Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

THE OLD MAN & THE GUN - Oproštaj velikana…

Većina posla na filmu ili seriji obavi se prije samoga snimanja. Produkcija, scenarij, casting, sve to prođe mimo nas ljubitelja „gotovog“ proizvoda- omiljenoga filma ili serije. No s druge strane ono po čemu mi obični ljudi pamtimo filmove jesu- glumci. Glumačke legende koje su obilježile naše odrastanje, koje pamtimo po upečatljviim ulogama koje su obilježile i jedan dio naših života. Jedna od tih legendi je svakako Robert Redford. Glumac kojega su žene obožavale a muškarcima to nije smetalo. Ugodan i prijatan, s bezbroj nezaboravnih rola (tko se ne sjeća Redforda u Butch Cassidy and the Sundance Kid, pa The Sting, Brubaker…) da ne nabrajam, ne isplati se, jer je to karijera duga  60 godina.

Ovaj film je svojevrsna posveta jednom velikanu i podsjetnik zašto je bio toliko omiljen kao glumac. Odgovor je jednostavan - Robert Redford spada u one glumce uz koje se uvijek osjećate ugodno. Lijep i topao osmijeh, šarmantan i pouzdan muškarac u gotovo svim ulogama koje su obilježile  njegovu mega karijeru. Ova uloga je specifična jer je ujedno i njegov oproštaj od glume. U dobi od 80 godina napokon je odlučio da „objesi kopačke o klin“. Hvala mu na svim divnim trenucima koje nam je podario i uvjeren sam da svi koji ovo čitaju žele da bude s nama još barem 20 godina, te da uživa u zasluženoj glumačkoj mirovini. A sada malo o filmu, koji je nekako ovoga puta u drugom planu..

Forrest Tucker je profesionalni pljačkaš banaka. Ili je u zatvoru ili pljačka banke. Ujedno je i vrlo neobičan pljačkaš. Natukne da ima revolver i uz ugodan osmijeh pruži torbu da je blagajnik napuni novcem. Ne privlači pažnju ni skromni plijen, ni činjenica da je pljačkaš debelo zašao u godine, toliko je šarmantan, pravi gentleman. No kada se u banci nađe detektiv John Hunt,a Forrest mu ispred nosa opljačka banku, slučaj dobiva novu dimenziju. Uskoro cijela Amerika zna za bandu starčeka prigodno nazvanu „Gang over The Hill“, aluzija na visoke godine pljačkaša gentlemana….

Moram napomenuti, da ovaj film nije prigodni oproštaj glumačkoga velikana, ne bi zaslužio neku veliku pažnju. Realno, pravi feelgood filmić, snimljen po neobičnoj životnoj priči pravoga Forresta Tuckera, koji je harao po jugu Amerike 80-tih godina. Film je ugodan za gledanje, no tenzija nema gotovo nikakvih. U film je dodana još jedna legenda Sissy Spacek, te romantična priča dodatno usporava i onako sporu radnju. Cijeli film ostajete u stvari prikovani  za ekran dugovječnim šarmom velikoga Redforda, koji blista i u ovoj uzlozi.

Film ko film, ponovo napominjem, nije remek djelo, a strogo je zabranjen ljubiteljima bilo kakve akcije i napetica. Tko ga pak pogleda neće požaliti, to je sigurno, jer osim neobičnoga lika samoga šarmantnoga Tuckera, imat će prilike vidjeti i ostatak „bande“ - Toma Waitsa i Dannya Glovera, te Caseya Afflecka u ulozi detektiva Hunta. Da pojednostavim: glumački velikani u opuštajućem feelgood filmu. I  to je otprilike to.

Zanimljivost: Film je snimljen po životnoj priči Forresta Tuckera, koji je privukao pozornost novinara i javnosti nevjerovatnim nizom od 18 velikih bjegova iz zatvora. Gotovo čitav život je ili bio u zatvoru (od 13 godine, pa do svoje 60-te ) ili je iz zatvora bježao. Radnja ovoga filma i počinje nakon njegova najčuvenijega bijega iz zatvora San Quentin 1981. godine.

  • Komentari (32)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    30.12.2019. 15:27
    Odličan film i sve pohvale i za Redforda i Afflecka.
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    02.02.2019. 07:44

      Odgledah poslednji Redfordov film u kom se našao u koži čoveka sa kojim ima bar nešto zajedničko. Obe starine su našle i radile celog života ono što najviše vole. Nije bio usamljen, bio je u društvu Sisi Spejsek, Glovera, Toma Vejtsa koji su fenomenalni. Koliko se samo dobro drže!

      Čovek koji je potpisao scenario i režiju, David Lowery, snimio je, bar za mene, svoj najbolji film. Njegovi filmovi su specifični, nekonvencionalni i razlikuju se od ostalih. Ono što ih spaja je i Kejsdi Aflek koji već treći put glumi u njegovom filmu. Dobar u svojoj epizodnoj ulozi "buldoga" koji ne pušta onio čega se dočepa. Film je ipak sav u znaku Roberta Redforda  koji ulogu Takera igra samo kako on zna, harizmatično, nenametljivo, potpuno prirodno, samouvereno balansirajući između komedije i krimića.

      Redfordov doprinos filmskoj umetnosti je nemerljiv. Dovoljno je da napišem Sandens festival ako zanemarim filmove koje je snimao u 60 godina dugoj i uspešnoj karijeri. Pol Njumen, njegov filmski i stvarni prijatelj do njegove smrti, osnivači su festivala koji daje šansu mladim i neafirmisanim filmadžijama da pokažu šta znaju i umeju. Voleo bih da se predomisli i da, poput čoveka koga je ovekovečio u ovom filmu, sledeće godine ne opljačka četiri banke u jednom danu već da snimi četiri filma.
  • Boozywoozy
    The Legend Of
    29.01.2019. 19:10
    Znaci Robi je prnuo u leden gra' 😁
;

{{message}}

{{item.title}}