La fièvre monte à El Pao

Film

drama (1959)

La fièvre monte à El Pao

Ocena korisnika
-
6,880%
La fièvre monte à El Pao

Naslov:

Groznica dolazi u El Pao

Godina:

1959

Žanr:

drama

Trajanje:

97 min

Režija:

Luis Buñuel

Scenario:

Luis Buñuel
, Luis Alcoriza
, Henri Castillou
, Charles Dorat
, Louis Sapin


Glavne uloge:


Roberto Cañedo
  >  Le colonel Olivares
Raúl Dantés
  >  Le lieutenant García (as Raoul Dantes)
Miguel Ángel Ferriz
  >  Le gouverneur Mariano Vargas (as M.A. Soler)
María Félix
  >  Inés Rojas (as Maria Felix)
Víctor Junco
  >  Indarte
Gérard Philipe
  >  Ramón Vázquez
Jean Servais
  >  Alejandro Gual
Andrés Soler
  >  Le président Carlos Barreiro
Domingo Soler
  >  Le professeur Juan Cárdenas

Opis:


Nakon što je u organizaciji poručnika Garcíje (R. Dantés) u atentatu ubijen nepopularni guverner Mariano Vargas (Miguel Ángel Ferriz), vladar izmišljenog južnoameričkog otoka Ojede, njegov odani glavni tajnik Ramón Vázquez (G. Philipe) nađe se u velikim nevoljama. Naime, Ramón je pošten čovjek i liberal koji već neko vrijeme održava ljubavnu vezu s Vargasovom udovicom Inés Rojas (M. Félix), a poručnik Garcíja upravo tu činjenicu iskoristi da bi sumnju za urotu i guvernerovo ubojstvo svalio na njega. Ramón dozna da će novim guvernerom otoka postati sadist Alejandro Gaul (J. Servais). To će ubrzo ugroziti mir i stabilnost na otoku, a sve će se dodatno pogoršati kad Ramón shvati da je Gaul bacio oko na Inés. Da bi osujetio njegove planove, Ramón počne stanovništvo otoka i političke zatvorenike pripremati za pobunu protiv movog guvernera.

Realizirana u francusko-meksičkoj suprodukciji, intrigantna i vrlo zanimljiva drama španjolskog filmaša Luisa Buñuela ("Andaluzijski pas", "Viridiana", "Dnevnik jedne sobarice") jedan je od manje poznatih, ali svakako ne i manje uspjelih ostvarenja iz treće, dominantno francuske faze autorova stvaralaštva. Posrijedi je djelo u kojem je fokus Buñuelova interesa na turbulentnim političkim i socijalnim prilikama u izmišljenoj južnoameričkoj državici kojom caruje totalitarizam, pri čemu redatelj jasno i izravno kritizira nemoral, pohlepu, egoizam i prevladana etička pravila. Događaje na izmišljenom otoku lako je protumačiti kao alegoriju na zbivanja u Buñuelovoj rodnoj Španjolskoj. Autor zaziva revoluciju i pobunu protiv diktatorskih vlasti, no istodobno je svjestan opasnosti s kojima se suočava pojedinac koji se suprotstavlja političkom poretku. U ovom je filmu velika francuska glumačka zvijezda onog vremena G. Philipe ("Ljepota đavola" i "Ljepotice noći" Renéa Claira, "Fanfan la Tulipe") ostvario posljednju ulogu, i nije živ dočekao premijeru. Uz M. Félix ("French cancan" Jeana Renoira, "La cucaracha"), također velike zvijezde južnoameričkog filma, njegovi su partneri J. Servais ("Rififi", "Čovjek iz Ria") i M. Á. Ferriz ("Život Agustína Lare"). Dojmljivu fotografiju potpisuje ugledni Gabriel Figueroa ("Noći iguane", "Kellyjevi heroji"), a efektnu glazbu Paul Misraki ("Gospodin Arkadin", "I Bog stvori ženu", "Alphaville").
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari
  • La mort en ce jardin

    La mort en ce jardin (1956)

    drama, avantura

    Chark, an adventurer comes to small village in the near of a gold digger's camp. He is arrested by the local police, who accuse him of having comitted a bank robbery in a neighoured town. The police...
  • Abismos de pasión

    Abismos de pasión (1953)

    drama, ljubavni

    Nakon šest godina izbivanja iz svog rodnog sela u Meksiku, nekadašnji konjušar Alejandro (J. Mistral) vraća se kao bogat mladić. Ono što ga vodi je žeđ za osvetom bogataškoj obitelji koja ga je nekad...
  • Juana Gallo

    Juana Gallo (1961)

    drama, ratni

    The true life's story of Juana Gallo. A woman who rose to become one of the leaders of the Mexican revolution.
  • Nusumareta yokujô

    Nusumareta yokujô (1958)

    komedija

    A rumbunctious and ribald tale of a troupe of travelling actors who alternate highlights of kabuki theatre with strip shows.

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}