Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Us - Podbačaj

Ako je svojim prethodnim filmom dobrano prodrmao učmale vode žanra, o čemu sam i sam pisao  - Get Out - u svom drugom rediteljskom rediteljsko-scenarističkom poduhvatu Jordan Peele je - potpuno podbacio!

Kao i u slučaju prvog filma, koji mu je doneo "Oskara", Jordan je i u Us pokušao da nam kroz tipičan žanrovski film (horor) pruži alegorijsku priču o čovekovoj krhkosti u vremenu sadašnjem. Ovaj put ta "alegorija" odnosi se na položaj i "ugnjetenost" ljudi iz "niže klase", "podzemlja" ili već kako to da nazovete, u odnosu na one koji se "provode" živeći "standardne" živote pod svakodnevnom svetlošću sunca i plaža Kalifornije. Ta priča o našim dvojnicima- "pokusnim kunićima" mogla bi da bude i interesantna da nije toliko nategnuta da puca po svim šavovima gde je mogla da pukne, postajući sama sebi demagogija što se film sve više bliži raspletu.

Njih četvoro su, ajde da kažemo, tipična američka konzumeristički nastrojena američka porodica. Odlaze u letnjikovac na plaži, u čijem zabavnom parku postoji "kuća strave" u kojoj se nešto strašno dogodilo majci Lupita Nyong'o kad je bila mala (1985. godine). Već prvo veče u takvom okruženju, na vrata njihove kuće dolaze njihovi "dvojnici" noseći preteće makaze i preteći im masakrom. Mama, tata, ćerka-tinejdžerka i sin im - mališan. Identični, ali, ipak, drugačiji...

I, otprilike, to je to. Do tada film i ima neku "potku", ali onda počinje da se guši u "egzibicijama". Ređaju se dvojnici koji "krkljaju", nekakvi "polu-zombiji", svet je u panici, Lupita se od uzorne mame transformiše u Buffy the Vampire Slayer, a po istrebljivačkom umeću ne zaostaju ni njeni bližnji... I, to bi čak moglo da se "svari", da u drugom delu film ne ode u neke "metafizičke" vode, zamenivši mizanscen kalifornijske plaže za hodnike neke nedefinisane napuštene tajne laboratorije. Onda se čovek već umori od tumačenja, ostajući mu utisak sličan onome koji je, recimo, proizvodio, po mom mišljenju, takođe neuspešan filmski eksperiment nazvan The Killing of a Sacred Deer.

A, kraj...???

Eto, pa sad, kako hoćete, po pitanju gledanja...

Svetski filmski kritičari (čitaj "američki") dali su mahom jake ocene ovom filmu. Na "Rottentomatoes" - 95 odsto, na IMDB - 7,5. Ja se ozbiljno razmišljam da li je uopšte vredan prelazne ocene...

 

  • Komentari (28)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    05.06.2023. 17:56
    Prekinuo sam. Get Out je dosta bolji
  • dzindzin16
    eXtreme member
    11.10.2020. 21:20
    Svi porede predjasnji(bas sam zadovoljan), sa ovim naknadnim filmom ovog Dzordana i ovaj naknadni, uglavnom usrase i zato ga do sada nisam ni gledao.Dobro je da sam ga pogledao, da bih video koliko je reditelju nakon velikih hvalospeva porastao ego, pa misli da odmah zatim moze krenuti sa izivljavanjem i tresnuti u uradak sve sto je snevao u vlaznim snovima.Ne opameti li se, prodavace u buducnosti krek sunarodnicima, na cosku.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    19.09.2019. 14:08
    Prethodno nisam napisao.

    Ne znam koji ku**c imdb izmišlja. Kakav horor? Ovo je čista scifi drama s elementima trilera.
    Odnosno ako gledatelj zbog promašenog žanriranja na imbd-u očekuje horor, dobit će prst u šup... u oko.

    US(A) je država s bogatom povijesti eksperimenata na vlastitom stanovništvu, mjesto gdje su se prisilno sterilizirale žene i eksperimentiralo sa namjernom zarazom sifilisom te netretiranjem istoga.
    US (je, zato je taj dvosmisleni naslov) izmišlja još jedan vladin eksperiment, neuspio, ali se zamorci pobune. Tvist sa kukavičjem jajem na kraju nije neočekivan no je dobro odmjeren za objasniti zbog čega su bijeli miševi napustili svoj kavez.

    Da me neko pitao za film prije nego sam čuo druga mišljenja, rekao bih čista petica.
    Ovako kad vidim pljuvanja, postaje očito da režiser nije dobro iskomunicirao alegoriju sa širom publikom pa ću evo smanjiti na 4+, ali ne ide manje.
;

{{message}}

{{item.title}}