The Farewell: Kineski recept za život sa smrtonosnom bolesti

Postoji kineska izreka koja kaže:

“Ljudi koji dobiju rak, umru. 

Ali nije rak ono što ih ubije. 

Ubije ih strah.”


U Kini postoji praksa među liječnicima da dijagnozu oboljele osobe prvotno podijele s obitelji oboljele osobe, a potom obitelj postane ta koja dijagnozu dijeli s oboljelim pripadnikom svoje obitelji, ukoliko odluče tako.

No, nastavno na gore napisanu izreku, veliki broj kineskih obitelji odlučuje zatajiti dijagnozu, odnosno prezentirati ju kao benignu, kako ne bi unijeli nemir u život oboljelog člana obitelji i kako bi učinili da ono života što je ostalo osoba provede u bezbrižnosti i ljubavi, nasuprot konstantnoj brizi, nemiru koju bolest donosi i neprekidnom nadanju da će stanje postati bolje. 

The Farewell se upravo bavi pitanjem o spomenutoj laži i pokušava naći odgovor koji bi udovoljio moralu i etici: Je li laž, ukoliko njome činim dobro, opravdana?

U središtu pozornosti nalazi se načelno vitalna i zadovoljna starica u sedamdesetima, simpatična Nai Nai (Shuzhen Zhao), kojoj je dijagnosticiran rak pluća i kojoj je obitelj odlučila zatajiti dijagnozu.

Kako bi joj uljepšali dane koji su joj preostali, njena obitelj (koja više ne živi u Kini - jedan sin je u SAD-u, drugi u Japanu) odlučuje otputovati u Chungchun, grad u kojem baka živi, te organizirati lažno vjenčanje njenog unuka, što im služi kao razlog za takav iznenadni dolazak.

Po dolasku obitelji, Nai Nai uživa u punoj kući, obitelji kojom je okružena i poslom koji su joj zadali – naime, upravo je ona glavni organizator unukovog vjenčanja.
Istovremeno, Nai Nai je jedini član obitelji koja zajedničke dane provodi bezbrižno. Ostali članovi obitelji bore se s grižnjom savjesti jer smatraju da nisu bili tu za nju kad ih je ona trebala – u jednom trenutku istaknu kako su braća zajedno u Chungchunu zadnji put bili prije punih 25 godina.

Što se same opravdanosti laži tiče, obitelj je gotovo jednoglasna u tome da je ista opravdana, a jedina koja iznosi sumnju je unuka Billi, koja je imala svega nekoliko godina kad je odselila u SAD, te su njeni pogledi na kineske tradicije bitno različitiji od ostatka obitelji.

Billi (Nora Lum – Awkwafina) je 30-godišnja spisateljica, s adresom u New Yorku i ujedno je osoba s kojom je baka najviše povezana: održavaju vezu redovitim telefonskim razgovorima.
Isto tako, Billi je, kako ističe u jednom dijelu, jednu od rijetkih sreća svog djetinjstva doživljavala upravo u ljetnim posjetima baki, kad bi dolazili iz Pekinga u Chungchun. Nakon toga, njeno je djetinjstvo prekinuto odlaskom u SAD.
Upravo je Billi ta koji služi kao svojevrsni analitičar opravdanosti laži – konstatno se bori s grižnjom savjesti zbog toga što nitko ne želi baki reći istinu, te opetovano zahtijeva iznošenje istine, što je nešto s čim se ostatak obitelji ne slaže i što ostatak obitelji ne dopušta.
Smatraju da je Nai Nai za njih učinila dovoljno i da su zbog nje i njene borbe oni to što sada jesu te su mišljenja kako je ova borba s rakom, kao i težina imanja raka, nešto što ovaj put oni moraju iznijeti.

The Farewell je film koji govori o sukobu tradicija i moralnih pogleda te različitosti svijetova – kroz priču o simpatičnoj starici čiji će vas osmijeh raznježiti, a postupci nasmijati, isprepliću se sukobi istočnjačke i zapadnjačke tradicije i filozofije življenja.

Redateljica Lulu Wang, čijoj su baki 2013. godine dijagnosticirali rak pluća, a obitelj je, nalik obitelji iz filma, odlučila to zatajiti, poziva nas da damo svoj sud o pitanju iz filma, a ujedno nas toplo savjetuje da budemo uz one uz koje bi trebali da budemo, dok još možemo biti uz njih. 

 • Komentari (5)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • aleksayu
  eXtreme member
  09.03.2020. 22:37
  Bravo Vilin, za ovako kultivisan i smislen komentar. Ovo cu sigurno pogledati.
 • Vilin
  eXtreme member
  16.12.2019. 09:36
  Ko očekuje urnebesnu komediju neka slobodno zaobiđe ovaj film. Film se bavi velikom civilizacijskom i kulturološkom razlikom zapada i istoka, odnosno pre svega kako Kinezi zamišljaju život u SAD i koliko su se Kinezi koji dugo žive u Americi udaljili od običaja i načina razmišljanja svojih sunarodnika. Porodična bliskost i fokus na zajednicu, a ne na pojedinca, je očigledno nešto što odlikuje način života u Kini. Interesantni su mi bili običaji na pomenu na groblju - donošenje hrane, odsipanje pića na zemlju za pokojne, paljenje cigarete za pokojnika ... koji su neverovatno slični običajima kod nas.
 • Freak37
  eXtreme member
  02.11.2019. 13:27
  Najjace su one visoke , uske stanbene zgrade u Pekingu.