1917Pogledaj trailer!

Film

drama, ratni (2019)

1917

Ocena korisnika
Odlično!
8,7
1917

Godina:

2019

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

119 min

Režija:

Sam Mendes

Scenario:

Sam Mendes
, Krysty Wilson-Cairns


Glavne uloge:


Richard Madden
  >  Lieutenant Blake
Adrian Scarborough
  >  Major Hepburn
Andrew Scott
  >  Lieutenant Leslie
Spike Leighton
  >  Private Kilgour
George MacKay
  >  Schofield
Justin Edwards
  >  Captain Ivins
Gerran Howell
  >  Private Parry
Pip Carter
  >  Lieutenant Gordon
Teresa Mahoney
  >  Mother
John Hollingworth
  >  Sergeant Guthrie
Paul Tinto
  >  NCO Baker
Robert Maaser
  >  Pilot
Billy Postlethwaite
  >  NCO Harvey
Andy Apollo
  >  Sergeant Miller
Josef Davies
  >  Private Stokes
Chris Walley
  >  Private Bullen
Adam Hugill
  >  Private Atkins
Nabhaan Rizwan
  >  Sepoy
Gabriel Akuwudike
  >  Private Buchanan

Opis:


Schofield i Blake, dva mlada britanska vojnika u Prvom svetskom ratu, dobiju naizgled neostvarivu misiju. U vremenskom tesnacu, oni moraju da isporuče poruku, duboko u neprijateljskoj teritoriji, koja treba da spreči da njihovi saborci, među kojima je i Blakeov brat, upadnu u smrtonosnu zamku...

Obradio/la:

IgaBiva

Pročitaj recenziju filma 1917:

 • Pogledajte slične sadržaje
 • Komentari (18)
 • Richard Jewell

  Richard Jewell (2019)

  drama

  Richard Jewell (Paul Walter Hauser) je radnik obezbeđenja koji je spasao stotine života nedužnih ljudi od bombaškog napada na Olimpijskim igrama 1996. godine. Ali, bio je razapet od strane novinara i...
 • The Aeronauts

  The Aeronauts (2019)

  biografski, drama, akcija, ljubavni, triler, avantura

  Film zasnovan na istinitoj priči o dvoje avanturista iz 19. veka prati Džejmsa Glejšera (meteorologa) i Ameliju Ren (neustrašivu pilotkinju balona) koji se udružuju kako bi proširili ljudsko znanje o...
 • Little Women

  Little Women (2019)

  drama, ljubavni

  Priča o četiri sestre koje nastoje da se snađu u Americi nakon građanskog rata...
 • Ford v Ferrari

  Ford v Ferrari (2019)

  biografski, drama, akcija, sportski

  Film je zasnovan na istinitoj priči o odnosu velikog američkog dizajnera u industriji trkačkih automobila, po imenu Carroll Shelby (Damon) i neustrašivog britanskog vozača po imenu Kevin Miles...

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • vasobeci
  member
  21.01.2020. 23:54
  Gledao film juče. Neobičan film. U stvari bolje reći neuobičajen. Nešto o nazivu filma. Ne znam zašto su ga nazvali 1917,  Ok, radnja se odigrava 1917, ali zašto dati ime filmu na taj način. Na primer film2012 -  ima smisla zašto je tako nazvan, svi znamo razlog. Ovde mi nema nekog takvog značenja ili ga ja ne vidim. 
  Drugo, mislim da je najveća mana filma to što mu fali još neke dodatne radnje, prazan je na momente. Utisak imam da su tvorci filma mislili: eto napravili smo tehnički izvnredan i neobičan film i to je to, biće to dovoljno za dobru prodju i neku nagradicu pride. 
  Sa druge strane, s obzirom da volim filmove sa temom WWII (ovo JE WWI, ali isto mu dodje) a da ih je u zadnje vreme malo kvalitetnih (ima par dobrih, tu bi svrstao i kontroverzni Dankirk, ali malo je to u odnosu na prošla dobra filmska vremena) željno sam ovo očekivao i sve u svemu  zadovoljan sam u globalu. Još jedan film koji nam, rekao bi, ipak uspešno dočarava svu besmislenost i tragičnost ratovanja.
 • LesaRad
  Active member
  20.01.2020. 01:35

  Znam samo da je ovo jedini kandidat za Oskara 2020 koji sam uspeo da odgledam do kraja. Da li to govori više o filmu ili kolapsu, odgovor se nažalost verovatno nameće sam. "Drago" mi je pak da na suptilniji i zato možda i strašniji način putuje kroz ljudsko zastranjenje zvano rat, od Rajanovskih zujalica. Inače bi mi bio i poslednji kandidat za korpu i ne onu za prljav veš. 
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  20.01.2020. 00:15

  "1917" je, posmatrano sa tehničkog aspekta, zaista izvanredan film. Ali, to je i jedino izvanredno što bi se povodom ovog filma moglo reći. Znam da ovo nije preterano originalan stav, ali upravo se o tehnikalijama filma (kamera, zvuk, kostimografija, scenografija, montaža, režija) najviše govori i to zanatsko savršenstvo umnogome je zasenilo suštinsku jalovost i neuspešnost filma da nam ispriča zanimljivu i originalnu priču o Prvom svetskom ratu ili povodom njega. 

  Uz puno i dužno poštovanje prema kinematografskim namerama samog autora, i konačnom rezultatu koji vidimo, nemam preterane reči hvale za konačni ishod. Očekivao sam puno više, što i nije toliko bitno (ali ume da pokvari utisak o filmu).

  Ne želim ni da otkrivam detalje radnje zbog onih koji tek nameravaju da ga pogledaju, tako da nije lako napisati nešto suvislo a ne ostavljati spojlere (ni sam ih ne volim pročitati).

  Elem, "1917" je film u kojem se do krajnosti vodila pažnja o svakom detalju, i to je vidljivo, ali konačan rezultat za mene je ispao osrednji, ili prostonarodski rečeno, film mi je ostavio utisak nedorečenosti i nezavršenosti.  

  Iako je priča o vojniku, zapravo o dvojici vojnika, koja su poslati na hitnu misiju dostavljana bitnih informacija svojim saborcima na drugi kraj fronta suštinski zaokružena, nisam osetio ono katarzično oslobađanje koje bi ovakav ratni film trebalo da donese gledaocu.  Drugim rečima, sama avantura njihovog proboja do udaljene jedinice nije mi ostavila naročito snažan utisak, a da nije posebno originalna, ne treba ni trošiti reči.  Sa druge strane, motiv "male bonding-a" ratnih drugova je jedan od najzahvalnijih ali i najviše obrađivanih motiva u ratnim filmovima.

  Film najmanje treba posmatrati kao klasični ratni film, jer on to suštinski i nije, već je vrsta filmskog eksperimenta ispričana visoko stilizovanim filmskim jezikom. Film nema nameru da pruži širu i opštiju sliku rata, već je sve fokusirano na jedinku, odnosno vojnički par, u čijim blatnjavim čizmama gacamo po ratom devastiranom krajoliku, čijim očima posmatramo dešavanja i u čijim bi se doživljajima trebali i mi pronaći i poistovetiti. Ja nisam, neko drugi hoće. Moja suštinska zamerka filmu je u tome što je sve u njemu prvorazredno, osim same priče. Ona mi je klišeizirana i barem u meni nije proizvela nikakve emocije. 

  Znam da će mnogi "odlepiti" na ovaj film jer je navodno snimljen iz jednog jedinog kadra, ali čak ni to nije cela istina. Da, film deluje da je tako snimljen, ali zapravo nije, jer su šavovi iako nevidljivi, ipak prisutni. Generalno gledano, smatram da je ovim postupkom režiser naudio samom filmu, jer me je sve vreme više podsećao na neku video igricu (Call of Duty, npr) nego na igrani film.  Uz to, nisam očekivao toliko klišea koji su korišćeni (pogotovo tokom scena same pucačine i eksplozija, kojih i nema mnogo).

  Ko hoće da pogleda uspešnije eksperimente sa filmovima snimljenim iz jednog kadra, neka potraži Russkiy kovcheg (2002) ruskog režisera Aleksandra Sokurova, ili još bolje film nemačkog režisera Sebastiana Shippera Victoria (2015).

  (o ovom poslednjem sam napisao duži prikaz na stranici Dnevnik gledanja filmova (stranica 759), pa koga zanima neka potraži. Uz to je zaista i tehnički snimljen iz jednog jedinog kadra dugog gotovo čitava dva sata)


  2b0rn0t0b2020-01-20 12:37:32