MASHPogledaj trailer!

Film

drama, komedija, ratni (1970)

MASH

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
7,687%
MASH

Naslov:

M.A.S.H

Godina:

1970

Žanr:

drama, komedija, ratni

Trajanje:

116 min

Režija:

Robert Altman

Scenario:

Richard Hooker
, Ring Lardner Jr.


Glavne uloge:


Robert Duvall
  >  Maj. Frank Burns
Tom Skerritt
  >  Duke Forrest
Donald Sutherland
  >  Hawkeye Pierce
Elliott Gould
  >  Trapper John McIntyre
Sally Kellerman
  >  Maj. Margaret 'Hot Lips' O'Houlihan
Fred Williamson
  >  Dr. Oliver 'Spearchucker' Jones
David Arkin
  >  Sgt. Major Vollmer
Indus Arthur
  >  Lt. Leslie
Rene Auberjonois
  >  Father John Mulcahy
Roger Bowen
  >  Lt. Col. Henry Blake
Gary Burghoff
  >  Cpl. 'Radar' O'Reilly
Michael Murphy
  >  'Me Lai' Marston
Jo Ann Pflug
  >  Lt. 'Dish'
Ken Prymus
  >  PFC. Seidman
Bobby Troup
  >  Sgt. Gorman

Opis:


Jedan od najpopularnijih ratnih filmova svih vremena, M.A.S.H., dobitnik "Zlatne palme" u Cannesu i "Oscara" za najbolji scenarij prema književnom djelu (Ring Lardner Jr., prema romanu Richarda Hookera), te još četiriju nominacija za nagradu Američke filmske akademije - za najbolji film, režiju, žensku epizodnu ulogu (Sally Kellerman) i montažu (Danford B. Greene) - bio je uvod u najvažnije desetljeće velikoga američkog redatelja Roberta Altmana (sedamdesetih snima "Kockara i bludnicu", "Svi smo mi lopovi", "Nashville", "Tri žene" itd.), a s druge strane njegov je golemi uspjeh bio i povod za snimanje istoimene kultne TV serije. Film čija se radnja zbiva u doba rata u Koreji sniman je u trenutku kad je rat u Vijetnamu bio na vrhuncu te je njegov proturatni naboj izraženiji nego u seriji. Zbivanja su vođena majstorskom režijom, dok likove tumači niz glumačkih zvijezda od kojih su neke taj status stekle upravo nakon ovog filma. I ovdje je to niz zgoda u pokretnoj vojnoj kirurškoj bolnici u kojima se kao antagonisti pojavljuju liječnici koji ne poštuju vojnu hijerarhiju i vole popiti, ali su izvrsni kirurzi s mnogo ljudskog razumijevanja za tegobe svojih pacijenata (Oko sokolovo Pierce, Traper John i uz njih lik kojeg u seriji nema, Duke Forrest) nasuprot rigidnom bojniku Franku Burnsu i bojnici Houlihan. Njihovi su sukobi žešći nego u seriji (prijenos ljubavne scene Burnsa i Houlihan preko razglasa, rušenje šatora u kojem se ona tušira), dok je vrhunac filma i sukoba između ljudskog pristupa ratu i kruta vojničkog stajališta rugby utakmica između M.A.S.H.-a i ekipe što ju je sastavio general koji vodi istragu o zbivanjima u M.A.S.H.-u.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (2)
  • The Long Goodbye

    The Long Goodbye (1973)

    drama, kriminalistički, misterija, komedija, triler

    Filip Marlou je privatni detektiv i žestok momak koji dobija novi zadatak. Očaran je tajanstvenom lepoticom Ilejn Vejd, ali je u nemilosti njenog muža, pisca i alkolohičara Rodžera. Tu su i...
  • The Player

    The Player (1992)

    drama, kriminalistički, misterija, komedija, triler

    Nešto muči Grifina Mila: on dobija na desetine pisama u kojima mu anonimni pisac preti da će ga ubiti, zato što nije odgovorio na njegovo pismo. Sledi neverovatan splet događaja u kome će pobediti...
  • M*A*S*H

    M*A*S*H (1972)

    drama, komedija, ratni

    M*A*S*H je američka televizijska serija nadahnuta romanom M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors Richarda Hookera i filmom MASH iz 1970. Serija je po žanru medicinska drama/crna komedija, a radnja...
  • Nashville

    Nashville (1975)

    drama, komedija, muzički, mjuzikl

    Ova drama pripoveda ispreplitane priče o raznim ljudima iz muzičke branše u Nešvilu. Barbara Džin je vladajuća kraljica kantri muzike, ali na ivici je nervnog sloma. Linea i Delbert Ris imaju...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • kadetoni
    Moderator
    27.03.2019. 23:48
    Uživao sam ponovo ga gledajući posle dugo vremena.  Ludnica od filma, apsolutna preporuka za gledanje. 
    Posebnu vrednost dobija kad se gleda u kontekstu vremena kad je sniman. 
  • CSInvestigator
    Translator
    12.11.2011. 18:02


    MASH

    aka

     M*A*S*H

    aka

    M.A.S.H. (1970)









    Žanr
    : Komedija, Ratni, Drama

    Režija: Robert Altman

    Jezik: Engleski, Japanski, Korejski

    Uloge: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall

    Vreme trajanja: 116 min.




    Jedan od najpopularnijih ratnih filmova svih vremena, M.A.S.H., dobitnik "Zlatne palme" u Cannesu i "Oscara" za najbolji adaptirani scenarij.

    U pokretnoj vojnoj kirurškoj bolnici u Koreji glavni protagonisti su liječnici koji ne poštuju vojnu hijerarhiju, vole žene i alkohol, ali su izvrsni kirurzi s mnogo ljudskog razumijevanja za tegobe svojih pacijenata - Oko sokolovo Pierce, Traper John i Duke Forrest. Tu je i rigidni bojnik Frank Burns (Robert Duvall) i bojnica Houlihan. Njihovi su sukobi žešći nego u seriji (prijenos ljubavne scene Burnsa i Houlihan preko razglasa, rušenje šatora u kojem se ona tušira), dok je vrhunac filma utakmica između M.A.S.H.-a i ekipe što ju je sastavio general koji vodi istragu o zbivanjima u M.A.S.H.-u.

    Film MASH  pretvorioje Roberta Altmana iz anonimnog tv-redatelja u velikog autora. Bio je to početak jedne velike karijere, koja je bila osobito uspješna, jer je Altman nakon toga nizao jedno remek-djelo za drugim ('Kockar i bludnica', 'Dugi oproštaj', 'Nashville'). Osim uspjeha redatelja, film je pokrenuo i snimanje dugovječne serije, koja nije bila takva britka satira na rat, ali je bila dirljiva i zabavna. Jedini glumac koji je ponovio svoj lik u seriji bio je Gary Burghoff kao Radar O'Reilly.

    Altman je ovim filmom postavio svoje trademark motive. Dopuštao je glumcima da improviziraju, te je smatrao da je scenarij samo nit vodilja, ne i zakon. Zato je i prozvan 'glumačkim redateljem'. Također je dopuštao da glumci govore istovremeno, čineći dijalog teško razumljivim te inzistirao na upadicama sa strane, tjerajući tako publiku da pozorno prati radnju.

    Osim nagrade u Cannesu i Oscara za adaptirani scenarij, film je imao još 4 nominacije (film, režija, montaža i ženska sporedna uloga za Sally Kellerman) i osvojio je Zlatni globus za najbolji film (u kategoriji mjuzikla ili komedije). 1996. MASH je proglašen kulturnim dobrom i kopija je sačuvana u 'Nacionalnom filmskom registru' SAD-a. Po posljednjem vrednovanju Američki filmski institut proglasio ga je 54. najboljim američkim filmom.


    Izvor: http://www.filmski.rs





    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0066026/




    [TUBE]4UeYGS0UU6E[/TUBE]



    TITLOVI

    CSInvestigator2012-04-25 19:51:09

{{message}}

{{item.title}}