UcitelkaPogledaj trailer!

Film

drama, komedija (2016)

Ucitelka

Ocena korisnika
Odlično!
7,2
Ucitelka

Naslov:

Učiteljica

Godina:

2016

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

102 min

Režija:

Jan Hrebejk

Scenario:

Petr Jarchovský


Glavne uloge:


Dusan Kaprálik
  >  Janka's Grandfather
Csongor Kassai
  >  Kucera
Ela Lehotská
  >  Mrs. Vojácek
Zuzana Mauréry
  >  Mária Drazdechová
Martin Havelka
  >  Binder
David Sepulveda
  >  Václav Littmann
Tamara Fischer
  >  Danka Kucerová
Éva Bandor
  >  Hana Binderová
Zuzana Konecná
  >  Kucerová
Richard Labuda
  >  Karol Littmann
Oliver Oswald
  >  Filip Binder

Opis:


Od dolaska nove učiteljice po imenu Maria Drazdechova, u školu u predgrađu Bratislave, u leto 1983, život je okrenut naglavačke i za učenike i za roditelje. Zbog njene potkupljivosti i pokušaja samoubistva jednog učenika, direktor je sazvao hitan sastanak sa roditeljima. Od njih se traži da potpišu peticiju da Drazdechova bude izbačena iz škole. Ali njene veze u komunističkoj partiji sve su preplašile. Ko će se ususditi da krene protiv zle učiteljice? Ili će svi morati da zaćute?

Obradio/la:

IgaBiva
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (4)
  • The Line

    The Line (2017)

    kriminalistički, triler

    Jesen 2007. Slovačko-ukrajinska granica. Za nekoliko meseci Slovačka se pridružuje Šengenskom bezviznom režimu prelaska granice. Na granici cveta šverc između dve zemlje i mnogi stanovnici sa obe...
  • Kandidát

    Kandidát (2013)

    komedija, triler

    Radnja filma Kandidat odvija se tijekom dvomjesečne kampanje za predsjedničke izbore u jednoj konkretnoj državi. Autor bilješki ne zna za koga izvodi prisluškivanje, a oduševljenje zbog zanimljivog...
  • Eva Nová

    Eva Nová (2015)

    drama

    Eva Nova (Emilija Vašariova) je nekada bila poznata i cenjena glumica, ali nakon što je dostigla vrhunac karijere, strmoglavo je pala opijajući se do besvesti bez ikakvog saosećanja za one koji su je...
  • Slava

    Slava (2016)

    drama

    Canko Petrov, radnik na željeznici, pronalazi milion leva na željezničkoj pruzi. On odlučuje da čitavu sumu novca vrati u policiju, a država ga nagrađuje sa novim ručnim satom, koji ubrzo nakon toga...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    15.03.2024. 13:51
    Odlican film. Ocena 7/10
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    29.04.2022. 11:26

    Jedna me priča iz mog odeljenja podseti na film, prepoznaćemo i ovde stihove pesme `Naši dani` , komentare i diskusije koje se šire čaršijom pa rekoh da napišem par reči. Sa Poljske iz 1983. smo prešli na Čehoslovačku tog doba, tj. Bratislavu, sa Valense na Havela, i kasnije na Plišanu ili Tihu revoluciju . Bez gubljenja na opštosti mogli su da stave i  2022. godinu, i da smeste radnju i likove u većinu gradova i država sveta.

    Kao i u pesmi `Naši dani` i ovde svedočimo bezvremenskim temama kroz nelinearni narativ. Meni je ovo crnohumorna drama koja je odlično režirana, i daje odličan uvid i šalje poruku, kroz kritiku i specifičan vid satire.  

    Vidim da i u opisu ima jedan bitan spoiler, kao i drugi koji nije baš lepo napisan, ali dobro.

    Maria Drazdechova kao nova učiteljica u jednoj školi u Bratislavi, 01. septembar 1983. godine  na uvodnom času traži od učenika da se predstave i da joj dodatno kažu čime se bave njihovi roditelji. Ona je udovica oficira, predsednica komunističkog ogranka partije, a sestra joj živi u Moskvi, kako direktorka škole saopštava roditeljima, a i učiteljica neke delove suptilno , dozirano i lukavo  vremenom predočava i roditeljima.  Zatim se vremenski unapred prebacujemo na roditeljski sastanak ( mada na samom početku vidimo dolazak roditelja na isti) gde će se raspravljati o…, a retrospekcijama vidimo i o čemu.

    Meni se svideo film.  Prvo me je roditeljski sastanak podsetio na kultni film Sidney Lumet-a  `12 Angry Men`, mada nije za poređenje ali meni je  Zuzana Mauréry  u ulozi učiteljice, iako je ovde na suprotnoj strani optuženičke klupe,  blistala kao Henry Fonda u ulozi porotnika, a roditelji kao porotnici. A neki dijalozi, tj. neki delovi scenarija i načini ponašanja su me podsetili malo i na Gogolja i delo `Revizor`.

    Ovo mi deluje kao dobra optužnica (kritika) i današnjih sistema i društva, za osnovu uzeli osnovno obrazovanje, a teme su korupcija, nepoštenje, moralne dileme  i strah ( mada nismo videli direktno u filmu, pretnja se verbalno održava, lebdi u vazduhu možda samo prirodno delovanjem sile potiska, gravitacije,  itd, ne vidimo drugo(a)  telo (a) da deluje(u), a na tim krilima se ispoljava neometano , što mi još daje na ‘težini’)    raznih društvenih staleža prema autoritetu,manipulacijama, hipokriziji, ali i dokle pritisak može da se trpi i koja je to kritična tačka,kao i izopštenje, kako cela situaciju utiče i na učenike, kako se odražava na njihove mlade živote ,  i šta se dešava kad se uruše stubovi `paradigme` društva, to mi je najveće upozorenje koje šalje film.  

    U svakom slučaju ovakve teme nije na odmet ponavljati, s vremena na vreme, vidimo da npr. Korejci poslednjih 20 i nešto godina  ne propuste skoro ni u jednom filmu a da se ne dotaknu sličnih tema.

    Sa zakašnjenjem hvala za prevod.

    AlexDeLarge2022-04-29 19:26:53
  • Vilin
    eXtreme member
    02.01.2018. 23:56
    Mučan, ali odličan film. Slovaci su priču o zloupotrebi i koristoljublju uvili u oblandu proizvoda komunističkog društva. Nije to baš tako. Nažalost, ovo je priča našeg društva u sadašnjosti i to u svim segmentima i porama.

{{message}}

{{item.title}}