Judgment at NurembergPogledaj trailer!

Film

drama, ratni (1961)

Judgment at Nuremberg

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
Odlično!
8,390%
Judgment at Nuremberg

Naslov:

Nirnberški proces

Godina:

1961

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

186 min

Režija:

Stanley Kramer

Scenario:

Montgomery Clift
, Abby Mann


Glavne uloge:


Marlene Dietrich
  >  Mrs. Bertholt
Judy Garland
  >  Irene Hoffman
Burt Lancaster
  >  Dr. Ernst Janning
Spencer Tracy
  >  Chief Judge Dan Haywood
William Shatner
  >  Capt. Harrison Byers
Montgomery Clift
  >  Rudolph Petersen
Maximilian Schell
  >  Hans Rolfe
Richard Widmark
  >  Col. Tad Lawson
Alan Baxter
  >  Brig. Gen. Matt Merrin
Joseph Bernard
  >  Maj. Abe Radnitz
Edward Binns
  >  Sen. Burkette
Virginia Christine
  >  Mrs. Halbestadt
Werner Klemperer
  >  Emil Hahn
Kenneth MacKenna
  >  Judge Kenneth Norris
Torben Meyer
  >  Werner Lampe

Opis:


Sudija Den Hejvud je milosrdan, ali realističan čovek koji predsedava suđenju za ratne zločine predstavnicima nemačkog pravosuđa. Optuženi nisu važni članovi nacističke partije. Oni su, pre, uvaženi profesionalci čiji je jedini zločin to što su radili za vreme nacističkog režima i povinovali se njegovoj zloglasnoj vladavini.
Hejvud je izuzetno pronicljiv i elokventan, ali je u srcu jednostavan čovek, rastrzan između pravosuđa i politike. Njegovo narastajuće prijateljstvo sa Madam Bertold, udovicom nemačkog generala, obešenog kao ratnog zločinca i poštovanje koje oseća prema mladom advokatu odbrane, samo mu još više otežavaju.
Glavnooptuženi Ernst Janing je međunarodno priznati pravnik i naučnik, čovek kojeg Hejvud odavno poštuje i kojem se divi zbog njegovog rada i posvećenosti pravnoj nauci. Isprva je Janing povučen i arogantan, ali, na kraju, on bude taj koji istakne sopstvenu krivicu i krivicu ostalih sa kojima je optužen: Nehumana dela nacizma su vapila, ali nisu dobila otvorenu osudu svih racionalnih ljudi, naročito onih koji su imalii vanserijske sposobnosti, poput njega. Janing nastavlja, govoreći da je skretanje pogleda i potiskivanje istine učinilo mogućim nacističke užase – što je zločin za koji čitav svet mora da prihvati krivicu.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • It Happened One Night

    It Happened One Night (1934)

    komedija, ljubavni

    Razmažena Ellen "Ellie" Andrews (C. Colbert) mlada je i pomalo umišljena bogatašica, kći strogog milijunaša Alexandera Andrewsa (W. Connolly) koja se protivno očevoj volji želi udati za lovca na...
  • The Grapes of Wrath

    The Grapes of Wrath (1940)

    drama, istorijski

    U vrijeme velike ekonomske krize u Sjedinjenim Državama osiromašena farmerska obitelj Joad iz Oklahome ostaje bez zemlje i prisiljena je, u potrazi za poslom, krenuti u Kaliforniju, usprkos brojnim...
  • Sunrise: A Song of Two Humans

    Sunrise: A Song of Two Humans (1927)

    drama, ljubavni

    In this fable-morality subtitled "A Song of Two Humans", the "evil" temptress is a city woman who bewitches farmer Anses and tries to convince him to murder his neglected wife, Indre.
  • The Best Years of Our Lives

    The Best Years of Our Lives (1946)

    drama, ljubavni, ratni

    Drama o trojici ratnih veterana koji se nastoje skrasiti nakon povratka iz Drugog svjetskog rata; demobilizirani vojnici Fred Derry, Homer Parrish i Al Stephenson se upoznaju dok stopiraju na putu...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    08.08.2011. 20:58


    Judgment at Nuremberg (1961)








    Žanr: Drama, Istorijski

    Režija: Stanley Kramer

    Jezik: Engleski, Nemački

    Uloge: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrich, Judy Garland

    Trajanje: 186 min



    Stenli Kramer je režirao ovu dirljivu i provokativnu dramu o suđenju za nacističke ratne zločine u Nirmbergu u Nemačkoj, 1948. godine. Film je nominovan za deset Oskara, uključujući i Oskara za najbolju režiju i za najbolji film, sa Spenserom Trejsijem, Džudi Garland, Montgomerijem Kliftom, Bertom Lankasterom, Ričardom Vidmarkom i Marlen Ditrih u glavnim ulogama.

    Sudija Den Hejvud je milosrdan, ali realističan čovek koji predsedava suđenju za ratne zločine predstavnicima nemačkog pravosuđa. Optuženi nisu važni članovi nacističke partije. Oni su, pre, uvaženi profesionalci čiji je jedini zločin to što su radili za vreme nacističkog režima i povinovali se njegovoj zloglasnoj vladavini. Hejvud je izuzetno pronicljiv i elokventan, ali je u srcu jednostavan čovek, rastrzan između pravosuđa i politike. Njegovo narastajuće prijateljstvo sa Madam Bertold, udovicom nemačkog generala, obešenog kao ratnog zločinca i poštovanje koje oseća prema mladom advokatu odbrane, samo mu još više otežavaju. Glavnooptuženi Ernst Janing je međunarodno priznati pravnik i naučnik, čovek kojeg Hejvud odavno poštuje i kojem se divi zbog njegovog rada i posvećenosti pravnoj nauci. Isprva je Janing povučen i arogantan, ali, na kraju, on bude taj koji istakne sopstvenu krivicu i krivicu ostalih sa kojima je optužen: Nehumana dela nacizma su vapila, ali nisu dobila otvorenu osudu svih racionalnih ljudi, naročito onih koji su imalii vanserijske sposobnosti, poput njega. Janing nastavlja, govoreći da je skretanje pogleda i potiskivanje istine učinilo mogućim nacističke užase – što je zločin za koji čitav svet mora da prihvati krivicu.



    Izvor. http://www.hbo.rs



    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0055031/



    [TUBE]dlS60RG9j0o[/TUBE]


    TITLOVI

{{message}}

{{item.title}}