Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Sluga - U službi Miloša Bikovića

Retki su oni filmovi za koje bar neko može da kaže da su loši. Ako bi to neko rekao za rusku komediju Kholop, onda bi on, svakako bio ili tajni holivudski agent ili, jednostavno, ne baš dooobaar čovek!

Jer, ovo je jedna sasvim lepa romantična komedija, na tragu onih koje bi, verovatno, snimao Frank Capra, da je kojim slučajem svedok ovog našeg blesavog vremena. Miloš Biković nije ni James Stewart ni Clark Gable, ali je, svakako, jedno od najupečatljivijih imena savremenog glumišta ovog regiona... I, malo šire, pošto se u poslednje vreme prilično dokazao i u ruskoj kinematografiji (KomaZa granyu realnostiLyodBez granits...), ali u u uspešnim tamošnjim TV-projektima (na primer seriji Otel Eleon).

Miloš je ovde Griša, razmaženi i pomalo priglupi tajkunski sin - raspikuća. Njegov život se sastoji od brzih kola, pijančenja, besnih noćnih izlazaka i usputnog seksa. Njegov bogati otac je očajan, jer ga sin prečesto uvaljuje i u probleme s policijom. Zato se, na nagovor svoje ljubavnice s televizije, odlučuje na drastičan korak - pokušaće da promeni narav svog sina tako što će ga predati na milost i nemilost filmadžoijama koji će simulirati Rusiju u 19. veku, a Grišu ubediti da je siromašni konjušar u vlasništvu ne baš predusretljive bogataške porodice...

Ceo ovaj "poligon", zapravo, može da se tumači i kao mesto koje služi za osudu savremenom suviše "brzinskog" stila života, u kome se duboko zanemaruju one iskonske ljudske osobine koje krase dobrog čoveka. Miloš tj. Griša poslužiće nam da se setimo da u nama još uvek postoji klica čestitosti, koju treba svakodnevno zalivati da ne bi nestala pred iskušenjima vremena.

Neke od scena u filmu zaista izazivaju antologijski smeh, kao, na primer ona kada (već rečeno) ne baš inteligentni Griša saznaje da su njegovo selo napali Mongoli (Ej, Mongoli u 19. veku!!!). E, taj smeh, u kombinaciji sa plemenitim emocijama, sasvim je dovoljan da se provedu neki lepi trenuci prilikom upljovljavanja u ovu avanturu. 

Reditelj Klim Shipenko ovdašnjim filmofilima poznat je i po uspešnoj nagrađivanoj "svemirskoj drami" Salyut-7, iz 2017. godine. Ove godine premijeru je imao i njegov triler Tekst, pa se zaista može reći da je u pitanju čovek veoma svestranih interesovanja i mogućnosti.

Gledajte...

 

  • Komentari (7)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • IgaBiva
    eXtreme member
    11.03.2024. 10:18
    Simpatičan je to film...
  • lolito
    member
    11.03.2024. 09:22
    dje je prevod???
  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    30.09.2020. 19:43
    Film je predobar , ima poentu i vrijedi ga pogledati.
;

{{message}}

{{item.title}}