Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Transformersi protiv kritičara

Slučaj sasvim suprotan prethodnom - dok su Wonder Woman mahom svi filmski kritičari ocenili više nego dobrom ocenom (dobro, bilo je i onih manje oduševljenih, kao npr. ja - Bez čuda u Wonder Woman, ovaj film Transformers: The Last Knight mahom su svi popljuvali, pa mu je, tako, recimo, ocena na sajtu "Rotten Tomatoes" samo 16 odsto. Ali, brate, meni sve ovo uopšte nije tako loše...

Žale se svetski kritičari na nekoherentnu priču, lošu glumu, besmislen zaplet, lošeg sir Enthony Hopkinsa...  Ali, šta su očekivali? Pa, ovo je Michael Bay, i još samo jedan Transformers. Ni bolji, ni lošiji od ostalih. Ali, i to je dovoljno, da dva i po sata filma protekne bez dosade, a ako se zanemare zaista "tu-i-tamo neke scenarističke nelogičnosti, odnosno shvate samo kao "sredstvo za razonodu", onda je ovo prilično interesantan film.

Transformers: The Last Knight počinje scenama borbe između kralja Artura i njegovih vitezova protiv Saksonaca, odrađenim tako dobro da mi je žao što Gay Ritchie sličan pristup nije imao u nedavnom King Arthur: Legend of the Sword. U tu celu "krvavštinu" upleteni su i čarobnjak Merlin, ali i prvi Transformersi na Zemlji. Oni Merlinu daju "čarobni štap", koji odigra presudnu ulogu u borbi protiv Saksonaca, ali i bude razlog zbog kojih Zemlja od onda pa do danas bude pod gotovo stalnom opsadom Megatrona i ostalih zlih autobota koji nastoje da ponovo dođu do svog izgubljenog znamenja. Dakle, postoji razlog zbog kojih nas sve ove godine i bombarduju sa "Transformers" filmovima, a njegovo otkrivanje je, svakako, dobro po pitanju "koherentnosti" cele franšize.

Dakle, šta nam čeka između kralja Artura i poslednjih kadrova filma? Manje-više jeste sve to već viđeno, ali, kao što rekoh, prilično je zabavno upakovano, pa lako "legne". Sir Anthony, kao čuvar tajne tajnog reda potomaka kralja Artura, u sasvim nesvojstvenoj ulozi, doprinosi "ozbiljnosti" cele priče, ma koliko su svetski kritičari valjda očekivali da ga vide u ulozi "Hamleta" ili ko-zna-koga. Ovo su, bre, Transformersi - razumete...

Upravo ta "veza" između američke kaubojštine, koja je odlikovala dosadašnje filmove franšize i "džemsbondovske" uglađene engleštine, koja je prisutna u ovom filmu, čini se kao adut koji donosi svež dah celoj epopeji o Transformersima. Kako će se stvari dalje kretati, a kretaće se sigurno, jer je to sasvim jasno nagovešteno na "kraju" filma, ostaje da se vidi. Za mene, Transformers: The Last Knight predstavlja neophodnu "injekciju". Mogla je ona da bude i malo "jača", ali i ovako je dovoljno adrenlinska da opravda svoj ubod...

 

 

 • Komentari (9)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • ivan1962
  member
  25.09.2017. 19:42
  Film je OK, ko ne voli ovako nešto ne mora da gleda, a od takvog se komentar i ne očekuje... Wonder woman... odgledao, zažalio i odmah obrisao!
 • bossko77
  member
  26.06.2017. 21:39
  IgaBiva napisa sve sto je trebalo o filmu...The Last Knight je na nivou predhodnih transformersa...kome se ovaj deo nije svideo..onda mu se ne svidja cela fransiza i nije morao da gubi vreme gledajuci, nista novo nije mogao da vidi..meni kao ljubitelju SF film lezi i svideo mi se..bilo je par na isiljenih "smesnih" scena, ali nista sto bi uticalo na krajnji utisak o filmu..CGI scene su vrhunske i na nivo predhodnih delova...Ko voli ovaj zanr nek ne propusta ovaj film !
 • 25.06.2017. 00:33
  Trebalo je da ostane na 3 filma a Michael Bay da, ako je već toliko veličanstven, napravi nešto novo a ne da se ponavlja svake 2,3 godine.
;