MelancholiaPogledaj trailer!

Film

drama (2011)

Melancholia

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
7,179%
Melancholia

Naslov:

MELANHOLIJA

Godina:

2011

Žanr:

drama

Trajanje:

135 min

Režija:

Lars von Trier

Scenario:

Lars von Trier


Glavne uloge:


Kirsten Dunst
  >  Justine
John Hurt
  >  Dexter
Kiefer Sutherland
  >  John
Charlotte Gainsbourg
  >  Claire
Udo Kier
  >  Wedding Planner
Charlotte Rampling
  >  Gaby
Stellan Skarsgård
  >  Jack
Alexander Skarsgård
  >  Michael
James Cagnard
  >  Michael's Father
Jesper Christensen
  >  Little Father
Brady Corbet
  >  Tim
Charlotta Miller
  >  Betty 1
Deborah Fronko
  >  Michael's Mother
Cameron Spurr
  >  Leo
Claire Miller
  >  Betty 2

Opis:


Ostvarenje "Melanholija" reditelja Larsa fon Trira govori o životu dve sestre, koji se menja nakon što se jedna od njih uda.

Priča o dve sestre čiji se životi potpuno menjaju nakon udaje jedne od njih. Nedugo zatim, cela planeta suočava se sa skorim uništenjem, zbog sudara sa drugom planetom. Jedna od sestara je užasnuta, dok je druga potpuno ravnodušna...

Kirsten Danst je dobila priznanje za najbolju glumicu na Kanskom festivalu 2011. godine za ulogu Žastin, dok je na dodeli Evropskih filmskih nagrada Melanholija osvojila nagradu za najbolji film i najbolju fotografiju.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (2)
  • De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1

    De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1 (2007)

    biografski, drama, komedija

    Erik Nietzsche is an intelligent but in many ways inexperienced shy young man who is convinced that he wants to be a film director. In the late 1970s, Erik is accepted by the Danish National Film...
  • The Virgin Suicides

    The Virgin Suicides (1999)

    drama, ljubavni

    Ljubav, Seks, Strast, Opsesija...lepota, misterija, i neponovljiva fatalnost.... Upravo kao I sam život...Samoubistvo devica je divna priča o pet sestara, i njihovom misterioznom životu u porodici...
  • Irréversible

    Irréversible (2002)

    drama, kriminalistički, misterija, ljubavni, triler

    Francuski kontraverzni film, koji je i pored zabrana i cenzura ostvario veliki uspeh. Radnja filma počinje scenom brutalnog ubistva u gej klubu po imenu "Rectum", koji se nalazi u siromašnoj...
  • La vie d'Adèle

    La vie d'Adèle (2013)

    drama, ljubavni

    Adel je devojka koja se razlikuje od svojih vršnjaka. Društvo je podstiče da izlazi i da se zabavlja, međutim ona shvata da je to uopšte ne privlači. Šta više, pažnju počinje da joj zaokupira devojka...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    24.12.2011. 18:47
    Audio-vizuelno očaravajući... Svaki kadar je kao neka umetnička slika, sa klasičnom muzikom u pozadini... Film je spor, bez mnogo radnje i govora i to je omogućilo da stvorim osećaj kao da sam u galeriji... Režiser je u potpunosti uspeo da dočara stanje melaholije, kao da je uzeo definiciju i obradio je reč po reč... Jaka melanholična drama sa kadrovima koji oduzimaju dah (u 720p LOL), jezivom klasičnom muzikom i jakim glumcima... Od mene 8/10
  • CSInvestigator
    Translator
    29.07.2011. 11:19

    Melancholia (2011)







    Žanr: Drama, SF

    Režija: Lars von Trier

    Jezik: Engleski

    Uloge: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt

    Datum premijere: 11.11.2011. god.




    Reč melanholija (μελαγχολία) na grčkom predstavlja izraz za tugu. Najnoviji film Larsa fon Trira, međutim, nije tužan, već potpuno tragičan po glavne likove. Melanholija u ovom slučaju ne opisuje emociju, već predstavlja ime misteriozne planete koja se približava Zemlji i sudar je neizbežan.

    Fokus filma je depresija od koje se lečio sam režiser, a upravo lično iskustvo ga je inspirisalo da ovu tešku bolest što vernije prenese na platno. Glavna zvezda Melanholije, Kirsten Danst, je u potpunosti ispunila zadatak, čak i prevazišla očekivanja, verujem i samog fon Trira, obzirom da nije bila njegov prvi izbor za glavnu ulogu. Naime, Penelope Kruz je trebalo da bude prva violina ovog ostvarenja, pošto je i sama dala neke ideje tokom pisanja scenarija.

    Radnja filma se vrti oko dve sestre (Kirsten Danst, Šarlota Geinsburg) i njihovih psihičkih poremećaja. Upravo iz razloga da bi zadržao psihološki profil sestara u centru pažnje, već na samom početku filma, autor ne ostavlja nikakvu dilemu da li će se planete sudariti. U prvim minutima gledaoci prisustvuju kadrovima u kojima Melanholija proguta Zemlju.

    Prvi deo filma je posvećen mlađoj sestri, oboleloj od depresije, gde kao u retko kojem filmu, možemo videti kroz šta sve prolaze osobe koje su žrtve ovog poremećaja. Ovaj lik je u velikoj meri Larsov autoportret.

    Drugi deo filma u prvi plan ističe stariju sestru koja pati od teškog oblika anksioznosti, kao i njenog supruga (Kifer Saterlend), stabilnog, racionalnog čoveka, pasioniranog astronoma.


    Ljubiteljima psihologije bih na prvom mestu preporučio da pogledaju ovo ostvarenje. Sa druge strane, ljubiteljima naučne fantastike, kao i “disaster movie” kategorije, bih najtoplije preporučio da ga zaobiđu.

    Ono što će većina ljudi istaći kao veliku manu “Melanholije” je izuzetno spor tempo. Međutim, ono što niko ne može da ospori je vrhunska gluma glavnih glumica koja se može bez dileme uporediti sa ulogom Natali Portman u “Crnom labudu”. Detalj koji gledaoca potpuno uvlači u atmosferu je prigušen zvuk Melanholije u pozadini, koji se sve jače čuje kako se ona približava Zemlji. Fenomenalan detalj koji filmu daje dodatni kvalitet.



    Izvor: http://svetfilma.rs




    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1527186/


    [TUBE]wzD0U841LRM[/TUBE]


    CSInvestigator2011-12-24 18:55:39

{{message}}

{{item.title}}