Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Restore Point - Dugoočekivano osveženje

Nekada davno, verovatno u vreme kada većina posetilaca ovog sajta nije ni bila rođena, češki, tačnije čehoslovački film, imao je prilično veliku reputaciju kada govorimo o filmskim dostignućima u okviru SF žanra. Čak je, svojevremeno, godine 1981. snimljena i zajednička koprodukcija dve zemlje - Jugoslavije i Čehoslovačke - SF komedija Gosti iz galaksije. Ipak, moja opaska o dobrim češkim SF filmovima odnosila se na neka još ranija vremena, uostalom svoju filmsku adaptaciju doživelo je i nekoliko klasika SF književnosti koje je potpisao čuveni pisac Karl Čapek, čovek koji je bio Asimov pre Asimova (recimo film Krakatit iz 1948. godine doživeo je i TV-rimejk Krakatit 2017. godine)! Ali, nekako, češki SF (ako ostavimo filmove po Čapeku) najčešće je uz sebe nosio i odrednicu humorističkog prizvuka, kao, recimo, u slučaju jednog od poslednje snimljenih Nenasytná Tiffany (2015.), koji bi mogao da se podvede pod taj žanr, pre nego što je usledila prilično duga pauza...

... sve do ovog filma - Bod obnovy - koji se upravo prikazuje u srpskim bioskopima i koji su, prema zvaničnim podacima, u prvom vikendu (18.04. - 21.04.) pogledala 277 gledaoca!

Radnja ovog ostvarenja dešava se u distopijskom Pragu, 2041. godine. Kada neko umre neprirodnom smrću, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji postoji mogućnost da se reanimira, ali samo pod uslovom da ta soba pravi rezervnu kopiju podataka "svojih sećanja" svakih 48 sati.  Akcijom upravlja Zavod za restauraciju. Mlada policajka Emma Trochinowska, dobija zadatak da istraži smrt jednog od pronalazača tehnike reanimacije i njegove žene, koje je navodno ubio pripadnik terorističke organizacije "Reka života", koja se bori protiv "neprirodne" tehnologije uskrsnuća, a odgovorna je i za teroristički napad u kom je pre nekoliko godina poginuo i detektivkin muž...

Podaci kažu da je budžet ovog filma bio dva miliona dolara, i - on je, itekako dobro utrošen! Dobili smo delo koje svojom atmosferičnošću pomalo podseća na mešavinu žanrovskih klasika Blade RunnerMinority Report. Reditelj Robert Hloz provokativno je posložio mnoge elemente dobrog žanrovskog filma u delo koje intrigira svojim intelektualističkim pristupom, ali i svojom vizuelnošću nadmašuje mnoge "skupocenije", pre svega "holivuđanske" inspiracije. Scenaristički, Bod obnovy deluje stimulativno, zahtevajući maksimalnu pažnju, pa čak i provocira na ponovno gledanje, da bi se "uhvatili" svi potrebni "konci". Ovo nije film tipa "udri i beži", akciona avantura, već više naginje ka "noire SF trileru", kakvi se sve ređe snimaju i, nažalost, sve manje privlače pažnju mejnstrim-publike. 

Za poštovaoce žanra - vredno iskustvo.

Za ostale - trebalo bi...

  • Komentari (9)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • ZorBG
    member
    02.05.2024. 17:32
    Trejler izgleda kao da su ga snimali ovi što sklepaše ''ubice moga oca''. Dovoljno za ''NE GLEDATI'' stiker...
  • 23.04.2024. 15:19
    ekterijera? Sta ti je to?
  • 23.04.2024. 15:18
    1 Od scifija se očekuje da pljucne i po današnjem društvu, a ovaj se ne libi staviti u kontrast kvazisocijalizam i truli kapitalizam 2 Dakako da će, namjerno, graditi i (teorije) urote, a kako nije holivudski, dakako da se neko neće izvući, a neko ko nije trebao hoće. 3 Jedini nedostatak bi mu bio manjak spektakularnih ekterijera sa masama živih ljudi, ali budžet naravno to nije dopustio pa se treba oprostiti. 4 E da i odvratni rep u creditsima kakvo lupetanje! Sta je pesnik hteo da kaze? U taileru nema nista sto bi mi privuklo paznju da ga gledam. Gledam trailer i u fazonu sam: FTW?!
;

{{message}}

{{item.title}}