TV serija

drama, kriminalistički, ljubavni, triler (1997)

Oz

Ocena korisnika
-
8,8
Oz

Godina:

1997

Žanr:

drama, kriminalistički, ljubavni, triler

Trajanje:

55 min

Autor:

Tom Fontana


Glavne uloge:


Ernie Hudson
  >  Warden Leo Glynn
J.K. Simmons
  >  Vern Schillinger
Lee Tergesen
  >  Tobias Beecher
Dean Winters
  >  Ryan O'Reily
Harold Perrineau
  >  Augustus Hill
Terry Kinney
  >  Tim McManus
Rita Moreno
  >  Sister Peter Marie Reimondo
Eamonn Walker
  >  Kareem Said
Kirk Acevedo
  >  Miguel Alvarez
George Morfogen
  >  Bob Rebadow
Adewale Akinnuoye-Agbaje
  >  Simon Adebisi
Christopher Meloni
  >  Chris Keller
Zeljko Ivanek
  >  Governor James Devlin
Edie Falco
  >  Officer Diane Whittlesey
Betty Buckley
  >  Suzanne Fitzgerald

Opis:


Emerald City, Oz, zatvor je koji vodi idealist koji vjeruje da će preobratiti zatvorenike. Moderan, čist, uređen i osvijetljen, Emerald City je eksperimentalni odjel zatvora Oswald. Usprkos modernom izgledu i naglasku na pokajanju i rehabilitaciji zatvorenika, zatvor je i dalje opasno mjesto i prva je zadaća u njemu preživjeti, a strah je svima stalan pratilac.

Ernie Hudson glumi upravitelja zatvora Lea Glynna, poštenjaka koji igra po pravilima. Njegova je zadaća održavati mir među zatvorenicima, ali i osobljem te ispunjavati zakonske zahtjeve guvernera Devlina (Ž. Ivanek). Tim McManus (T. Kinney) vjeruje u mogućnost preobraćenja zatvorenika, komentari zatvorenika Augustusa Hilla (H. Perrineau) otkrivaju mnogo o životu u Ozu, a karizmatični musliman Kareem Said (E. Walker) smatra se političkim zarobljenikom. Kao u svakome zatvoru tako i ovdje postoje grupe. Jednu čine Talijani odani Schibetti (T. Mussante), kralju droge u zatvoru, a drugu muslimani odani Saidu, čovjeku koji zagovara mir i vjeru i koji se brine za crne zatvorenike, posebice za Jeffersona Keanea (Leon) koji je zbog nasilnog ponašanja već više puta ugrozio svoj boravak u Ozu. Bijelci mrze Latinoamerikance, crnce i židove. Tu je i nasilni irski kriminalac O'Raily (D. Winters) koji ne zaboravlja uzvratiti svaki udarac, potom Latinoamerikanci među kojima je i zatvorenik kojemu su i djed i otac u Ozu (K. Acevedo), Groves koji je ubio roditelje i počinio zločin kanibalizma te Breecher, bijeli odvjetnik koji je u pijanom stanju skrivio smrt djevojke u prometnoj nesreći. Neki čuvari pomažu u očuvanju mira, a neki imaju nešto drukčiji plan. Časna sestra Peter Marie (R. Moreno) u zatvoru pruža psihološku pomoć. Tu su i katolički svećenik Ray Mukada (B. D. Wong), zatvorska liječnica Gloria Nathan (L. Valez), te čuvarica (E. Falco) koja od male plaće pokušava uzdržavati obitelj.

Svaka epizoda serije govori o jednoj temi, od vjere do seksa, i opisuje svakodnevni život u zatvoru.

U prvoj sezoni glume: Ernie Hudson, autor filmova "Istjerivači duhova", "Congo" i drugih HBO filmova poput "The Cherokee Kid"; Terry Kinney, jedan od osnivača cijenjene kazališne skupine "Steppenwolf Theater", glumio u filmovima "Sleepers" i "Tvrtka"; Harold Perrineau bio je nominiran za nagradu lFP Spirit za film "Dim" te je glumio u "New York News" i "The Cosby Mysteries"; Britanac Eamonn Walker glumio je u filmovima "Shopping", "One Foot in the Algarve", "The Governor", "Alas Smith i Jones", "Dempsey i Makepeace"; Leon je glumio u "Cool Runnings" i "Waiting to Exhale"; Rita Moreno je osvojila nagradu Oscar - najbolja sporedna ženska uloga 1961. za film "Priča sa zapadne strane", Emmyje - za "The Muppet Show" i "The Rockford Files", nagradu Tony - za "The Ritz" i Grammy - za "The Electric Company"; Tony Musante je glumio u seriji "Toma" te u kazalištu u predstavama poput "Frankie & Johnny in the Clair de Lune" i "P. S. Your Cat is Dead"; Lauren Velez glumi u "New York Undercover" i glumila je u broadwayskoj predstavi "Dreamgirls", kao i u filmu "Gradska vijećnica"; B. D. Wong dobio je nagradu Tony za "M. Butterfly" te glumio u filmovima "Sedam godina u Tibetu" i "Nevjestin otac 1 & 2".

Producenti ove snažne američke kriminalističke serije su Barry Levinson i Tom Fontana (serija Odjel za umorstva: Život na ulici), ujedno i scenarist. Barry Levinson dobio je 1988. Oscara za režiju za "Kišnog čovjeka". Osvojio je i nagradu Emmy za režiju u seriji "Odjel za umorstva: Život na ulici" te je režirao filmove "Sleepers", "Diner", "The Natural", "Tin Men", "Dobro jutro, Vijetname", "Avalon", "Bugsy", "Razotkrivanje" i "Predsjedničke laži" i "Sfera". Za filmove "...And Justice for All", "Diner" i "Avalon" bio je nominiran za Oscara za scenarij. Tom Fontana dobio je nagradu Emmy za scenarij za seriju "Odjel za umorstva: Život na ulici" te je bio producent i scenarist serije "St. Elsewhere", s kojom je u pet godina osvojio dva Emmyja. Osvojio je i tri nagrade Peabody Awards i nagradu Humanitas.
Redatelji su Darnell Martin (I Like It Like That), Nick Gomez (Laws of Gravity), Alan Taylor (Palookaville), Leslie Libman i Jean de Segonzac (serija Odjel za umorstva: Život na ulici).

Serija "Oz" je, među ostalim, osvojila dvije nagrade Zlatni satelit (1999.: najbolja dramska serija te najbolji glumac u TV seriji Ernie Hudson) i bila još tri puta nominirana za istu nagradu, zatim dvije nominacije za nagradu Emmy te nominaciju za nagradu Udruge scenarista.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (11)
  • Rome

    Rome (2005)

    drama, istorijski, akcija, ljubavni, ratni

    Intimna drama o ljubavi i izdaji, gospodarima i robovima te muževima i ženama, „Stari Rim“ bilježi epsko doba pada Republike i stvaranja jednog carstva. Četiristo godina nakon osnivanja Republike...
  • Carnivàle

    Carnivàle (2003)

    drama, misterija, fantazija, triler

    Serija „Cirkus prati putujući cirkus na turneji kroz američki srednji jug. Druga sezona „Cirkusa se događa u vreme kada je ceo svet bio uzdrman krizom, kada je zlo uzimalo maha širom planete i dok...
  • Boardwalk Empire

    Boardwalk Empire (2010)

    drama, istorijski, kriminalistički

    Atlantik Siti, 1921. godina. U gradu čija su bogatstva presušila uvođenjem prohibicije, Naki Tomson (Stiv Bušemi), plaća visoku cenu kao vrhovni gospodar „svetskog igrališta“. „Carstvo poroka“ je...
  • The Corner

    The Corner (2000)

    drama, kriminalistički

    Chronicles West Baltimore family living in poverty on the front lines of America's drug war.

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Mizi
    eXtreme member
    06.01.2023. 16:13
    Ovu seriju su emitovali na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijon pre skoro 20 godina, i od tada je nisu reprizirali, šteta.
    Mnoge serije su ne znam iz kojih razloga zapostavljene, jednom se emitovale ili se nikada nisu prikazivale.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    19.11.2021. 20:24
    Meni je samo poslednja sezona losa, ostale su mi odlicne, i jedino me nervira do bola lik Vern Schillinger.Gledao sam ponovo Homicide: Life on the Street, i mislio da ponovo pogledam i podsetim se Oz-a ako mi obaveze i slobodno vreme dozvole. Ko nije gledao preporuka.
  • puppet_master
    eXtreme member
    19.11.2017. 20:45
    Sjajnih prvih nekoliko sezona, poslednja meni negledljiva ali je obeležila bitan period u revoluciji televizije, hodajući po oštrici brijača, često je prelazeći, ostaće voljena (meni).

{{message}}

{{item.title}}