Dunkirk - bledo!

Evo ga jedan od onih filmova koji ogromna većina kritičara proglašava za "remek-delo", a ne mene je ostavio prilično blag utisak. I, znam, obožavaoci lika i dela Christophera Nolana odmah će me proglasiti ludim, ali, moram da kažem, moglo je tu puno toga da se mnogo bolje napravi!

Dunkirk jeste mnogo slabiji film nego "prastari" Dunkirk. Zato, potrudite se i pogledajte ovaj iz 1958. godine, pre nego što pogledate ono što je Christopher "zbrčkao", pa me onda osuđujte da sam loš...

Šta ovde ne valja? Prvo, nema baš prevelike "emotivne saosećajnosti" sa likovima o kojima Nolan zbori. Jeste to on uradio "zanatski perfektno", ali nedoslednosti u scenariju itekako ima. Pa, više "dubine" u prikazu likova ima u The Dark Knight nego ovde. Svi su ovde, nekako, jednodimenzionalni. Malo "drame" u priči daje otac, Englez, koji u svom čamcu kreće sa sinom i nekim nedefinisanim mladićem (!!!???) da spasava vojnike sa obala Francuske. Ali, to je premalo "emotivnih turbulencija".

To, "nemanje" istinskog glavnog lika (sa sve "pozadinskom" pričom o njegovim biografskim, moralnim, emotivnim i ostalim postulatima), kao i zapravo nedovoljno dočaravanje "ratnih razaranja na kopnu i na moru" (viđeno već nebrojeno puta mnogo ubedljivije u sijaset ratnih filmova), glavni su kontra-argumenti onima koji tvrde da Nolan napravio "film za 'Oskara'".

Mene je cela ova "furtutma" oko Dunkirk podsetila na ono što se dešavalo s još jednim ratnim "masterpisom" The Hurt Locker, kada je Kathryn Bigelow dobila "Oskara".  I to je, po meni, bio loš film. Čak i gori od ovoga. Verovatno će i Nolan dobiti neku statueticu, ali to samo znači da uloženo u marketing dobro odrađuje svoj posao. 

Dakle, Dunkirk može da se gleda samo "informativno", mada je iz samog filma moguće dobiti premalo informacija o tome šta se uopšte dešavalo u tom gradu na obalama Francuske.

Da ne pričam o nekim drugim ratnim filmovima poreklom iz ovih područja, koji se po svojoj "strukturi" mnogo "dublje" bave strahotama ratne problematike nego što je Nolan to ovde uradio. 

Drž se, čoveče, Mračnih vitezova i Međuzvezdanih stvorova, mnogo ti bolje ide...

 • Komentari (20)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  10.12.2018. 01:36
  Ne slabo, već preslabo.     
 • 11.08.2017. 15:18
  Gde naci titl za DUNKIRK...?
 • 03.08.2017. 14:52
  Konačno odgledao, i moram reći da se slažem sa svim rečenim ovdje, film je toliko očajan da sam nakon 30 minuta htioizači iz kina:( to mi se još na nijedan film nije dogodilo, pogledao do kraja, i veoma razočaran viđenim, konfuzno , negleljivo, dosadno ,