Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Jojo Rabbit - Veličanstveno

Tamo gde je stao Roberto BenigniLa vita è bella, nastavio je Taika WaititiJojo Rabbit. Moćna antiratna satira, na tragu one emocije koju je svetu predstavio još Stanley Kubrick 1964. godine s Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Tri filma, tri međaša. Dosta...

Jojo je desetogodišnji dečak, mali nacista, koji ima izmišljenog prijatelja Adolfa Hitlera. Samo što je njegov Hitler prilično neodlučan i uplašen. Jojo je bio na hitlerjugend vikend-obuci, a sramežljivog dečaka je, želeći da se dokaže predavačima, unakazila bomba koju je bacio, ali se ona odbila od drveta. Kao takvom nisu mu dali da ubija na frontu (njegovim vršnjacima jesu), ali su mu dali da raznosi pozive za mobilizaciju. Srećan i zbog te dužnosti, maleni Jojo postaje totalno zbunjen kada otkrije da se u potkrovlju njegove kuće krije 14-godišnja jevrejka. Šta će mu na to reći njegov izmišljeni prijatelj Adolf...

Ostatak filma protiče u nadrealnim scanama koje svedoče o besmislenosti "herojskog" ratnog vremena u kom se radnja odvija (setih se i paralele s filmom What Did You Do in the War, Daddy?). Prepričavanje dosetki bila bi blasfemija, jer jedna stiže drugu. To nisu one "pošalice" koje vas na prvu loptu nagone na grohotan smeh, već one "intelektualno prefinjene", koje tek naknadno izazivaju "strahopoštovanje".

Već od uvodne muzičke numere "Komm Gib Mir Deine Hand" ("I Want to Hold Your Hand"), naravno pesme vanvremenskih "The Beatles", pa do odjavne, kada nas totalno rasprži "Helden", to jest "Heroes", večitog dečaka po imenu David Bowie, jasno je da imamo istinsko remek-delo, koje će stajati za vjek i vjekov. Dodajte tome samo još malo Orbisona, Waitsa i ostalih muzičkih legendi i dobićete i zvučno oplemenjivanje duše, očiju i srca.

Waititi se ne libi da se poigra s nekim postulatima na kojima počiva civilizacija modernog doba, a to je odlika besmrtnika. Kada se tome dodaju završni stihovi pesme jednog od najsenzitivnijih pesnika večnosti - Rajner Marije Rilkea, u kojima on nadmoćno poentira - "Neka ti se sve desi što može: lepo i ružno, Samo nastavi dalje. Nijedno osećanje nije konačno" (slobodan prevod), svaka dalja rasprava o jačini ovog dela postaje bespredmetna.

Jednostavno, ovo je film koji morate pogledati. Prepustite se i uživajte. Bićete bolji čovek, garantovano. "Sačuvajte dete u sebi", da parafraziram emociju koju nam je prikazala Scarlett Johansson, u ulozi Jojoove mame...

  • Komentari (24)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • sasa-stipisic
    Active member
    20.02.2020. 22:59
    dobar film, simpatičan skroz...sve zrači u sarkastično-ironičnom tonu ugl...svakako za pogledat....bar se ja zadnjih par godina nisan više puta nasmija na nekom filmu (od ovih novijih filmova)
  • memich
    Translator
    09.02.2020. 22:07
    Film je dobar i nije prešao liniju neukusa.

    Ismijavanje nacističkih ideja je dobra stvar. Hitler se pojavljuje kao figment dječakove mašte, pa na njegovu šašavost ne treba gledati kao na neku uvredu.
    Film je smiješan, pogotovo Jorki. Tragična strana filma me uhvatila iznenada i bilo je efektivno.

    8,5/10
  • adm1r
    Master translator
    09.02.2020. 19:02
    Odgledah film. Svidio mi se. Ništa spektakularno ili revolucionarno, ali mi se svidio. Svaka čast za glumce. Po meni, nema slabe karike. Svi su bili odlični. Mali Jorki mi je zakon. Šteta što ga nije bilo više. Preporuka.
;

{{message}}

{{item.title}}