Film

istorijski, dokumentarni (2015)

La Censure à Hollywood

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
7,2
La Censure à Hollywood

Naslov:

Cenzura u Hollywoodu

Godina:

2015

Žanr:

istorijski, dokumentarni

Trajanje:

52 min

Režija:

Clara Kuperberg
, Julia Kuperberg

Scenario:

Clara Kuperberg
, Julia Kuperberg

Opis:


Znate li da se za holivudsku kinematografiju katkad olako kaže da je "židovski biznis koji prodaje rimokatoličku teologiju protestantskoj Americi"?
U doba Velike gospodarske krize i sve manjih prihoda posjećenost kina drastično je opala. Da bi Hollywood preokrenuo taj trend, u filmovima je bilo sve više nasilja i seksa, do te mjere da je postala potrebna nekakva cenzura. Bolje organizirana katolička manjina osnovala je Katoličku legiju za doličnost i svećenici su poticali vjernike koji su nedjeljom dolazili na misu da bojkotiraju određena kina i filmove. Studija časopisa Variety pokazala je da su od 440 filmova proizvedenih u razdoblju 1932. - 1933., tzv. predkodeksnom razdoblju, čak 352 imala seksualni prizvuk, u 145 su bile "sumnjive scene", a 44 su bila otvoreno seksualne tematike.
No Hollywood nipošto nije želio da se vlada umiješa, stoga su studiji odlučili sami cenzurirati filmove. Angažirali su Willa Hayesa, upravitelja Poštanske službe SAD-a, republikanca i prezbiterijanca, nepušača i protivnika alkohola, povezanog s moćnicima u Washingtonu i na Wall Streetu. Od njega se očekivalo da "pročisti" Hollywood. Naručen je produkcijski kodeks, a napisala su ga dva katolika: jezuit Daniel Lord i izdavač časopisa o kinematografiji Martin Quigley. Stupio je na snagu u srpnju 1934. i provodio se sljedećih 20 godina, sve dok se potkraj Drugoga svjetskog rata američka kultura nije promijenila. Kredo je bio: zločin se ne smije isplatiti. Nije se smjelo prikazivati kako se obija sef niti kako se izvodi oružana pljačka. Malo napasti je u redu, no bilo je nužno pokazati da ona ima posljedice. To je, dakako, bio izazov za scenariste i redatelje i moglo bi se reći da je najkreativnije razdoblje Hollywooda proizašlo iz produkcijskoga kodeksa. Studiji su morali dobiti odobrenje udruge producenata i distributera filmova u Americi MPPDA da bi mogli prikazati film.
Tek je 1968. narušeni kodeks službeno ukinut i zamijenjen sustavom ocjenjivanja koji više služi kao upozorenje negoli kao zabrana.
Clara i Julia Kuperberg odabrale su idealne isječke da pokažu kako filmovi često odražavaju duh svojeg vremena, od predkodeksne seksualnosti do postkodeksne ozbiljnosti u skladu s puritanskim nasljeđem. Craig Detweilner i Thomas Doherty stručno opisuju te dane i pokazuju kako su se kreativci snalazili u takvim uvjetima.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari
  • Mommy

    Mommy (2014)

    drama

    Samohrana majka, udovica, odgaja sama svog nasilnog sina no nalazi novu nadu kada misteroizna susjeda uđe u njihove živote i krene podučavati nestašnog sina.. Najbolji film vunderkinda Xaviera Dolana!
  • Oh Boy

    Oh Boy (2012)

    drama

    Drama. Propali student prava Niko nalazi se na životnom raskrižju bez ideje kamo krenuti i što bi sam sa sobom. Prepušta se dnevnoj stihiji koja ga vodi na razna mjesta u Berlinu, od kafića u kojem...
  • Calamari Union

    Calamari Union (1985)

    komedija

    Četrnaest očajnika beži iz Helsinkija, u nadi da će pronaći spokoj. Lutajućik roz mračna bespuća upoznaju zaverenike koji im predlažu da se udruže i izvrše zadatak nakon čega će svi imati dobit...
  • Még kér a nép

    Még kér a nép (1972)

    drama, ratni, mjuzikl

    Drama o pobuni seljaka na mađarskom imanju krajem 19. stoljeća i grubog gušenja njihovog nezadovoljstva... Film istražuje motive pobune te pitanje moralnosti i nasilja. To je i najpoznatiji film...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}