Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Needle in a Timestack - Samo interesantno...

Da li je trend ili šta li je, tek u poslednje vreme primetno je da se kroz sferu SF provlače takozvane "male romantične priče". Ne tako davno pojavio se film Swan Song koji na zanimljiv način pripoveda o smislu sećanja nad voljenim bićem (pročitajte recenziju Swan Song - Potresna SF drama), a sada se pojavio i film Needle in a Timestack, prepostavljam prvenstveno namenjen onima koji su i u prethodnom videli neku "žišku".

U principu, ovo je ljubavna priča o dobrostojećem, ali ne baš preterano i bogatom momku Niku, koji je pet godina u braku sa Žanin. Dešava se u bliskoj budućnosti, kada su tehnološka čudesa neminovan deo ovoga sveta. Shodno tome, postoji i mogućnost putovanja kroz vreme, ali prilično skupa, te, kao takva, i prilično nedostupna većini stanovništva. Ipak, oni koji žrtvuju svoju ušteđevinu, u mogućnosti su da utiču na događanja iz svoje prošlosti, a samim tim i da preoblikuju svoju sadašnjost. Na primer, da prethodni Žaninin momak ode u prošlost i tamo nešto uradi suprotno od onoga što je nekada uradio, te da tako učini da mu ona u novoj realnosti pripadne, dok Nik padne u neki drugi život. I, to se i desi, pa Nik umesto Žanin sada pored sebe ima drugu ženu. Ali, sećanja koja treba da su izbrisana na "prethodni život", ipak, nekako, ostaju u zamagljenim delićima...

Zanimljivo je da je scenario za ovaj film nastao po kratkoj priči čiji je autor Robert Silverberg, jednom od bardova SF književnosti, višestruko nagrađivanom. Reditelj i koscenarista John Ridley snimio je svoj treći dugometražni film, nakon Jimi: All Is by My Side i Cold Around the Heart, a dobitnik je "Oskara" 2014. godine za scenario 12 Years a Slave, te već to potiče na gledanje ovog ostvarenje, koje je "drugačije od drugih", bar što se tiče žanra u kome (hrabro?) nastupa.

Kao i u slučaju Swan Song, i ovde je primetno da rediteljski postupak nije preterano hajao za akcionim kadrovima, već je pre svega želeo da postavi gledaoca pred zadatak gotovo kamernog istraživanja emocija. Tom "manjku pokreta" doprinosi i zanimljiva glumačka podela, u kojoj se Leslie Odom Jr. nađe razapet između zgodne Indijke Freida Pinto i hmm..., pa, recimo, interesantne glumice nigerijskog porekla po imenu Cynthia Erivo, nominovane za "Oskara" 2020. godine za film Harriet, u kojoj joj je partner bio upravo Odom. 

Needle in a Timestack ima tek ocenu 4,5, a na "Rottentomatoes" tek 36 odsto popularnosti. To, međutim, ne bi trebalo da vas potpuno obeshrabri od gledanja ovog ostvarenja. Bar ne one (retke?) kojima se svideo Swan Song. Ima nešto i u ovom, mada stoji da je, kao i u slučaju prethodnog, moglo da se uloži i u mnogo "jače" izvođenje, a ne, recimo, u nešto što bi se u druga vremena moglo svrstati i u "kvalitetnu TV-dramu", recimo. Mada, nije to uopšte bila namera...

  • Komentari (4)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    03.02.2022. 21:34
    Her sam zaobišao u širokom luku - to je praktički drama o ljubavi prema nekakvoj bebi, samo što ta beba nije lutka nego AI.

    A nije ni Bebi Dol... Wink

    [tube]Hlh61zIO2fk[/tube]

    Da je barem horor pa ajde da se svakih 5 minuta drpaju glavni lik i Chucky, tu bi se barem dalo nasmijati.



  • puppet_master
    eXtreme member
    03.02.2022. 20:02
    "Her" je sjajan. Heart 

    Ovaj iz teme mi se ne gleda, istina. 
  • JoxerTM
    eXtreme member
    27.01.2022. 13:48
    Ljubavni SF jednostavno ne funkcionira - oni koji vole ljubiće, ne vole SF i obrnuto. Zapravo se ne mogu sjetiti ijednog ljubavnog SF-a za koji bih mogao reći da je baš ekstra. Ima dobrih, nije da nema, ali 'ebo mediokritete.
;

{{message}}

{{item.title}}