Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Mom and Dad - Konačno dobar horor

Prethodna godina, a i prilično duži period, nije donela mnogo originalnih filmskih priča. Pogotovo ne u žanru horora. Iz mora gotovo istovetnih filmova, koji potvrđuju pravilo da je sve manje smislenosti u ovom žanru, izdvojio se u potpunosti samo jedan film u 2017. godini i odmah je proglašen za "nešto nesvakidašnje dobro". Pisao sam o njemu, u pitanju je - Get Out. Međutim, ono što ima da ponudi Mom and Dad zaista je pravo osveženje, pa, rekao bih, čak i bolji film od pomenutog.

Jednostavna je to priča, spakovana čak u manje od "standardnih" 90 minuta trajanja. Rekli bi neki da autori "nisu mogli čak ni to da namaknu", ali, prevarili bi se. Jer, priča o odnosima roditelja i dece, ispričana kroz horor vizuru (uz pažljivo protkane crnohumorne elemente), svojom sugestibilnošću mnogo "jače udara" nego, recimo, gotovo nerazumljivi izvikani ep slične tematike koji nam je isporučio Jorgos Lathimos u The Killing of a Sacred Deer.

Reditelj i scenarista Brian Taylor (Ghost Rider: Spirit of VengeanceCrank: High VoltageCrank) nije želeo preterano da ulazi u detalje i isporučio nam je naizgled jednostavnu priču. U njenom središtu nalaze se tinejdžerka i njen mlađi brat, koji se nađu u sred pošasti zvane - roditelji ubijaju svoju decu. Roditelji su, u njihovom slučaju, Nicolas Cage i Selma Blair, koji se, u kratkim flešbekovima, prisećaju kako su i sami kročili u svet odraslih i kakve su ambicije i stremljenja nekad imali, a na kakve ih je kompromise život naterao.

Film, dovoljno krvav da ortodoksni poštovaoci žanra budu zadovoljni, a, opet, dovoljno intrigantne poruke, da i oni koji traže "pozadinski smisao" u scenariju, imaju svoj "lucky day".

I, pokazatelj, kako, zapravo, snimanje interesantnih filmova, uopšte ne mora biti teška rabota. I, skupa...

 

  • Komentari (16)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    01.10.2018. 15:20
    Ipak sam ga sinoć odgledao. I zaista nije nešto. Nekako film bez neke logike jer ajde kao nekakav virus ili slično gde roditelji žele da ubiju svoju decu, kroz flešbekove vidimo i tu krizu godina roditelja koje igraju Nicolas Cage i Selma Blair, ali zašto mi film nema nikakve logike je to što i ktoz te flešbekove vidimo nekakve hiper izlive besa kad Kejdž npr polupa bilijarski sto. Znači delovao je besniji pre tog nkakvog virusa nego za vreme. A i kraj, toliko zbrzan da nema logike, da ni sam režiser ne zna šta je hteo da kaže.
  • beogradski
    eXtreme member
    25.05.2018. 19:41
    win32, ok, mozda ga opet bude skinuo pa ipak odgledam do kraja, mozda.
  • win32
    Active member
    24.05.2018. 20:43
    Slazem se da Cage zadnjih godina glumi u dosta losim filmovima, ali ovo nije jedan od njih.
    Ne mogu reci da je ovo neko remek djelo (ni pod razno), ali je odlican film u odnosu na sva ona smeca koja se danas snimaju (odmah mi pada na pamet npr. Maze Runner i sl. "biseri").
    Tako da osobno mogu preporuciti film kada vam se gleda neki chill film u kojemu nema previse mudrovanja.
;

{{message}}

{{item.title}}