An EducationPogledaj trailer!

Film

drama (2009)

An Education

Ocena korisnika
-
7,394%
An Education

Naslov:

Sve o jednoj djevojci

Godina:

2009

Žanr:

drama

Trajanje:

100 min

Režija:

Lone Scherfig

Scenario:

Nick Hornby
, Lynn Barber


Glavne uloge:


Alfred Molina
  >  Jack Mellor
Matthew Beard
  >  Graham
Kate Duchêne
  >  Latin Teacher (as Kate Duchene)
Amanda Fairbank-Hynes
  >  Hattie
Rosamund Pike
  >  Helen
Nick Sampson
  >  Auctioneer
Peter Sarsgaard
  >  David Goldman
Cara Seymour
  >  Marjorie
Olivia Williams
  >  Miss Stubbs
Dominic Cooper
  >  Danny
Carey Mulligan
  >  Jenny Mellor
Ellie Kendrick
  >  Tina
William Melling
  >  Small Boy
Connor Catchpole
  >  Small Boy
Bel Parker
  >  Small Girl

Opis:


Jenny (Carey Mulligan) vrlo je bistra 17-godišnjakinja koja srednju školu koju pohađa prolazi s odličnim uspjehom i intenzivno se priprema za Sveučilište u Oxfordu. Međutim, uskoro će upoznati mnogo starijeg Davida (Peter Sarsgaard) s kojim će započeti burnu ljubavnu vezu, shvatiti da se nije samo zaljubila u njega, već i u njegov stil života pa će snovi o pohađanju Oxforda biti brzo zaboravljeni. Ipak, otkrit će da David nije toliko savršen koliko se čini na prvi pogled, a strašna tajna koju on čuva pogodit će ju više nego što se i sama mogla nadati te natjerati da preispita samu sebe.

Ovu priču o životu režirala je Lone Scherfig prema scenariju proslavljenog britanskog autora Nicka Hornbyja (Hi-Fi dućan snova, Sve zbog jednog dječaka), a u glavnim ulogama pojavljuju se dobitnica Oscara Emma Thompson, Olivia Williams, Carey Mulligan, Peter Sarsgaard i Alfred Molina.
  • Pogledajte slične sadržaje
  • Komentari (1)
  • Far from the Madding Crowd

    Far from the Madding Crowd (2015)

    drama, ljubavni

    Zasnovan na književnom klasiku Tomasa Hardija, „Daleko od razuzdane gomile je priča o Batšibi Everdin (Keri Maligan), samostalnoj i energičnoj mladoj ženi koja nasleđuje ujakovu farmu. Finansijski...
  • Gua sha

    Gua sha (2001)

    drama

    Bezbolne tragove modrica na detetu, koje potiču od tradicionalnog kineskog tretmana Gua Sha pogrešno su shvatile službe za zaštitu dece kao dokaz zlostavljanja i zanemarivanja. To izaziva sukobe i...
  • Mudbound

    Mudbound (2017)

    drama, ratni

    Dva muškarca vraćaju se iz Drugog svetskog rata, da bi radili na farmi u ruralnom delu Misisipija. Tu nastoje da se izbore s rasizmom i prilagode životu nakon rata.
  • Suffragette

    Suffragette (2015)

    biografski, drama, istorijski

    U filmu glume Meril Strip, Keri Maligan, Helena Bonam Karter, Brendan Glison, En-Meri Daf... Rediteljsku palicu drži Sara Gavron. Maligan glumi običnu ženu iz radničke klase koja postane borac u...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • luka0037
    The Legend Of
    01.03.2010. 21:49


    [TUBE]qn9IMe5jmf0[/TUBE]



    Originalni naziv: An Education
    Scenario: Nick Hornby (po memoarima Lynn Barber)
    Uloge: Carrey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Cara Seymour, Rosamund Pike, Emma Thompson
    Žanr: arhetipska drama o odrastanju
    Trajanje: 95 minuta
    Proizvodnja: Velika Britanija, 2009

    Čak i u stanju vidnog zamora materijala, britanska kinematografija je i lane uspela da iznedri nekoliko kvalitetnih ostvarenja. Najprobitačnija mesta u toj grupici, bez sumnje, zauzimaju nostalgiični podvizi Rok barka i An Education.

    Oba ova naslova karakteriše pogled unazad, preko (umornog) ramena na dane kada je svakolika represija možda bila ogoljenija, ali je barem tinjala nada da je ovaj naopako ustrojen svet ipak donekle moguće menjati. Dok u jedra Rok barke snažno duva starovremenski rock’n’roll kao kičma pop kulture, autori An Education za pravac kretanja biraju svojevrsni intimni dnevnik o odrastanju mlade duše.

    Jenny, šesnaestogodišnji knjiški moljac, uzorna učenica i viđeni budući student najprestižnijeg univerziteta odrasta pod stakenim zvonom pokorne majke i oca opčinjenog malograđanskim uslovlavanjima. Prvi potres u predvidljivoj svakodnevici života u umrtvljenom londonskom predgrađu predstavlja početak veze glavne junakinje sa tridesetogodišnjim bonvivanom. Jenny počinje da preispituje kako vlastite želje, tako i ustrojstvo sveta oko sebe.

    Skandinavska rediteljka Lone Scherfig (Italijanski za početnike) i scenarista Nick Hornby (kome već duže vreme ne cvetaju ruže na osnovnom bojnom mu polju lepe književnosti) se, uz sasvim očekivano filigranski preciznu rekonstrukciju britanskih šezdesetih godina prošlog veka, odlučuju na praćenje prepoznatljivog šnita kada su filmovi ovog tipa i ovakve sadržine u pitanju.

    Usresređenost autora na primenu i tumačenje ključnih arhetipova na kojima počivaju najuspeliji filmovi ove sorte dovodi do utiska da An Education nastoji da zauzme poziciju majke svih srodnih filmova i potpunog meta-filma. Na sreću, vodećim kreativcima to i polazi za rukom.

    Ovo bi bila tek uspela, mada puka postmoderna igrarija kulturnim nasleđem da se rediteljka nije postarala da temelje pripovesti dodatno ojača iskrenom emocionalnošću. Na sreću, rediteljka ostaje sa ove strane granice koja razdvaja sentimentalnost i slatkastu metiljavost. Zato se nemiri i sva posrnuća neodoljive glavne junakinje opiru utisku već viđenog i zadobijaju jasne konture snažne drame o odrastanju gde su pogreške čak i poželjne, kao miraz koji kasnije ponosno unosimo u buduće, ispravnije izbore.



    Engleski neodređeni član u nazivu sugeriše suštinu ovog ostvarenja, a to je da su priče poput ove zapravo opšta mesta, neizbežna, ali i draga. Mlada Carrey Mulligan tumačenju lika očaravajuće heroine upravo tako i pristupa, te će je samo neko čudo i velika nepravda sprečiti na putu ka barem nominaciji za Oskara. Ostali glumci verni su eksponenti sublimacije ideje-vodilje ovog projekta koja bi se dala naći pod krilaticom UK gold.

    An Education pokazuje da se i na zadate teme da sročiti nesvakidašnje dobar sastav. Uz ovakvo obrazovanje, ulepšavanja i jezičke vratolomije u CV-ju samo su izlišno preterivnje.

{{message}}

{{item.title}}