Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Vivarium - Ko izdrži...

Vivarium je, pa nazovimo ga "nadrealistično-distopijski" film, oko koga se lome koplja. Niko, zapravo, nije siguran da li je u pitanju remek-delo, ili samo dobra početna ideja koja vremenom zapada u dosadu. Ja bih rekao, nešto između, s tim da je, ipak, bliže ovome drugom nego ovome prvom. Pa, vi prosudite...

Imogen Poots i Jesse Eisenberg jesu devojka i momak koji traže kuću za sebe. Tako nabasaju na čudnog agenta nekretnina po imenu Martin, koji ih odvede u razgledanje naselja u kom su sve kuće apsolutno identične. Dok Imogen i Jesse tako razgledaju jednu, Martin iznenadno nestaje. Oni zbunjeni pokušaju da se vrate, ali iz lavirinta istih kuća nema izlaza. Uskoro im stiže paket, u kome se nalazi beba, s porukom - "Odgajite je i bićete oslobođeni". Da li je ta beba simbol? Ili, samo misteriozni vanzemaljac?

Polazna premisa je, zapravo, prilično genijalna. Ovaj film jeste simbolika življenja (kakvog smo dosad znali?), najčešće podrazumevana kao mediokritetstvo jednakosti, bez ambicije da se promeni svrha. Međutim, ono što ovaj film razlikuje u negativnom smislu od, recimo, filmova tipa Nineteen Eighty-Four ili čak i El hoyo u najnovijem slučaju, jeste što je u Vivarium upadljiv totalni nedostatak akcije, koja bi, ako ništa drugo, služila da "filozofske" delove učini prijemčivijim oku neupućenog posmatrača. Ovo nipošto ne znači da je u pitanju loš film, ali da je mogao da bude još (prilično?) bolji - jeste.

Reditelj Lorcan Finnegan, Irac po vokaciji, snimio je drugi dugometražni igrani film, nakon takođe žanrovski sličnog Without Name iz 2016. godine. Ovaj put u koprodukciji svoje zemlje, Danske i Belgije. Taj evropski šmek, u kombinaciji sa holivudskim glumcima, zanimljiv je eksperiment, koji će, svakako, biti poštovan kod žanrovskih poklonika. Za one koji to nisu - donesite sud sami...

Meni - "nešto između"...

 

  • Komentari (11)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    22.03.2022. 10:49
    Sad pročitah komentar i utisak od IgaBiva. Oko ambicija, promena, ljudi osrednjih vrednosti i sposobnosti, ne bih iznosio mišljenje, mislim da one zavise od više faktora , ali mislim da akcije u tom smislu nema, da bi tempo i dinamiku održali i podredili celokupnoj atmosferi i slažem se, pa ko izdrži Wink.

    Meni su pomenuti filmovi Nineteen Eighty-Four i El hoyo bolji možda što je uopštena priča, mada i El hoyo je malo nedorečen ali imam neke naznake zašto i šta su hteli da poruče, mada često njega preporučujem mada ne prija svima, mora se istaći i reći da je prvi adaptacija književnog dela , dok je El hoyo rađen na osnovu  originalnog scenarija što je slučaj i kod Vivarium-a. Pomenuti film Without name nisam gledao, ali pretpostavljam da je pre po opisu nastavak ili se oslanja na kratki film Foxes.
    AlexDeLarge2022-03-22 11:12:41
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    21.03.2022. 21:15
    Jedan od filmova koji sam hteo da gledam drugi put,ali sam odustao. Ostaću pri prvom utisku da ono što mi smeta kod istog je da ga u potpunosti nisam razumeo, tj. taman pomislim da je nešto metafora, alegorija, parabola , kritika, pak strah, košmarne vizije, onda ubace nešto novo i kao celinu ne mogu da povežem. Žanr je ovde teško pogoditi, naučna fantastika jeste na prvom mestu, ima elemente drame, provučeni su i psihološki elementi, kao što ima i elemente horora, u smislu da je ubačeno natprirodno i možda što može da izazove neku emociju koja je specifična za dati žanr. Sličan sam utisak imao i posle gledanja filma Donnie Darko, a nije bio director`s cut, a zatim za S. Darko rekao da ću nekome da platim da mi objasniSmile. Nije daleko, ali šalu na stranu.

    Vivarijum znamo kod životinja šta je, i  kao da je ceo film i postavka zamišljene buduće 'zajednice' ( koja stvara bojazan kod autora) eksperiment nad ljudima od strane pa budućeg ustrojstva društva i onih koji na to utiču i stvaraju ga, i parazitsko leglo u ovom slučaju kukavice, kuća  kao gnezdo, dete, a oni koji su ga ostavili kukavice, može se pretpostaviti ko je to uradio lepo su to zamislili i prikazali, a onda priča ide u krug,  slično se eksperimentisalo i sa životinjama da bi se došlo do zaključka zašto se to tako odvija i razvilo se par teorija. Dobro bi se uklopila u jednu teoriju , malo fali.

    Možda su autori imali iskustva ( tj. bili upućeni) oko graćevinskih konstrukcija naselja, tržišta nekretnina, možda nekim manipulacijma i pohlepom istih, mogućnostima mladih parova da se osamostale, kao i ona stara priča da je najbolje u predgrađu,  mirno je i adekvatno za podizanje dece a i jeftinije je, pak savršeno mesto, a stvari u suštini nisu takve. A neke stvari su me ipak podsetile na prvom mestu na seriju The Twilight Zone i zatim i na The X-Files ( oko deteta šta gleda i oko knjige). Sve nešto govorim možda i postavljam više pitanja, a opet možda im je to bio cilj da samo kroz metaforu (verovatno ili su čitali ili pak gledali dokumentarac o kukavicama i njihovom životnom ciklusu, ili možda eksperimentima) , i koristeći hiperbolu natprirodnog prikažu jedan od mogućih  zastrašujućih i mračnih scenarija svega navedenog. Kroz neka iskustva sa ljudima u svetu video sam dve stvari koje nisu usko povezane, otudjenost i materijalnu stranu i to neko uslovljavanje mlađih osoba od strane porodice za osamostaljivanje, i pronalaženjem doma po svaku cenu i bez kompromisa, i to zanimljivo u predgrađima. Ovo drugo su npr. pričali Španac i Japanka, a meni i Brazilcu bilo čudno, a opet kada sam ja izneo kako je kod nas njima je bilo čudnoSmile

    Da li su SPOILER-i, teško da jesu jer je izuuetno specifično realizovan, ili neko moje razmišljanje za film koji pak nema nekih komentara na forumu, pa ću staviti sivu boju.

    Da li su kroz autori hteli u filmu da eksperimentišu u tom pravcu i smeru. Da li je ovde kritika i parabola o egzistencijalizmu,  otudjenosti koja je sve više prisutna i destruktivna, izolovanosti koju nosi 'moderan zivot' i zivot po šablonu gde taj 'san' uzima danak i uvodi vas u lavirint iz kog je teško izaći ili pak nema izlaza,  vizuelno je prikazana ta praznina, monotonost, itd..., a opet da je dosta stvari veštačka ( i to je prikazano) i servirana nam, koju ipak konzumiramo.

    Dalje roditeljstvo i spremnosti na njega, ponekad to parazitsko odrastanje kao metafora, prešuštamo drugima, pa decu odgaja nego drugi, dok su roditelji zaokupljeni oko drugih stvari, kako se nosimo sa teškoćama i taj raskol u porodici ( vidimo i kroz nadrealne skokove i boje kako su pak drugi prošli), pak cikličnost i životni ciklus koji plaši autore. 

    Za dete ok, oponašanje , nekontrolisano iskazivanje nezadovoljstva, možda i pod uticajem hiperbolisano prikazanih scena kada dete prima možda neke subliminalne poruke, dobija nadražaje iz okoline, možda čak i nerazumevanje dečijeg ponašanja za koje  se ne treba možda truditi da se razumeju već potraži pomoć.

    Sve u svemu zanimljiv mi je koncept, dobra gluma a i režija za tako postavljen scenario ,  samo što ja nisam razumeo i povezao sve, dosta ima simbolike ali mislim da su autori možda ostavili dosta prostora za tumačenje na nekim mestima, i da su možda trebali malo ili kroz dijaloge, ili na kraju da daju nagoveštaj, a možda je neko u potpunosti razumeo pa možda iznese utiske.
    Baš sam razmišljao da li je moglo u formi kratkog filma, možda ne, iako ne traje dugo možda pak neke scene da su izbacili, i odgovarajućim  dijalozima upotpunili. Da i ako želite da gledate film spremite se na oponašanje laveža psa i vrištanje koje je uvek iritantno.

    Jedna zanimljivost kod jedne naše pesme, imaju stihovi za koje se dosta diskutovalo šta znače da li imaju neku simboliku i poruku a pritom otvaraju pesmu, da bi autor odgovorio da nema nego da je samo trenutno video prizor na slici i opisao šta je na njoj , ostavila mu je kompozicija trenutni utisak jer se slučajno našao u sobi gde je bila i povremeno gledao u nju dok je pisao stihove, tj. nikakvo dublje značenje ali se lepo uklopilo, kako je tada zborio Smile.
    AlexDeLarge2022-03-22 09:13:02
  • Freak37
    eXtreme member
    17.06.2020. 19:48
    Nista , bez veze ... , nesto u pokusaju....
;

{{message}}

{{item.title}}