Hangover SquarePogledaj trailer!

Film

drama, kriminalistički, triler, film noar (1945)

Hangover Square

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
7,4
Hangover Square

Naslov:

Hangover Square

Godina:

1945

Žanr:

drama, kriminalistički, triler, film noar

Trajanje:

77 min

Režija:

John Brahm

Scenario:

Patrick Hamilton
, Barré Lyndon
, Marian Spitzer


Glavne uloge:


Linda Darnell
  >  Netta Longdon
George Sanders
  >  Dr. Allan Middleton
Laird Cregar
  >  George Harvey Bone
Glenn Langan
  >  Eddie Carstairs
Faye Marlowe
  >  Barbara Chapman
Alan Napier
  >  Sir Henry Chapman

Opis:


London 1899. Skladatelja Georgea Harveyja Bonea (L. Cregar) sve više izluđuju povremena pomračenja svijesti. Senzibilni George vjeruje da je u tim trenucima u kojima ne odgovara za svoje postupke možda nekoga i ubio, a ne smiruje ga ni skrb njegovog psihijatra Allana Middletona (G. Sanders), kao ni činjenica da ga policija unatoč nekim sumnjama ipak ni za što ne tereti. Nakon što jednog dana upozna privlačnu pjevačicu i zabavljačicu Nettu Langdon (L. Darnell), George će se s njom početi zbližavati, ne znajući da njezini motivi nisu tako nedužni. Iza Nettina približavanja Georgeu stoji njezin menadžer koji situaciju želi iskoristiti da bi skladatelja nagovorio da za djevojku nešto napiše. Kad naposljetku shvati da je izmanipuliran i iskorišten, Georgeu će se stanje pogoršati te će zgrabiti svilenu kravatu i njom početi daviti ljude...

Nakon što je godinu ranije ostvario veliki uspjeh izvrsnim trilerom s elementima horora "The Lodger", kojim je glumca Lairda Cregara prometnuo u kratkotrajnu zvijezdu, redatelj John Brahm (serije "Dr, Killdare", "Zona sumraka") je 1945. s Cregarom snimio još jedan, za glumca nažalost i posljednji film. Da bi smršavio za potrebe predviđene no nikad realizirane romantične uloge, 31-godišnji Cregar se podvrgnuo rigoroznoj dijeti uslijed koje mu je otkazalo srce, te nije ni doživio premijeru filma "Hangover Square". Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Patricka Hamiltona, britanskog dramatičara i prozaika koji je u svojim djelima dickensovskim stilom i naracijom te uz elemente crnog humora dojmljivo opisivao milje siromašnih građana Londona između dva svjetska rata. Redatelj John Brahm, podrijetlom Nijemac pravim imenom Hans koji je prije bijega pred nacistima i dolaska u Ameriku karijeru započeo na kazališnim pozornicama Beča, Berlina i Pariza, bio je većinom televizijski profesionalac koji je povremenim izletima na veliki ekran ostavio traga i na filmu. Današnji film, realiziran punih 15 godina prije Hitchcockova "Psycha", na vrlo intrigantan i zanimljiv način barata dotad na filmu neelaboriranim motivima djelovanja podsvijesti i izmijenjenih stanja svijesti te zamecima forenzičke psihologije. Sigurna i prilično sugestivna Brahmova režija, izvrstan scenarij Barréa Lyndona (Kuća u 92. ulici, Rat svjetova), začudno i tjeskobno ozračje te impresivna glazba Bernarda Herrmanna (Građanin Kane, Taksist), stalnog Hitchcockova suradnika, i efektna fotografija oskarovca Josepha LaShellea (Marty, Apartman) nadopuna su odličnim glumačkim interpretacijama L. Cregara, L. Darnell (Moja draga Clementina, Bez izlaza) i G. Sandersa (Rebecca, Sve o Evi), također oskarovca.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Titivillus
    Translator
    14.10.2011. 21:40

    Hangover Square (1945)







    Redatelj: John Brahm

    Scenaristi: Barré Lyndon (scenarij), Patrick Hamilton (roman)

    Žanr: Film noir

    Trajanje: 77 minuta

    Zemlja porijekla: SAD


    Uloge:

    Laird Cregar (George Harvey Bone)

    Linda Darnell (Netta Longdon)

    George Sanders (Dr. Allan Middleton)

    Glenn Langan (Eddie Carstairs)

    Faye Marlowe (Barbara Chapman)

    Alan Napier (Sir Henry Chapman)



    London, početak 20. stoljeća. George Harvey Bone je talentirani glazbenik koji piše koncert koji bi ga trebao proslaviti. Sir Henry Chapman, ugledni dirigent, želi taj koncert izvesti pred gostima na jednoj od svojih zabava. Chapmanova kći Barbara, koja je zaljubljena u Georgea i vjeruje u njegov talent, je oduševljena. Ipak, u Georgovom životu nije sve idealno. Zbog čestih naglih promjena raspoloženja odlazi kod doktora Allana Middletona koji mu predlaže da se češće kreće među ljudima. To ga dovodi do poznanstva s plesačicom Nettom Longdom i sve mračnijih i mračnijih raspoloženja u kojima radi stvari kojih se ne može sjetiti. Niti bi to želio.


    [TUBE]LvJR1RWzfRw[/TUBE]   [TUBE]SW-KkfL7Zv4[/TUBE]


    Prijevod uradiio Filaret. Clap

    Preuzeti ga možete OVDJE.
     

{{message}}

{{item.title}}