Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The haunting of Hill house - Netflix horor hit

Ako se pitate da li je moguće da netko snimi horor seriju od čak 10 epizoda, koja bude zadržala pažnju gledatelja i uspješno održavala tenziju strave, odgovor je - Mike Flanagan. Da njegova režija, te scenarij po popularnoj već par puta ekraniziranoj noveli pod istim nazivom od spisateljice Shirley Jackson, ima potencijala, vjerovao je - Netflix.

Serija se otvorila prikladno, prije Halloweena 12.10.2018. na Netflixu, te malo pomaknula standarde, naravno što se tiče horor/supernatural serijala. Nije da nema solidnih serija, npr.American Horror Story, no ipak nijedna od njenih deve dosadašnjih sezona ne može se mjeriti sa The Haunting of Hill House.

Što je onda to što tu seriju toliko izdvaja od mase drugih horor serija? Pa upravo Mike Flanagan. Genijalno je obradio već poznatu priču, sve gotičke elemente je uspješno spojio sa odličnom dramom o obitelji Craine, koja kao da je pod kletvom uklete kuće izokrenula svoje privatne odnose i živote u pravi kaos.

Jasno je da sami horor elementi čine suštinu priče i serije, no bez jednako tako kvalitetnoga dramskoga dijela, ne bi ova serija bila toliko dobra. Bila bi tek puko nizanje strašnih scena, a njih ima. Puno. Neke su stvarno da te štrecne u vratu kako se ogledaš oko sebe dok ideš na WC. Koliko je sve dobro i kvalitetno odrađeno ilustrirat ću slijedećom mini retrospekcijom: U prvoj epizodi ima scena kada se brava na vratima pomalo okreće, a prestravljeni otac i sin zure u tišini u vrata. U devetoj epizodi - ta ista scena, no sada gledamo prizor s druge strane vrata, tko je i što okretalo bravu na vratima. Toliko dobro stalno spajati flash-backove sa stvarnošću je stvarno umijeće vrhunskih režisera. A Mike Flanagan s ovom serijom ulazi među majstore horrora...

Obitelj Craine se bavi mešetarenjem sa kućama. Ulože novac u staru golemu kućerinu, te im je namjera u par mjeseci kuću obnoviti te prodati. S zaradom misle početi graditi svoju kuću snova. A treba im, jer obitelj je velika, otac i majka, te petero njihove djece. Hill House nije obična kuća. Ubrzo to saznaju svi, a naročito najmlađi. Svi pomalo imaju neke vizije i viđenja duhova, osim izgleda oca Hugha Crainea. Kada se stvari otmu kontroli, stravični događaj zauvijek bude odredio sudbinu obitelji Craine. Sve dok se ponovo svi ne sastanu nakon 20-tak godina, konačni sukob sa ukletom kućom ne može se izbjeći....

Da ne bi baš Mike Flanagan prigrabio svu slavu, pobrinula se odlična glumačka ekipa. Carla Gugino je ovdje možda imala svoju najbolju ulogu. Već pomalo zaboravljeni Timothy Hutton je pokazao da nije za staro željezo. No posebna su priča, djeca glumci. Oni čine zamašnjak serije i teško je izdvojiti bilo koga od skoro savršene male ekipe. Meni osobno je mali Julian Hilliard predobar. Kada bih usporedio njega i djecu u npr. hrvatskom filmu, rezultat bi bio porazan za male hrvatske glumce.

Sve se poklopilo te ne vidim razloga zašto poklonici horora ne bi uživali u ovoj seriji. Deset epizoda je u ovome slučaju potaman. Da je više ne bi valjalo, da je manje ne bi valjalo. Ostaje vam mrak sobe i grickalice i za svaki slučaj mala lampica u kutu da bi igra sjenki dodatno učinila ambijent boljim.

Zanimljivost: Režiser Mike Flanagan je već u razgovorima oko nastavka serije. Pošto je priča o obitelji Crain zaokružena, logično je da u nastavku ukleta kuća bude u prvom planu, a neka nova obitelj mora proći čistilište da bi stigla do... pakla.

 

  • Komentari (39)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    08.12.2022. 22:46
    Ne znam, ja sam ovo poceo i udavilo me, naporne prve dve epizode, a nesto gledao za Mike Flanagan-a i prisetih se , pa rekoh mozda je posle bolja ili meni prosto ne lezi, posto su uglavnom pozitivni komentari.
    AlexDeLarge2022-12-08 22:51:53
  • puppet_master
    eXtreme member
    18.07.2021. 08:55
    Sve je već rečeno, no hajde uprkos mom kašnjenju, zbilja sjajan ambijent, ima tu više antologijskih scena, fina je naravno i sama priča, u pozadini je ipak klasik književnosti strave, dobri i glumci, meni su likovi bili nešto dalji, kao i trajanje, voleo bih tek neku epizodu manje, no sve u svemu odličan primer televizijskog horora.
    Drugu sezonu ću ipak odložiti dok se slegnu utisci ove prve, pa ću ih obe u komadu odgledati kada bude bilo vremena.
  • CSInvestigator
    Translator
    26.10.2020. 00:07
    Konačno i ja odgledala, bilo me strah LOL Uglavnom, kad se utiša ton, udalji ekran i kad povremeno samo gvirite jer vidite da se sprema neka strašna scena, sasvim gledljivo za nas neustrašive LOL

    U suštini, odlična serija, nije za 10, ali jaka 8. Horor drama koja te čas prestravi, a čas rasplače, ali oba puta traumira... To još nisam videla... Izbor glumaca odličan (osim oca u mladosti), kao i pozadinska muzika i efekti, scenografija i scenario. Volim kad uvežu detalje. I na kraju u poslednjoj epizodi nestane sav nakupljeni strah jer te "duhove" doživiš drugačije.
;

{{message}}

{{item.title}}