Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Get Out

Ovaj film je pravo osveženje na učmalom tržištu hororskih bezideja...

Povremeno, tako neko ostvarenje iskoči iz šablona i zatalasa bioskopsku javnost. Get Out, koji je američku premijeru imao 24. februara 2017. godine, jedno je od takvih osveženja koje svom svojom intelektualnom raskoši, a opet dovoljno novčano skromno, svedoči o tome da je za pravljenje dobrog filma potrebno imati pre svega dobru ideju osenčenu željom da se progovori o nekim stvarima koje bi se mogle (ne)učiniti kako bi ovaj svet postao puno bolje mesto.

Priča je to o mladom crncu Krisu, koji na nagovor svoje devojke bele puti, dolazi na upoznavanje s njenim roditeljima. Susrećući se s novom sredinom, crni mladić odrastao u velikom gradu, nailazi na rasne predrasude u svakodnevnom kontaktu, bilo s policajcima, bilo s krugom prijatelja "zdravog" bogatog američkog sredovečnog para, odnosno Rouzinih roditelja.

Pri tom, na imanju porodice Armitaž, sve deluje nekako usiljeno i čudno, od preterano ljubaznih, ali i pogledom odsutnih slugu crne puti, pa do majke koja se bavi hipnozom i nagovara novog "zeta" da ga tako oslobodi loše navike uživanja u nikotinu.

Da li će se Kris spasti sudbine koja mu je namenjena, kao i mnogim pripadnicima njegove rase čak i u sadašnjem dobu - da budu samo sredstvo kojim belci iživljavaju svoje ambicije za boljim životom? 

Ovo nije film za one koji očekuju potoke krvi, već, pre svega, za one koji očekuju malo intelektualniji pristup žanru koji ga krasi. Tu i tamo ima malih manjkavosti, koje, da su se otklonile, Get Out mogao je biti još bolji. Tu pre svega mislim da prilično naivnu ideju o hirurškom presađivanju svesti iz jednog tela u drugo, i to sve u kućnim uslovima, po principu "uradi sam". Ali, i ovako je dovoljno dobro da se film izdigne iz proseka kojim Holivud u poslednje vreme sve više naginje, a što je posebno primetno i u žanrovskoj odrednici kojoj ovo delo pripada. Dakle, horor za prilično dugo spominjanje, s jasnom porukom da nešto i dalje ne valja u našim životima i ophođanju prema pripadnicima drugih rasa/vera/nacionalnosti... pa čak i prema samima sobom.

Jordan Peele, reditelj na koga treba obratiti pažnju! Ovo mu je prvenac s druge strane kamere, budući da je u SAD poznat kao glumac i to, pre svega, komičar. Mene je ovo njegovo gorkosatirično viđenje sveta podsetilo na film White Man's Burden, po sveukupnom raspoloženju.

 

 • Komentari (19)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • chiba
  Active member
  09.02.2018. 08:56
  Može da prođe. Zanimljivi su filmovi koji su poslužili kao uzor.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  31.01.2018. 19:31
    Pil nije uradio ništa novo, samo je vešto i dobro prepakovao staro. Mislim na Invasion of the Body Snatchers (1956) Dona Zigela koji je bat za mene bio i ostao dobar i bespkompromisan reditelj. Dovoljno mi je što je otac Prljavog Harija koji je bio jedan od junaka mog detinjstva i tatko svim viđilante likovima posle njega. Pomenuti film je kasnije imao dostojan rimejk i još nekoliko sličnih derivata i to je neka druha priča.

    Pil je znao gde boli i tamo je udarao onoliko koliko treba. To šti je zbrzao je i uprskao malo na kraju kao svaki početnik ne utiče mnogo na kvalitet. Dobre su mu neke dosetke koje bar navode na razmišljanje ako se ne razumeju na prvu loptu.

    Glasao bi za Obamu da mogu je jedna od njih. Obama koji je tad bio na kraju drugog mandata samo po fasadi liči na crnog brata.

    Dobra je i scena kad  posle Deda mi je izgubio od Džesi Ovensa na nesuđenog donatora iz mraka naleti crnac koji trči (vežba) po dvorištu. Ne treba mnogo pameti da se zaključi ko je to.

    Horori su ranije pored zabave nudili i dobar socijalni komentar i Pil je i to ispoštovao.


 • DJIKI
  Active member
  30.01.2018. 23:33
  Па црнци су, ван сваке сумње, свет за себе у "обећаној" Америци, тако да се апсолутно слажем с Вашим коментаром у вези ироније, синонима и "слепила" за исте обичних бледоликих, у које и сама спадам.
  Мој коментар и јесте усмерен на то да ја овај филм уопште нисам доживела онако како је представљен, а нисам ни заинтересована нешто да сад прорађујем речник црначких антирасистичких симбола и асоцијација. Мени је једино на крају било драго што их је све лепо побио и полусмешно-полутужно што је то представљено на тако блесав начин, питала сам се шта ли нагна човека да сними тако уврнут филм, јер расизам се сигурно неће искоренити иронијом. Мада, сад кад размислим, могла бих га доживети и као један очајан, бизаран вапај: "Белци, скините нам се с врата!"
  Вама свака част на познавању материје, представу нисам имала да јелен означава црнца, уз Ваш "превод" би овом филму сигурно дала прелазну оцену тј. погледала га и анализирала натенане, а до тада, избегавам хороре.
;