Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

U potrazi za snom - The Lost City of Z

Percy Fawcett je uglađeni časnik britanske imperijalne sile. Major s hipotekom očevoga grijeha na leđima. U vremenu kada je pripadnost aristokraciji bila uvjetovana čašću i plavoj krvi , Fawcett je morao iznova i iznova sebe dokazivati zbog oca kockara i pijanca. Kada dobije od Kraljevskoga geografskoga društva zadatak da mapira rijeku Rio Verde na granici Bolivije i Brazila ( Mato Grosso ), to će mu odrediti čitav život. Nakon par neuspjelih pokušaja, u vihoru 1. svjetskoga rata biva nakratko zaustavljen u svom snu. Kada se oporavi od rane sa bojišta, sa sinom Jackom kreće u posljednji pokušaj.

Percy Fawcett je izuzetno zanimljiva i pomalo tragična figura početaka istraživanja Južnoameričkoga kontinenta. Njegova slava je premošćivala kontinente. Bio je bezmalo rock zvijezda svoga doba. U ekspedicijama od 1906 do 1924 tvrdio je da je na tragu svojevrsnoga Eldorada, grada koji je zvan jednostavno Z. Uvijek blizu ali nikada konkretnoga dokaza osim priča, legendi i komada grnčarije. Percy je osporovan pa i ismijavan u Kraljevskome geografskom društvu. Obični puk je bio oduševljen njegovim uzbudljivim pričama o anakondama dugima 15 metara, paucima veličine lavora i inim čudima. Iznova i iznova pustolovni Percy je pokušavao i bio je pionir u kontaktu sa indijancima od kojih su mnogi još crpili snagu neprijatelja jedući ljudsko meso (plemena kanibala ). Jeste da je to bilo uglavnom ritualno kanibalstvo, no upravo su neprijateljska zabačena plemena bila najveća prijetnja slabašno opremljenim ekspedicijama. Glad u džungli koja vrvi životinjama, u rijeci punoj riba. Nije to bilo prijateljsko okruženje za bijelca, pa tako ekspedicije postaju manje više smrtnosni izlet u nepoznato. U potragu za snom The Lost City of Z ...

Charlie Hunnam, Jax iz nikada prežaljenih SOA (Sinova anarhije - Sons of Anarchy), u ovoj pustolovnoj biografiji tumači naslovnu ulogu, legendarnoga istraživača Percy Fawcetta. Film je njegov, a Charlie je izrazito fizički sličan pokojnome istraživaču. No Charlie nije dovoljno dobar da film nosi na svojim leđima. Scena koja pokazuje da nema snagu da se nosi sa takvima ulogama je kada drži „motivacijski govor“ vojnicima u rovu, koji samo što nisu poginuli u besmislenome jurišu na dobro ukopanoga neprijatelja. Nekako imam osjećaj da bi ja održao jači govor, a nekmoli Russell Crowe na konju sa psom u legendarnoj sceni „Gladijatora“ - Gladiator..Film je kao biografija dostatan da se mirno i staloženo pogleda. Nedostaje strasti jer naš Charlie nije tip koji prenosi strast na platno, pa onda ni avanturistički dijelovi filma nisu ono što su mogli biti. Ukupno gledano ne morate pretjerano žaliti za vremenom pred ekranom, mada je osobnost Percya Fawcetta daleko veća od ove ekranizirane biografije.

 • Komentari (24)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • beogradski
  eXtreme member
  08.02.2021. 14:34
  Ok film po istinitoj prici. Bas sam nekoliko veceri pre ovog filma i gledao Amundsen isto o istrazivacu
 • Black Raven
  Translator
  06.03.2018. 23:21
  Dobar film ali samo toliko.Na početku nije dosadan film i zanimljiv je za gledanje ali posle odjednom presek i film počinje da smara i jedva dočekate kraj te dosade.
 • Wida
  Uploader
  14.01.2018. 13:42
  Naporno i dosadno.Izgubljenih sat i pol vremena.
;