Geostorm - oduvao!

Jedan holivudski SF blokbaster veoma čudne inicijacije, na ovdašnjem bioskopskom repertoaru.

Film prilično naivan, ali nekako simpatično upakovan, tako da se sasvim lepo gleda. Priča koja se nadovezuje na aktuelne pomahnitale klimatske promene, a koja se dešava negde otprilike 2022 (ako sam tačno sračunao, jer kaže da su Zemlju 2019. zadesile katastrofalne klimatske promene, a da se radnja dešava tri godine kasnije...).

Elem. Butler je inžinjerski genije koji je izgradio svemirsku stanicu koja nadzire satelite koji opet reguliše pomahnitalu klimu, Pri tom on ima mlađeg brata, Sturgessa, koji radi za vladu SAD i koji ga smenjuje na položaju glavnokomandujućeg te stanice. Međutim, kada stvari krenu po zlu, dva brata ponovo staju jedan uz drugog, i, naravno, rešavaju stvar. Pri tom ne samo one vezane za klimu, već i za samu zaveru u vladi, jer će se ispostaviti da neko sabotira otpočetka...

Upravo taj "trilerski" zaplet je ono što izdvaja Geostorm od sijaset SF-kataklizmičkih holivudskih filmova u poslednje vreme, kao što su npr. ArmageddonDeep Impact, pa čak i Independence Day (čiji je scenarista Dean Devlin ujedno i reditelj ovog filma!). Kada se tome doda i već pomenuti "šarm naivnosti", kojim ovaj film podseća na neke žanrovske ideje iz 1950-tih ili 1960-tih, naravno, obogaćene sasvim solidnim kompjuterskim efektima, dobije se pristojna zabava, što je nekad bio i primarni razlog odlaska u bioskope.

 

 

 • Komentari (5)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Platan
  eXtreme member
  20.11.2017. 22:39
  Nije mi jasno čemu više ovo američko spašavanje sveta po stoti put, a nisu sposobni potpisati sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu. Ovo više nije ni zabavno. Mučenje do poslednjeg daha. Ocena 1.
 • banisa2006
  Translator
  20.11.2017. 22:02
  KLASICNO AMERICKO DJUBRE...OVAJ FILM JE ODUVAO SAMOG SEBE..SRANJE.
 • 23.10.2017. 21:16
  Ok, ovo je desetljeće snimanja katastrova, tako da sva sreća da je pri kraju, zajedno sa demottivacijom. Zato, unatoč svoj tehnikaliji i efektima nema se šta za vidjet! Uvjerljivo prikazuje kraj svega i neuvjerljivo sve se riješi u zadnji čas. Zato na filmski svijt gledam inovativno, uskoro poćinje nova, inocativn era pisaca, ideja i filma! Eto tako vidim Sci-fi kao omiljen žanr i Geostorm. Volio bih da me uspije iznenaditi, al čisto sumnjam u to!