Killers of the Flower Moon - Epski

Ovo je jedan od onih filmova za koje možete opravdano da kažete da nadrastaju kategoriju obične celuloidne zabave i predstavljaju zaveštanje za buduće generacije. Pri tom, neizostavno, biće onih koji se neće složiti s frazom "istinsko umetničko delo", jer ovo nije film u kom ćete uživati uz kokice i napustiti projekciju uz blaženi osmeh "nehajno utrošenog vremena". Ne, ovo je ozbiljan poduhvat jednog od najeminentnijih reditelja koje je Holivud ikad iznedrio, s nekim od najeminentnijih glumačkih imena koje je Holivud ikad iznedrio i uz frapantna nova (indijanska) lica koja će Holivud ikad iznedriti.

Ako me pitate o senzibilitetu koji je najpribližniji Killers of the Flower Moon, čini mi se da mogu da ga uporedim s remek-delom (meni) Heaven's Gate ili nešto novijim No Country for Old Men. U svakom slučaju, nažalost, ovakvi epovi se sve manje prave. Nema se vremena. A, Scorcese je stari majstor. I nema više mnogo vremena. Treba još malo zadužiti čovečanstvo...

Ovaj film je adaptacija istoimene knjige čiji je autor David Grann, a govori o istinitim događajima kada su pobijeni pripadnici plemena Osage, 1920-tih godina u Oklahomi. Pripadnici ovog indijanskog naroda iznenada su se basnoslovno obogatili kada je na njihovom zemljištu pronađena nafta. Kolone belaca utrkivali su se ko će pre da se zaposli kod njih, a oni "promućurniji" (čitaj "pokvareniji") nastojali su da raznim smicalicama i sami uživaju u novostečenim "prilikama". Jedan od načina da bez mnogo muke dođu do neslućenog bogatstva jeste i da sklapaju brakove s bogatim Indijankama, a neretko bi im, zatim, njihove izabranice ginule u misterioznim nesrećama, dok su oni postajali jedini naslednici. 

U takvoj sredini nalazimo Ernesta Burkhardta (Leonardo DiCaprio), tek pristiglog iz Prvog svetskog rata, koji stiže u gradić kojim gradonačelnikuje njegov ujak William King Hale (Robert De Niro), a koji, zapravo, uz Ernestovog brata Byrona (Scott Shepherd) i ostale pripadnike masonske lože, predstavlja zlog gospodara života i smrti u celom okrugu. Ujakova ideja jeste da se Ernest (Leonardo) oženi sa bogatom, ali bolešljivom indijanskom naslednicom Mollie (Lily Gladstone) kako bi vremenom došao do njenog nasledstva. Međutim, uprkos tome što je Ernest (Leonardo) i sam bitanga željna lako zarađenog novca, pa čak ne preza ni od ubistava, on se zaista zaljubi u egzotičnu Indijanku...

Na stranu veoma upečatljive uloge koje su ostvarili pre svih pomenuti DiCaprio i Gladstone (Leonardo čak na kraju podseća na Branda iz The Godfather), kao i vrednost pojave samog De Nira, ovo jeste film kojem je, pre svega, svoju "tešku svežinu" udahnuo ličnim izrazom sam Scorcese. Širokim i bogatim kadrovima, simbolikom izraza, on nadrasta jednostavnost situacije, čineći da dobijemo ozbiljnu studiju o ljudskoj naravi, nevezanu samo za istinita dešavanja 1920-tih godina u tamo nekoj Americi. A, svakako, to što je u pitanju istinit događaj, samo dodatno daje na opštoj značajnosti. 

I, kraj! Tako iznenadno originalan i oduševljavajući. Scorcese kao majstor koji se ne libi da se i pod stare dane uhvati s nadahnućem i iskušenjima vremena.

A, gledaoci? Za uživanje u Killers of the Flower Moon treba da imate strpljanja. Kao kad se uhvatite u koštac s vanvremenskim literarnim gigantima. Nije baš lako...

 

 • Komentari (30)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Cibalius
  member
  10.12.2023. 22:00
  3 sata mučenja koje su mogli snimiti u sat vremena
 • ar8c
  eXtreme member
  08.12.2023. 18:22
  Teško, mračno i vrlo mučno delo koje apsolutno treba da postoji. Saga koja u fokus stavlja jedan konkretan događaj, odnosno trend u jednom određenom vremenu i lokaciji, o kome se možda van USA i nije tako mnogo znalo. Ne na sam odnos došljaka prema starosedeocima generalno, već konkretno ciljano na jedno pleme blagosloveno (čitaj: prokleto!) morem crnog zlata ispod trave svojih legendarnih prerija.

  Ovo je zapravo ponajviše svedočanstvo o jednom vremenu i psihološka studija međuljudskih odnosa na nivou čitavih rasa. Sa jedne strane domorodačka koja je naivna, lakoma, sklona porocima, skroz nesnađena i nespremna za svet u kome su oni gospodari, bogataši i vlasnici. Sa druge strane naseljenička, izuzetno agresivna, lukava, opsednuta materijalnim vrednostima, brutalna, oportuna, beskrupulozna, prepredena i fundamentalno zla.

  U tom smislu film je pogodio žicu i u najmanju ruku može da služi kao dokumentarna građa i opomena za sve buduće generacije. Brutalno, direktno, konkretno i u centar. Možda malo i sa zakašnjenjem jer dolazi u ova politički korektna vremena kada se svi odjednom nekome kao izvinjavaju i pravdaju, a u suštini je običan marketing i pomodarstvo. Naravno, ovaj film je mnogo više od toga.

  P.S. Kao i obično, hvala na sjajnom prevodu!

  Što se tiče samog "umetničkog dojma", za jednu ovakvu tematiku i nametnuti tempo mislim da je film malo predugačak i rastegnut preko granica poželjnog, iako generalno volim sage i dugačke filmove. Da se prepoznati ruka i stil starog majstora ukoliko se poznaju njegovi stariji radovi. Rekao bih da se pokušalo napraviti nešto zaista spektakularno, u ravni sa najboljim radovima legendarnog reditelja, ali se ipak za malo omašilo u tom nastojanju i poređenju (čitaj: Ganng Of New York!). Jeste to svakako jedan od najboljih i najozbiljnijih filmova godine, jeste umetnost, ali ipak za koplje slabije od onoga što sam lično očekivao i zamišljao pre premijere. Stoji da su očekivanja bila nebeski visoka.

  Gledati pod obavezno za sve ljubitelje ozbiljnog, na momente i mučnog dramsko-dokumentarnog štiva, sa sjajnim glumcima, vođenog rukom starog majstora zanata. Ali gledati maksimalno odmoran, naspavan i skoncentrisan, dakle pripremljen unapred za ono što se od Scorsesea i očekuje.
 • klass
  Active member
  08.12.2023. 07:24
  Nije dobar film. Ono sto jeste dobro, odnosno fenomenalno, je fotografija. Clap  Gluma, obojice glavnih glumaca, pa i ostalih..na nivou. I, to je to. Sve ostalo je ispod ocekivanja. 

  Imam utisak kao da su imali pedesetak sati materijala i nisu znali sta i kako da urade, te su u montazi bas izbombardovali ovih skoro 3 i po sata. Film je dosadan, ne zna se ni ko pije ni ko placa..Negde na sat i po od pocetka sam resio da prekinem gledanje, pojma nisam imao o cemu se radi. Al' nije me mrzelo da malo guglam, i sve je doslo na svoje mesto, te sam ga odgledao do kraja.

  Ogromna, ogromna zamerka..Zar nisu mogli na pocetku da napisu sta i kako..Da pokazu kakvi su uslovi bili za Indijance - naftase, zasto "staratelji", zasto su se udavale samo tako...Umesto toga, oni su pokazali koliko su bili bogati, kako su trosili pare..Pa koga boli patka za to?! Valjda je vaznije da gledaocu priblizis odnos drzave prema njima, ukoliko iskreno zelis da prikazes kroz sta su prolazili, a ne da gledam nesto, a ne znam o cemu se radi.

  Prikazan je samo delic zlocina koji su se desavali. Fokus je na jednoj porodici, i na to je utroseno tri i po sata?! Steta, u ta tri i po sata mogli su da prikazu stradanja celog plemena.

  Film je potpuno bezosecajan, ravan od pocetka do kraja. Bespotrebno dugacak. Dosadan, ukoliko nemate ideju o cemu se radi.

  Ocena 5. I to zbog fotografije.