Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Tabula rasa - odlična belgijska thriller serija

Amnezija iliti gubitak pamćenja je vrlo popularna tema kod filmaša. Ideja da pojedinac, nevin, gotovo kao od majke rođen nema nikakvu zaštitu od vanjskoga svijeta u smislu iskustva i mudrosti koje je skupljao godinama idealna je upravo za thrillere. Mislim da bi se sa mnom složio gotovo svaki ljubitelj thrillera, npr. poklonici C. Nolana i njegova sjajnoga Memento... Svako i nitko od ljudi oko tebe može biti podmukli neprijatelj. Ako patiš od amnezije ti to naprosto ne možeš znati. Slično sljepilu, teturaš kroz mračne tunele podsvijesti pokušavajući izvući sjećanja. A tako je puno fragmenata i lažnih sjećanja, da ni u šta ne može biti potpuno siguran..

Mie D'Haeze se budi u sanatorijumu za duševno oboljele. Tu je u nekoj vrsti policijskoga nadzora u pritvoru, jer je ključni svjedok nestanka mladića Thomasa De Geesta. No Mie ima problem. Boluje od amnezije, te se ničega ne sjeća. Mie ima kćer, muža i majku i sestru koji je posjećuju i pomažu da se sjeti događaja iz svoje prošlosti. Nakon teške saobraćajke, njeno pamćenje se vraća na kapaljku pa pamti samo događaje od prije nesreće. Mie zapisuje bilješke koje joj budu pomogle kada opet sve zaboravi...

Netflix je u suradnji sa producentskom kućom Caviar/Brussels/ZDF, snimio ovu napetu thriller seriju, koja spada u sam vrh europske tv produkcije. Serija ima devet epizoda od koje svaka traje 50 minuta.

Kako kockice u slagalici pomalo sjedaju na svoje mjesto, tako gledatelj sve više bude uvučen u tempo zagonetki, te serija spada u red onih koji se najčešće odgledaju u „komadu“. Snimljena je odlično, glumci nama ne znače previše. Veerle Baetens je fenomenalna u ulozi Mie, koja gotovo svaki dan počinje iznova, te skuplja zapise i krhotine vlastita života iz zabilješki i dijelova razgovora sa ljudima iz svoje okoline. Netflix je preozbiljna kompanija da bi dopustila da serija ima otrcani izgled jeftinoće. Čak je po budžetu uz bok sjajnoj seriji Babylon Berlin. Seriju krasi izvanredna fotografija, odličan predložak su napisali Verlee Baetens (glavna glumica) i Malin-Sarah Gozin.

Amerikanci seriju gledaju ovih dana, no na flamanskom jeziku jer nema engleske ton opcije. Serija se uskoro počinje prikazivati u Velikoj Britaniji te Australiji.

Zanimljivost: John Locke u svome djelu „Druga rasprava o vlasti“ iznosi zamisao da je dijete kada se rodi Tabula rasa - Neispisana ploča, te su za odgoj najodgovorniji roditelji. U tome izjednačava ulogu i oca ali i majke, što je tada bila revolucionarna pedagoška zamisao. Eto, tako je „otac“ liberalne ekonomije, postao i preteča demokratske pedagogije, te posredno imao i utjecaj na naziv ove serije u smislu metafore.

  • Komentari (29)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • 23.10.2018. 20:43
    Stvarno solidna serija.Hvala na prevodu.
  • alterego
    eXtreme member
    31.07.2018. 19:54
    solidna serija 6/10
  • Vilin
    eXtreme member
    30.07.2018. 22:02
    Početak serije me je malo smorio, mislim da su preterali sa uvodom, a ja sam očekivao, s obzirom da je belgijska produkcija, nešto kao Salamander Ali zato posle polovine - krešendo! Rasplet je vrhunski.
;

{{message}}

{{item.title}}