Great ExpectationsPogledaj trailer!

Film

drama, misterija, ljubavni, avantura (1946)

Great Expectations

Ocena korisnika
-
8,0100%
Great Expectations

Naslov:

Velika iščekivanja

Godina:

1946

Žanr:

drama, misterija, ljubavni, avantura

Trajanje:

118 min

Režija:

David Lean

Scenario:

David Lean
, Charles Dickens
, Anthony Havelock-Allan
, Cecil McGivern
, Ronald Neame
, Kay Walsh


Glavne uloge:


Alec Guinness
  >  Herbert Pocket
Jean Simmons
  >  Young Estella
Ivor Barnard
  >  Mr. Wemmick
Finlay Currie
  >  Magwitch
Eileen Erskine
  >  Biddy
John Forrest
  >  The Pale Young Gentleman
George Hayes
  >  Convict
Valerie Hobson
  >  Estella
Martita Hunt
  >  Miss Havisham
Freda Jackson
  >  Mrs. Joe
Bernard Miles
  >  Joe Gargery
John Mills
  >  Pip
Hay Petrie
  >  Uncle Pumblechook
Francis L. Sullivan
  >  Mr. Jaggers
Tony Wager
  >  Young Pip

Opis:


Dječak Pip (T. Wager) plemenit je i dobrodušan siročić o kojem skrbi ekscentrična stara usidjelica Havisham (M. Hunt), s kojom živi i njezina posvojena kći Estella (J. Simmons). Estella je Pipova vršnjakinja, pa iako je riječ o ciničnoj i okrutnoj curici, dječak s njom provodi mnogo vremena. Kad jednog dana susretne odbjeglog robijaša Mogwitcha (F. Currie), Pip mu spremno pomogne u bijegu, a ovaj se zauzvrat zarekne da će dječaku pomagati tijekom života. Kad godinama kasnije stasa u naočitog mladića, Pip (J. Mills) će zahvaljujući novcu nepoznatog dobrotvora započeti lagodan život u Londonu. Nakon što opet susretne pomalo oholu Estellu (V. Hobson), Pip će se u nju snažno zaljubiti. Istodobno će otkriti da je dobrotvor koji mu omogućava takav život upravo Mogwitch, koji je u međuvremenu pobjegao u Australiju i ondje se obogatio. Kad se ponovo susretnu, Mogwitch zamoli Pipa da mu pomogne pronaći njegovu izgubljenu kćer.

Godine 1948. od pet nominacija za Oscara ovjenčana onima za najbolju fotografiju i scenografiju, impresivna romantična drama "Velika iščekivanja" znamenitog Davida Leana ("Kratak susret", "Doktor Živago", "Put u Indiju"), dobitnika Oscara za režiju antologijskih remek-djela "Most na rijeci Kwai" i "Lawrence od Arabije", iznimno je uspjela adaptacija glasovitog istoimenog romana Charlesa Dickensa. "Velika iščekivanja" su jedan od najpopularnijih i najomiljenijih romana Charlesa Dickensa, najznačajnijeg engleskog pripovjedača 19. stoljeća, prema mnogima najznačajnijeg pisca viktorijanskog razdoblja te istaknutog realista i društvenog kritičara koji je kreirao neke od najupečatljivijih proznih likova svih vremena. Uz suradnju četvero suscenarista, među kojima su i tri puta za Oscara nominirani Ronald Neame ("Kratak susret", "Posljednja Posejdonova avantura"), također trostruki oskarovski kandidat Anthony-Havelock Allan ("Ryanova kći") i cijenjena Kay Walsh ("Oliver Twist", "Trema"), Lean iznimno vješto na ekran transponira Dickensovo djelo, vjerno slijedeći priču romana baš kao i njegovu naglašenu moralističku intonaciju, efektne melodramske pasaže te alegorijsku dimenziju. Leanov film drži se najuspjelijom adaptacijom nekog Dickensovog romana uopće, a za to su pored maestralne režije, dojmljive fotografije zasluženo Oscarom ovjenčanog Guya Greena te umetanja komičnih i gortesknih detalja, zaslužni i sjajni nastupi glumačke postave. U glavnoj ulozi nastupa tada mladi budući oskarovac John Mills ("Ryanova kći", "Gandhi"), a njegove su partnerice među ostalim i atraktivna Valerie Hobson ("Frankensteinova nevjesta") te mlada Jean Simmons ("Spartak", "Velika zemlja").
Crno-bijeli film
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (2)
  • The Passionate Friends

    The Passionate Friends (1949)

    drama

    Privlačna Mary Justin (A. Todd) udana je za znatno starijeg i dobrostojećeg bankara Howarda Justina (C. Rains). Udobno živi u naizgled skladnom braku bez ljubavi. Kad se zatekne na odmoru u...
  • A Different Loyalty

    A Different Loyalty (2004)

    drama, ljubavni, triler

    PRO VISION Njih dvoje su ratni izvestači koji se sreću na zadatku u Bejrutu. On ubrzo nestaje, a ona odlučuje da pokrene istragu i pronađe kolegu...
  • This Happy Breed

    This Happy Breed (1944)

    drama, komedija

    Just after World War I, the Gibbons family moves to a nice house in the suburbs. They live an ordinary life throughout the years, but everything changes when World War II breaks out.
  • Summertime

    Summertime (1955)

    drama, ljubavni

    Đejn Hadson, neudana sredovečna sekretarica u osnovnoj školi iz gradića Akron u državi Ohajo, nalazi se na odmoru i uživa u putovanju o kojem je oduvek sanjala; putovanju u Veneciju nakon što je...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • 04.04.2017. 17:43
    Great Expectations najbolie Dikensovo delo pročitao sam nekoliko puta i uvek sam uživao,štaviše što sam bivao stariji više sam ga cenio i voleo.Film Davida Leana je u svemu dostojan Dikensovog dela. Uzgred,vredan pohvale je još jedan Leanov film:Hobson's Choice s nenadmašnim glumcem Charlesom Laughtonom.
  • KarolinaV
    Uploader
    13.04.2016. 01:06
    Great Expectations (1946)




    Žanr: Avantura, Drama, Misterij, Romantika
    Trajanje: 118 min
    Država: Velika Britanija
    Jezik: Engleski

    Režija: David Lean
    Scenarij: Charles Dickens (roman), David Lean (adaptacija), Ronald Neame (adaptacija), Anthony Havelock-Allan (adaptacija), Kay Walsh (adaptacija), Cecil McGivern (adaptacija)


    Uloge:

    John Mills ... Pip
    Tony Wager ... Mladi Pip (kao Anthony Wager)
    Valerie Hobson ... Estella
    Jean Simmons ... Mlada Estella
    Bernard Miles ... Joe Gargery



    [tube]HbSib00NgiI[/tube]

    Adaptacija istoimenog romana Charlesa Dickensa. Radnja se događa u Engleskoj u prvoj polovici 19. stoljeća, a protagonist je siroče koje će stjecajem okolnosti, odnosno pomoći tajanstvenog dobročinitelja, steći priliku da stekne obrazovanje i društveni ugled u Londonu.

    Iako je redatelj David Lean značajno skratio materijal iz književnog predloška kako bi film mogao stati u cjelovečernji format, "Great Expectations" se obično smatra najboljom od svih ekranizacija Dickensovog romana. To se prvenstveno tumači Leanovim vještim korištenjem crno-bijele fotografije za stvaranje specifičnog ugođaja, ali i angažmanom prilično raznovrsne ali talentirane glumačke ekipe koja je oživotvorila Dickensove likove. To je uključivalo i Johna Millsa koji je tumačio lik 21-godišnjeg Pipa bez obzira što je u vrijeme snimanja imao 38 godina. Film je doživio izuzetnu gledanost, a od Jean Simmons, koja tumači lik mlade Estelle, načinio zvijezdu. Lik Pipovog prijatelja Herberta je, pak, Alecu Guinnessu predstavljao jednu od prvih značajnijih uloga karijere.
    "Great Expectations" je osvojio dva Oscara - za crno-bijelu fotografiju i scenografiju, a nominiran je i u kategorijama za najbolji film, redatelja i scenarij. Godine 1999. je u anketi časopisa Total Film proglašen petim najboljim britanskim filmom svih vremena.






{{message}}

{{item.title}}