Before the RainPogledaj trailer!

Film

drama, ratni (1994)

Before the Rain

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena korisnika
-
8,191%
Before the Rain

Naslov:

Pre kiše

Godina:

1994

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

113 min

Režija:

Milcho Manchevski

Scenario:

Milcho Manchevski


Glavne uloge:


Katrin Cartlidge
  >  Anne
Ljupco Bresliski
  >  Mitre
Grégoire Colin
  >  Kiril
Josif Josifovski
  >  Father Marko
Suzana Kirandziska
  >  Neda
Katerina Kocevska
  >  Kate
Phyllida Law
  >  Anne's Mother
Igor Madzirov
  >  Stojan
Petar Mircevski
  >  Zdrave
Labina Mitevska
  >  Zamira
Rade Serbedzija
  >  Aleksander
Ilko Stefanovski
  >  Bojan
Silvija Stojanovska
  >  Hana
Jay Villiers
  >  Nick
Kiril Ristoski
  >  Father Damjan

Opis:


Filmsku radnju čine tri priče čija su glavna tema tragične i nesretne ljubavi. Glavne uloge tumače: Katrin Kartlidž, Rade Šerbedžija, Gregor Kolin i Labina Mitevska, a glazbu je radila makedonska grupa Anastasija. Film je nagrađen sa više od trideset nagrada širom sveta od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja. Posebnu dimenziju filma predstavlja i doba u kojem je film rađen usled višegodišnjih krvavih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije obojenih nacionalnom i verskom netrpeljivosti.

Film je podeljen u tri dela "Zborovi" (Reči), "Lica" i "Sliki" (Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesrećne ljubavi.

"Zborovi" prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutnju u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u obranu Zamire, mlade Albanke koja je u begu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Oni napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenadnim i brutalnim krajem.
"Lica" su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti prema razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

"Sliki" prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo, koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kojem se na susede Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu kćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu, na horizontu se stvara oluja, a film se vraća na svoj početak (pre kiše).
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (7)
  • Majki

    Majki (2010)

    drama

    Film Majke (Majki, 2010) se sastoji od tri priče smeštene u tri makedonska grada i prikazuje sudbine tri majke. U prvoj priči dve devetogodišnje devojčice prijavile su manijaka policiji - iako ga...
  • Before the Rains

    Before the Rains (2007)

    drama, ljubavni, triler

    Baron se sa svojim engleskim naseljenicima seli u južnu Indiju usput prelazeći mnoge prepreke tokom prve godine raja.
  • Ajami

    Ajami (2009)

    drama, kriminalistički

    Deo grada Jafe, pod imenom Adžami, kazan je kultura i konfliktnih stavova jevreja, muslimana i hrišćana. Napred-nazad kroz vreme i viđeno očima različitih likova, svedočimo neodrživosti tog...
  • Bal-Can-Can

    Bal-Can-Can (2005)

    drama, kriminalistički, komedija, akcija, avantura, ratni

    Tijekom pedesetih godina, Serafim i Vitomir, dvojica nerazdvojnih prijatelja, bave se sitnim krađama i švercom preko talijansko-jugoslavenske granice. Prilikom pljačke vlaka dvojac se raspada...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    05.11.2022. 00:48
    Ma odlican, i Mancevskog sam mogao da pomenem u onoj temi gde sam nabrajao ostvarenja i reditelje, tih godina je mozda bio u senci Kusturicinog `Arizona dream` sto se reklamiranja tice, bar iz mog ugla i uvida, naravno koliko se secam, a nesto ga nisam posle video na televiziji ili nalateo na njega.
    AlexDeLarge2022-11-05 08:42:44
  • Mizi
    eXtreme member
    05.11.2022. 00:33
    Prelep film, muzika, fotografija, sveeeee!!!
  • Numberguy
    Senior translator
    13.09.2019. 12:09

{{message}}

{{item.title}}