Vruća Charlize u Hladnome ratu

Berlin 1989. je express-lonac. Ulice vriju od silnih protesta, a Berlinski zid se sada već opasno ljulja. Velike sile preko agenata na terenu pokušavaju ušićariti nešto za poslije, jer je jasno da je pitanje dana kada se velika svjetska pozornica Hladnoga rata - Berlin bude zatvorila zauvijek.

Kada bude ubijen engleski agent Gascoigne, a ruski killer Bakhtin se otme kontroli i dočepa mikrofilma sa podacima o aktivnim agentima STASIA i KGB-a, počinje utrka tko se bude dočepao podataka koji život znače za vrijeme koje dolazi. MI6 šalje svoju najbolju terensku agenticu Lorraine Broughton u Berlin sa dva zadatka: da se dočepa mikrofilma, te da otkrije tko je dvostruki agent Satchel, koji im nanosi golemu štetu i kojega bi se rado dočepali. U tome joj pomaže ili odmaže šef ispostave MI6 u Berlinu, David Percival.

Iza svake velike revolucije postoje male priče. Tako je u ovoj naoko mirnoj pobjedi istočnih Njemaca, prethodio prljavi dugogodišnji Hladni rat. Sitnice poput švercanog jeansa, whiskeya i rock n' rolla, imale su presudan utjecaj na mladu generaciju Njemaca željnih slobode i užitaka koji njihovi zapadni pandani imaju a oni mogu samo sanjati. O tome i još koječemu priča ovaj blockbuster, a sve je to upakirano vrhunski i pravi je stimulans ne samo za oči već i za uši. Pa već je i sam naziv filma ukraden iz 80-tih, pjesma Atomic od grupe Blondie vjerno dočarava da režiser David Leitch ima emotivni odnos sa 80-tima. Look glavne zvijezde filma je naravno preslikan od pjevačice Debbie Harry, tako da je naslov filma ujedno i pomalo metaforičan. Film dosta pažnje posvećuje soundtracku, pa tako od uvodnoga mega ritma „Blue Monday“ od New Ordera, pa i još malo metafore sa Bowiem i „ Cat People“ koja slavi „njene zelene oči“, pritom fokusirajući prekrasnu Charlize Theron, koja je poodavno otela primat Zelenooke kraljice Angelini Jolie. Da ne nabrajam dalje, svaka pjesma ima svoju scenu, potjera je u backgroundu praćena sa „I ran“- Flock of Seagulls...itd.

Moja preporuka: film vrijedi pogledati, bilo bi dobro imati neko maljucno povijesno predznanje da bi se sve u filmu iskonzumiralo, no ne brinite, za one koji ne poznaju baš tu špijunsku tematiku, ima obilje akcije. Režiser David Leitch je dugo bio koordinator kaskadera na brojnim akcijskim filmovima, pa je onda snimio Johna Wicka. To znači samo jedno, nasilja i akcije u izobilju. I to nasilje sa happyendom, naime on malo koga od negativaca ostavlja u životu. Gotovo svaka borba, a ima je napretek, završava sa krvavom smrću, uglavnom negativaca.

Ako vam se film svidio, nemojte se sekirati, bez obzira što je blockbuster, ima dosta povoljne osvrte i kritike i publike, naročito na glavne glumce: Charlize Theron i James McAvoya. Nema razloga za grizodušje, sjednite i pogledajte film, dva sata budu proletjela za čas.

A, ako vam se film baš i nije svideo - ovde imate jednu drugačiju recenziju: Atomic Blonde - solidna trojčica

  • Komentari

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!