UchilkaPogledaj trailer!

Film

drama, triler (2015)

Uchilka

Ocena korisnika
Odlično!
5,7
Uchilka

Naslov:

Nastavnica

Godina:

2015

Žanr:

drama, triler

Trajanje:

134 min

Režija:

Alexey A. Petrukhin

Scenario:

Alexey A. Petrukhin
, Ekaterina Asmus


Glavne uloge:


Irina Kupchenko
  >  Alla Nikolaevna
Andrey Merzlikin
  >  Kadyshev
Anna Churina
  >  Agnessa Andreevna
Alisa Grebenshchikova
  >  Asya
Roza Khayrullina
  >  Liya Pavlovna
Irina Chipizhenko
  >  Tekhnichka
Anton Chechevichkin
  >  Khalyava
Olga Egorova
  >  Lyubov Baranova
Akmal Ablaev
  >  Nadir
Valentina Elshanskaya
  >  Gotka
Vasilisa Elpatevskaya
  >  Oksana
Darya Dubnikova
  >  Milka
Sergey Frolov
  >  Malik
Petr Cherenkov
  >  Uchitel
Elizaveta Boyko
  >  Panda

Opis:


Napeta psihološka drama sa elementima trilera pokazuje dokle čovek može da ode kada je doveden do krajnjeg očajanja. Naslovnu ulogu nastavnice sjajno je odigrala Irina Kupčenko, uz koju su zapažene uloge ostvarili Andrej Merzalikin, Roza Hajrulina, Alisa Grebenšikova i drugi. Ala Nikolajevna je nastavnica istorije pred penzijom. Svakoga dana pokušava da mladoj generaciji prenese osnovna znanja o životu, ali mladi nisu zainteresovani ni za šta. Alu Nikolajevnu posebno brinu srednjoškolci, čija drskost prevazilazi sve dozvoljene granice. Učenici ne samo da ne uče, već se na časovima istorije bave drugim stvarima i otvoreno su drski prema nastavnici. Jednoga dana, njihovo ponašanje dovodi Alu Nikolajevnu do belog usijanja. U njenim nejakim rukama našao se pištolj i ona uzima svoje učenike za taoce...

Nastavak Poslednee ispytanie (2018)

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (7)
  • Metro

    Metro (2013)

    akcija, triler

    Priča o putnicima zarobljenim u metrou nakon što voda rijeke Moskve probije svod tunela zbog terorističkog napada i poplavi metro. Očajni u želji da prežive i vide opet svoje najmilije, pokušati će...
  • Monakh i bes

    Monakh i bes (2016)

    misterija, komedija

    Radnja ovog filma je smeštena u prvu polovinu 19. veka u ruskoj zabiti. U manastiru se jednog dana pojavljuje čudak Ivan, Semjonov sin i u manastiru počinje da se odvija niz čudnih događaja koji su...
  • Poslednee ispytanie

    Poslednee ispytanie (2018)

    drama, akcija, ljubavni

    Svojevrstan nastavak filma Uchilka (2015) i zasnovan na stvarnim događajima, Poslednji ispit posvećen je oslobađanju talaca u moskovskom pozorištu na Dubrovki u jesen 2002. godine. Na...
  • Neadekvatnye lyudi

    Neadekvatnye lyudi (2010)

    drama, komedija, ljubavni

    Tridesetpetogodišnji momak Vitalij, posle saobraćajne nesreće u kojoj mu je poginula devojka, seli se u Moskvu gde pokušava da započne novi život. Ali stvari ne idu baš sasvim glatko. NJegova susetka...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    19.03.2022. 22:02

     Ja sam ovde nesto prokomentarisao pa sam obrisao komentar.
    Pogledacu ga da se ne ogresim o film i o nasu Ljubicu.Smile
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    19.03.2022. 18:47
    Ukratko, nisam hteo da pišem utiske o njemu, video sam da je sad film  na forumu. Ovo je više za usmeni nego pisani komentar ili pak diskusiju.

    Pročitao sam komentare. Slažem se sa Ljubicom da je odličan film, odlična kritika i parabola, i društva i školstva ( učenici i profesori, kao i kolektiv) jer imaju uzročno-posledične veze, sa većinom stvari se slažem iz filma, u praksi je pa skoro tako, samo što je iskorišćena hiperbola da bi se izazvale jake emocije i utisci. Da i gluma je odlična, moram da se složim.

    Nisam nikad direktno bio prosvetni radnik, ali sam imao veze sa fakultetskom nastavom, posredno sa prosvetom, standardima i veze sa velikim brojem prosvetnih radnika. Što se istorije kao predmeta tiče da li će vam biti dosadna, kao i kod nekih drugih predmeta, bitna je sposobnost nastvanika ili profesora da vas zainteresuje, tu sam imao iskustvo kad sam bio u srednoj bas za istoriju. Takodje u svetu, u zavisnosti od zemalja,radni vek nastavnika/profesora je razlicit ide od 18 godina pa do 40 godina, 18. godina predaju pa se bave necim drugim, bas zbog tog zasicenja, motivacije, odnosa prema... itd. 

    Aleksa je vidim prokomentarisao nešto u drugoj temi, ali taj drugi deo, pošto nije gledao nije izneo adekvatan zaključak iz iskustva, u drugom delu rečenice. Pogledaće pa će sigurno reći.

    Sadržajan je i može dosta da se piše, ovo može da prodje kao odlična pozorišna predstava , čista drama sa sociološkim i psihološkim elementima koji dominiraju, gde je čas istorije i profesorka istorije (predmet, jasno je gde se najviše sporimo, gde se prepiremo, gde se prekraja, izvrće, itd. naravno uneće i deo svoje istorije i kulture, kao što i svi drugi to rade, samo kod nekih nam se svidja, kod nekih ne, npr. da ne ulazim u jednu tešku priču o Japanu, koju ćete čuti samo od Japanaca kada odete u Japan, i to od starijih a ja sam bio iznenadjen tim stavom)  dobro poslužio za dramaturško otvaranje i kasnije inteziviranje,

    Piše da je sa elementima trilera, pa i jeste, ima glavni obrt, bacio sam pogled, nakon 65 minuta, a onda i niz sitnih obrta u narativu,jedan za drugim, kao i niz drugih sitnijih trilerskih karakteristika ali u smislu šta izaziva kod gledaoca.

    I onda na kraju kroz reci člana Spetsnaz-a, ispisanih reči,i odjavne scene odlično zaokruzena priča.

    Mislim da je opis mogao da bude malo bolji, (oko prve i pretposlednje mozda dugotrajno izložen pa ... i najvise oko poslednje rečenice, a pak na IMDB posto se spominje, tu je pak, otklonjena nedoumica oko toga sto ce nekog prvo iznenaditi i mozda reci necu da gledam, samo pretpostavka, a opet otkriven obrt koji Joxer nije sačekao ) a pošto je Ljubica pisala onda kao preporuka uz prethodno pročitati opis, jer je žanr tu baš pogođen. IMDB ima jako lošu procenu u dosta slučajeva, naježim se ponekad, a vuku se podaci sa njega. 

    Ne znam ovo bih preporučio roditeljima i svima koji imaju uvid u stanje što se prosvete tiče, zatim članovima pravosuđa i Ministarstvu prosvete,... a oni će proslediti upravi Vodovoda, i tako će jedni drugima prosledjivati. A vidimo političku demagogiju često oko ove teme.

    Skoro je isto  stanje na našim prostorima i ovo je tužna slika i prilika i trenutnog stanja, i poruka šta bi trebalo da bude jedna od paradigmi društva. Mada možda pre ovoga bih stavio akcenat na učiteljice/učitelje, samo ime sve govori, a pre toga vaspitanje i ponašanje koje donosimo.
    AlexDeLarge2022-03-19 20:17:51
  • JoxerTM
    eXtreme member
    17.08.2020. 13:03
    Misliš zašto treba. E da mi je netko odmah rekao da ću se vratiti na sat povijesti... Nekome će možda to biti san snova.
    Nisam ocrnio film nego njegovih prvih 50 minuta.
    Znači triler ide tek iza ovoga. Odu na sat matematike? Geek

    Naveo sam razloge zašto meni film ne odgovara niti malo - nisam napisao samo "ne valja" ili "odličan" zaradi spam countera pa da se sad tamo neko pita po čemu to valja ili ne valja.
    Upravo ti napisani razlozi ponukat će one koje povijest zanima da ga uzmu, jednako kako će i one koji to ne podnose upozoriti da im se film vjerojatno neće svidjeti.

    Primjera radi, beogradski obožava ama baš svaki film koji se meni ne sviđa. I on to zna. Pa kad vidi da se ovaj meni nije svidio, pogledat će ga i vjerojatno u njemu uživati.
    Odnosno smatram da svaka preporuka treba, bilo pozitivna ili negativna. Ako nije besadržajna jer takva ne govori ništa o filmu nego o nesposobnosti osobe da pretoči misli u riječi.

{{message}}

{{item.title}}