Blade Runner 2049 - Skoro pa remek-delo

Nema puno ovakvih filmova u istoriji SF kinematografije. Pogotovo, ne u poslednje vreme. Tačnije, tamo negde od kraja prošlog veka, kada se filmovi nisu štancovali po principu besmisla, doživljavajući n-ti nastavak neke "uspešne" franšize.

E, pa, Blade Runner 2049 jeste hvale vredno delo. Jeste i nastavak legendarnog filma iz 1982. godine - Blade Runner - ali i jedan od zaista retkih "nastavaka", koji mogu "rame uz rame" da stoje s originalom. 

Ovaj film, zaista, obiluje gotovo antologijskom "raskoši" koju dobar SF spektakl treba da ima. Dramaturški je, čak, prilično nepredvidiv, što mu daje posebnu "težinu". Ima dugih i sporih kadrova, krupih planova, a, opet, i dovoljno akcije da pridobije nove "vernike". Naravno, treba imati u vidu, da ni prvi film, onaj davni, nije bio namenjen onima koji se oduševljavaju isključivo svemirskom pucačinom i ničim više, pa takvi i ovde mogu naći mane.

A, ima li ovaj film neke mane? Do, pred samog kraja - gotovo nikakve. A, čak je i tada, to potpuno efemerno, i pre svega se odnosi na "malo zbrzavanje radnje", očigledno u nameri da se uskoro snimi i nastavak. Umesto da su, lepo, snimili još sat vremena filma i dobili grandiozno epsko SF delo! Mada i ovako, sasvim je sigurno da se čuveni SF bard Philip K. Dick, autor romana "Sanjaju li androdi električne ovce?". po kome je snimljen prvi "Istrebljivač", ne bi postideo ni da je potpisao scenario ovog drugog filma. 

"Bravo" od mene!

A o tome šta treba znati o radnji filma, pisali smo ovde: Blade Runner 2049 Timeline

 

A ovde pogledajte video-kritiku koju je napravio Osvrtnik: Ovaj film je razlog zašto ja volim filmove

 • Komentari (9)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • mrele
  member
  10.10.2017. 21:07
  Gledao sam ga preksinoć 3D u Ns Areni i retro ovakva masa bude u bioskopu,a to je masa pravih filmofila,ovo je vizuelan film,radnja ko radnja moglo je i bolje 7,ali za vizuelno sa muzikom dajem čistu 10-tku.
 • marrin
  member
  10.10.2017. 16:01
  Gledao film preksinoć, U KINU, veeeelika greška!! Još uvijek me uši bole jer je film bespotrebno PREGLASAN!!! Ja ne znam čemu tolika glasnoća koja doslovno BOLI. Supruga je bila na korak do izlaska iz kina. Ja sam mislio da je smatrala film dosadnim, so obzirom da su scene dosta spore i razvučene, ali ne, kaže da joj je film odličan ali da ju je yvuk doveo do ludila. Kasnije traženjem online, vidim da nismo jedini!. AKO IZUZMEMO ZVUK ili ako film pogledate negdje gdje vi imate kontrolu nad glasnoćom, FILM JE FENOMENALAN!!! Atmosfera originala je tu uz male izmjene, ali ipak je i u njihovom svijetu prošlo dosta godina pa je to i za očekivati! Ja sam ljubitelj originala, i moram priznati da je ovo nastavak kakav original i zaslužuje. Jedva čekam da film pogledam u svom domu sa normalnom glasnoćom, jer je i glazbena podloga odlična!!!
 • sljaker
  member
  10.10.2017. 14:04
  Svi mi mamo raslicite poglede na filmsku umetnost i zato mislim da je malo reci da ovo nije ni videlo ni film ni umetnost. Najprotracenijih 2 i po sata od kad znam za sebe (a dugo znam za sebe). Ako vam se spava i pritom zelite potrositi 6-10 jevara na san idite i gledajte ... ovo!