La nottePogledaj trailer!

Film

drama (1961)

La notte

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
8,081%
La notte

Naslov:

Noć

Godina:

1961

Žanr:

drama

Trajanje:

115 min

Režija:

Michelangelo Antonioni

Scenario:

Michelangelo Antonioni
, Ennio Flaiano
, Tonino Guerra


Glavne uloge:


Marcello Mastroianni
  >  Giovanni Pontano
Vincenzo Corbella
  >  Mr. Gherardini
Ugo Fortunati
  >  Cesarino
Maria Pia Luzi
  >  Un'invitata
Gitt Magrini
  >  Signora Gherardini
Guido A. Marsan
  >  Fanti (as Guido Ajmone Marsan)
Rosy Mazzacurati
  >  Rosy
Jeanne Moreau
  >  Lidia
Giorgio Negro
  >  Roberto
Roberta Speroni
  >  Beatrice
Monica Vitti
  >  Valentina Gherardini
Bernhard Wicki
  >  Tommaso Garani

Opis:


Ugledni književnik Giovanni Pontano i njegova supruga Lidia situirani su par iz Milana koji se suočava s bračnom krizom. Tijekom nekoliko sati u njihovim životima, nakon što oboje u bolnici posjete umirućeg prijatelja Tommasoa, Giovanni i Lidia će otići u vilu bogatog industrijalca Gherardinija, na zabavu upriličenu povodom objavljivanja Giovannijeve nove knjige. Boravak na zabavi će i njega i Lidiu potaknuti da se udalje jedno od drugog, pri čemu će Giovanni priliku iskoristiti za pokušaj ostvarivanja preljubničke veze s Gherardinijevom kćeri Valentinom, privlačnom djevojkom koju muči dosada, da bi od industrijalca naposljetku dobio ponudu za dobro plaćeni posao direktora izdavaštva u njegovoj tvrtki.
Kad pred zoru napuste zabavu, na Lidijin prijedlog krenut će u šetnju parkom, gdje će ona početi Giovanniju čitati ljubavno pismo za koje se on ne sjeća da joj ga je napisao.

Obradio/la:

Kneginja
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • La signora senza camelie

    La signora senza camelie (1953)

    drama

    Mlada Clara Manni darovita je talijanska glumica kojoj se tijekom prve polovine 50-ih godina prošlog stoljeća otvara mogućnost da postane velika glumačka zvijezda. Nakon što početak snimanja i...
  • Jules et Jim

    Jules et Jim (1962)

    drama, ljubavni

    Treći, a po mnogima i najbolji film čuvenog francuskog reditelja Fransoa Trifoa, koji je adaptacija polu-biografskog romana Anri-Pjera Roša. Radnja filma se događa u period između 1912. i 1933...
  • L'avventura

    L'avventura (1960)

    drama, misterija, ljubavni

    Jednog letnog popodneva, grupa prijatelja iz Rima otputuje jahtom na obližnje ostrvo. Anna (Lea Massari) i Sandro (Gabriele Ferzetti), mladi ljubavnici koji razmišljaju o braku, posvađaju. Kasnije...
  • Professione: reporter

    Professione: reporter (1975)

    drama, triler

    Čuvena drama Mikelanđela Antonionija iz 1975. u kojoj Džek Nikolson glumi Dejvida Loka, novinara koji dolazi u pustinjski hotel u severnoj Africi odakle će izveštavati o borcima za slobodu. Našavši...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • A2D2
    eXtreme member
    09.01.2013. 14:54
    La notte (1961)



    Link

    Italija/Francuska, c/b, 122 min, Nepi-Film/Silva-Film/Sofitedip,

    Režija: Michelangelo Antonioni

    Scenarij: Tonino Guerra, Ennio Flaiano, M. Antonioni po Antonionijevoj priči,

    Uloge: Jeanne Moreau (Lidia Pontano), Marcello Mastroianni (Giovanni Pontano), Monica Vitti (Valentina Gherardini), Bernhard Wicki (Tommaso), Maria Pia Luzi (pacijentica), Gitt Magrini (gospođa Gherardini), Vincenzo Corbella (Gherardini), Valentino Bompiani (Valentino Bompiani), Salvatore Quasimodo (nobelovac).

    Ocjena na imdb: 7,8/10

    Sinopsis

    Dan i noć u životima uspješnog pisca Giovannija Pontona i njegove žene Lidije predočuju nerješiva proturječja njihovih međusobnih i vlastitih emotivnih i psihol. frustracija, dvojbi i žudnji.

    Film koji je Michelangelo Antonioni snimio nakon Avanture drugi je dio labave tetralogije gdje se je također bavio melanholičnim temama posebnih naglaskom na dosadu i atrofirane emocije bogataša.

    Kompozicijom kadrova, suodnosima linija, zvukova i materijala, prostornim i montažnim supostavljanjima te izmjenama perspektiva i rakursa, drugi dio Antonionijeve tetralogije oblikuje diskurs predočavanja »bolesti osjećaja« primjenom iskustava modernističkog slikarstva. Od uvodne sekvence, iznimno duge vožnje niz staklenu fasadu zgrade Pirelija, koja iz kranske vizure kamere odražava panoramu Milana, preko mnogih prizora određenih prozorima i ogledalima, stalna prisutnost staklenih površina ističe njihovo dvostruko svojstvo da odražavaju gledatelja ili propuštaju pogled. Dok je vremenski okvir strogo zadan i linearan, odnosi u prostoru podložni su stalnim mijenama: Valentina sama smišlja pravila igre dok je igra na crno-bijelim kvadratima poda, Lidia može proizvoljno promijeniti smjer svojega lutanja gradom, intelektualac poput Giovannija može obnašati razne društv. funkcije, uloge ljubavnika mogu preuzeti različite osobe, žičana igračka može poprimiti različite oblike, a iste riječi različita značenja.

    Film je na festivalu u Berlinu nagrađen Zlatnim medvjedom.

    Trailer

    [TUBE]4vpgYkte1i8[/TUBE]

    Izvor Teksta: Filmski Leksikon, 1001 film koji morate pogledati

    TITLOVI


{{message}}

{{item.title}}