Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

What We Do in the Shadows - Disfunkcionalni vampiri

Kada pričamo o humorističkim serijalima koji su nam prirasli za srce, obično krenemo od britanskih vremešnih ali i neponovljivih: 'Allo 'Allo!, Only Fools and Horses...., The Black Adder; Red Dwarf, pa završimo s američkim: Married with Children; How I Met Your Mother...

Na kapaljku danas možemo nabrojati pandane nekadašnjim otkačenim serijama, možda Young Sheldon i The Big Bang Theory, pa i Modern Family. Uglavnom crni humor se može naći samo u tragovima. Zato je američka serija o kojoj danas pišem neprocjenjiva. Bizarni crni humor kakav se rijetko može pronaći, koji nije za svakoga, ali koji je nasušno potreban likovima koji su odrasli na „Red Dwarfu“ ili „Black Adderu“.

Godine 2014. Jemaine Clement i Taika Waititi snimili su komediju What We Do in the Shadows. Kritika je dočekala film s hvalospjevima, pa je u nekim specijaliziranim filmskim časopisima, ova neobična bizarna komedija proglašena za komediju godine. Pet godina poslije, 2019. godine, isti autori rade seriju od 10 epizoda koja ima nevjerojatne ocjene i kod kritike i kod publike. Mada nije za svakoga. Definitivno.

Laszlo, Nadja i Nandor, trojka dugovječnih vampira, žive kao cimeri na Staten Islandu. Uglavnom su robovi daleke prošlosti pa se u današnjicu uklapaju kao prasad u svemirski program. Potpuno su otkačeni i svatko ima svoju izraženu osobnost. Nandor je sebe odredio kao gurua i vođu, dočim bračni par Nadja i Laszlo puštaju antitalenta Nandora da glumata šefa. S njima su još Nandorov sluga Guillermo, koji sebe zamišlja kao Armanda, te psiho vampir Colin Robinson, koji izgleda kao računovođa, a tako se i ponaša. Humor je toliko bizaran da neki budu vrištali od smijeha, dočim drugi budu pitali: „Što je tu molim te smiješno?“. Npr. Laszlo je hobi- vrtlar, specijalnost mu je oblikovanje grmova u vulve. Najdraži mu je grmić vulva njegove mame i žene. Nadja pati za ljudskim ljubavnikom Gregorom koji se reinkarnira svako malo,  pa ga Laszlo potajice obezglavi.

Bizarnosti i crnoga humora ima na tone. Ljubitelji engleskog tipa crnoga humora, u ovoj američkoj seriji budu uživali više no obožavaoci klasičnoga sitcoma poput „ The Big Bang Theory“. Zato oprez! Serija nije za svakoga. Mislim da recimo fanovi „Red Dwarfa“ budu progutali seriju u jednoj noći.

Ono po čemu se još razlikuju te izvanvremenske serije od običnih kojih je bilo nebrojeno puno, jeste prijevod. „Alan Ford“ je bio popularan jedino u  bivšoj državi. Čak i Talijani nisu puno marili za ovaj kultni strip. Međutim prava dodana vrijednost je bio prijevod Nenada Brixya, Varaždinca, koji je 99% uspjeha stripa. Ovdje se pogodio dobar prijevod kolege memicha, bez kojega bi serija bila okrnjena. Specifični crni humor zahtijeva prijevod čovjeka koji točno razumije što i kako se mora dodati da bi dobro zvučalo na nama poznatom jeziku. Eto, umjesto kamere, montaže pa i režije ovoga puta pišem o prijevodu koji je po meni ključan da bi ovakav tip serije učinio da vam suze krenu na oči od smijeha. Opičeni vampiri isto tako zahtijevaju i opičene gledatelje, pa ovu seriju mogu proglasiti obvezatnim štivom samo za ljubitelje crnoga humora!! Svi drugi nemaju što tražiti u ovoj opskurnoj, pa i neizazovnoj, bar što se tiče scenografije i kamere, crnohumornoj seriji.

Par stvari bih dodatno istaknuo. Prvo, kultni status već prve sezone, što se ima zahvaliti filmu iz 2014 godine. Cameo uloge? Tilda Swindon, Wesley Snipes - Blade, Dave Bautista, Evan Rachel Wood, Dany Trejo, Paul Reubens... da ne nabrajam dalje, ima ih puno.

Drugo, još važnije. Naručena je druga sezona. Fx je krenuo s produkcijom još 10 epizoda. Tko voli nek' izvoli, ja budem reprizirao par epizoda, naročito onu kada se „ blesava“ ekipa vampira sukobi s još bedastijim vukodlacima...

  • Komentari (24)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • robin12345
    Senior translator
    27.07.2022. 19:03
    Koliko se "isplati" vjerovati portalima, pokazno primjer je 4. sezona What we do....Sasvim ozbiljan članak gdje u naslovu stoji- HBO pretplatnici neće imati priliku gledati 4. sezonu omiljene serije...bla-bla-bla. No ipakTongue, screen sa HBO Max



  • robin12345
    Senior translator
    13.07.2022. 18:10
    What We Do In The Shadows sezona 4, neće biti emitirana na HBO. Tako da tko se uhvati prevođenja pobrat će slavu nebesku i more djevica pride..nakon što izgine jednoga dana.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    06.06.2022. 23:32
    [TUBE]qWSgq72foJw[/TUBE]
;

{{message}}

{{item.title}}