Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

NOS4A2 - Jabuka ne pada daleko od stabla

Tv mreža AMC itekako ima iskustva s visokobudžetnim horror serijalima. Dovoljno je reći The Walking Dead ili spin off ove megapopularne postapokaliptične horror serije - Fear the Walking Dead. Upravo ovaj spin off iz 2015 godine je nešto što povezuje NOS4A2 i tvorca ove serije Jamie O'Briena. AMC je išao na sigurno pa je O'Brien showrunner književne novele Joe Hilla iz 2013 godine. Čovjek koji je zaslužan za odlični Hell on Wheels i spomenuti Fear the Walking Dead dobio je povjerenje da AMC učvrsti ovo ljeto na mapu hororoljubaca. Da li mu je to baš i uspjelo, to je već upitno, no o tome budemo na kraju osvrta nešto rekli.

Vic McQueen (Ashleigh Cummings) je na životnoj raskrsnici. Završava srednju školu a htjela bi na umjetničku akademiju. Obitelj joj ne pruža podršku, Majka Linda (Virginia Kull) je ozlojeđena čistačica, a otac Chris (Ebon Moss-Bachrach) ratni veteran koji voli zaviriti u čašicu. Istovremeno u udaljenoj Iowi, čudovište staro 135 godina, Charlie Manx, otima dječaka i  time navuče na sebe pozornost medija Maggie, koja se ubrzo poveže s Vic, koja živi u dalekom Massachusettsu. Vic je jedina koja se može suprotstaviti čudovištu Charlieju i njegovom pomagaču Bingu (Olafur Dari Olafsson), poremećenom domaru u srednjoj školi koju je Vic netom završila.

Odmah da raščistimo najvažnije: zašto ovo izgleda kao klasični svijet Stephena Kinga? Iz čisto obiteljskih razloga, naime Joe Hill je u stvari Joseph Hillstrom King, sin Stephena i Tabithe King. Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokaz je ova priča izašla iz radionice sina, a vjerojatno bar sporedno i oca, u savjetodavnom smislu. No s druge strane, Kinga jr. pisca pod umjetničkim imenom Joe Hill, bude proganjalo prokletstvo ekranizacije horror novela, koje na papiru izgledaju daleko bolje no kada se ekraniziraju. Upravo je zato, AMC odlučio gurnuti u vatru svoga najboljega showrunnera. Što je imalo veći utjecaj? Zlatne ruke Jami O'Briena, ili Kingovo prokletstvo?

Mislim da je točnije ovo drugo...na žalost. Znam da ova serija bude imala oprečne reakcije. No isto tako sam uvjeren da većina bude, uostalom kao i ja, blago razočarana, jer je s pravom očekivala nešto više. Što se ispriječilo da ovo bude jako dobra serija? Možda miksanje teen drame s horrorom? To je Kingov pečat, kojega rabi od početaka uspješne spisateljske karijere. Ovdje se Kingov rukopis itekako prepoznaje. „Božićna zemlja“ gdje žive mali vampiri iz kojih je Charlie Manx isisao životnu srž definitivno vuče na priče koji je mali Joseph slušao od tatice Stephena dok je bio maleni dječarac. Još jedna spona je i povezanost zloduha s automobilom ( još jedna legendarna Kingova opsesija ). Naime Charlie vuče snagu iz kompatibilnosti s Rolls Royceom-Wraithom, proizvedenom 1938. godine, od kojih su navodno samo dva sačuvana u SAD-u. Dakle sve smjese horrora i nevine mladosti su tu.

Što je onda krenulo krivo? Ili da budemo pravedniji, zašto ovo nije baš „Velika hit serija“, mada kakve god reakcije bile, ovo nije ni skupi promašaj. Po meni nije dovoljno strašna za odraslu populaciju, koja se nagledala svakakvih čuda i koju i kante krvi ostavljaju ravnodušnim. Nema onu prijeko potrebnu dozu hladnih žmaraca, koji iz nožnih prstiju kreću nagore, dok se dlačice ne nakostriješe na tjemenu. Priča je to, kojoj fali uzbuđenja i neizvjesnosti i iščekivanja nečega što odiše zlom. Nema Zla. Ima lik koji jurca u starom automobilu i mažnjava djecu da bi bio vječno mlad. Nije dovoljno strašan. Svaka čast Zacharyju Quintu, koji nije loš kao Charlie Manx, no njegovom liku nedostaje Zla kob. Nešto što iščekuješ da će se sigurno loše dogoditi kada se pojavi u kadru. Ovako kako je snimljeno, kao da gledamo utakmicu, gdje nam je skoro svejedno tko bude pobijedio, a koja je nečijom voljom stalno izjednačena.

Gomila dobrih kadrova i pripetavanje dvoje ne baš posve zanimljivih suparnika. Jer ruku na srce, koliko se god trudila, a trudila se svojski, Ashley Cummings kao Vic McQueen, nije uspjela da se publika sjedini s njome. Kada se zbroje dva negativca, Quinto i Olafsson, skoro da navijate za krivu stranu.

Da budem konkretniji? Ova serija je mogla i trebala pružiti više. Nije da je bačeno vrijeme, no nije ni ljetna premija. Gledati se može, no bez nekih velikih očekivanja...

  • Komentari (10)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • robin12345
    Senior translator
    02.09.2020. 17:18
    Ja otkazao nakon 2. epizode, sezone2. Ne znam čemu sam se uopće nadao, no lošija verzija prve sezone?
  • CSInvestigator
    Translator
    02.09.2020. 00:37
    Otkazano nakon 2. sezone Wink
  • titlovi.com
    Approval team
    25.06.2020. 00:24
    Prijevode za 2 sezonu najavio je JOKER ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}