Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

CODA - Dijete gluhonijemih roditelja

Vrlo rijetko posegnem za tzv. feel-good filmovima ili serijama. Privlačna moć thrillera, drama, akcića i horrora snažna je centrifugalna sila. No svaki puta kada se odlučim pogledati feel-good filmić, sam sebe obradujem. Tako je bilo i ovoga puta. Mirna večer sa simpatičnom dramicom o odrastanju klinke u malom ribarskom naselju. Ako ste pomislili da je to samo još neka teen melodrama, niste potpuno u pravu. Riječ je o djevojci Ruby, koja je na raskrsnici života, a pitanje svih pitanja je ići ili ne na koledž? Ruby nije lako jer su njeni roditelji i brat gluhonijemi. Ruby jedina čuje u obitelji te je neophodna u mukotrpnom ribarskom poslu. Upravo je obitelj ključna riječ u ovom pozitivnom filmiću. Da nije veoma živopisne obitelji Rossi, ovaj film bio bi samo još jedan u nizu coming-of-age filmova. O čemu se u filmu CODA radi?

Obitelj Rossi posjeduje malu ribarsku brodicu u gradiću Gloucester, Massachusetts, ribarskom naselju na obali Nove Engleske. Težak ribarski kruh u ratu s nakupcima još je teži za obitelj Rossi, zbog njihova hendikepa. Riječ je o obitelji gluhonijemih, osim srednjoškolke Ruby - Emilia Jones. Ruby svaki trenutak slobodnog vremena koristi za ispomoć na brodici i prevođenje jezika gluhonijemih osoba na aukcijskoj tržnici plodova mora. Sve da bi ocu Franku - Troy Kotsur i bratu Leu - Daniel Durant, pomogla u svakodnevnom životu. Majka Jackie - Marlee Matlin je također gluhonijema, a brine se o financijama svoje male ribarske obitelji.

Inače je obitelj Rossi jako povezana mala ekipa. Srdačni su i veoma pozitivne osobe. Frank i Jackie su još uvijek kao dvoje teenagera, vole se i to bogme ne kriju. Čak i kada je u pitanju seksualnost. Ruby se u školi zagleda u Milesa - Ferdia Walsh-Peelo, te se upiše na zbor jer je tamo i Miles. No ona jako dobro pjeva i to se svidi njenom nastavniku pjevanja g. Villalobosu - Eugenio Derbez.

Villalobos uvjerava Ruby da ona ima šanse dobiti stipendiju na Berkeleyu u Bostonu. Ruby ne želi ostaviti svoju obitelj bez pomoći, te isprva odbija pomisao da ode na koledž. Ljubav prema pjevanju ili ljubav prema hendikepiranoj obitelji? Može li se to nekako uskladiti? Sve to budete saznali ako pogledati ovaj topli obiteljski filmić, koji je imao premijeru na Sundanceu 2021.

Osim centralne priče, CODA nam vrlo simpatično i toplo predočava probleme gluhonijemih osoba. Film je odlično primljen i od publike i od kritike. A pozitivno je ocijenjen i od strane gluhonijemih aktivista. Posebice je zanimljivo što se priča filma vrti oko muzike. Valjda ne postoji nijedna stvar na svijetu za koju smatramo da su gluhonijeme osobe više zakinute, od muzike. No kroz film vidimo da i oni pokušavaju koliko toliko uživati u muzici. Frank obožava gangsta rap, jer mu se od vibracija auto trese. Dirljiva je scena kada Ruby pjeva ocu, pjesmu s nastupa, a on ima prste na njenom grlu, hvata vibracije i istinski uživa.

Gluhonijeme osobe su sve samo ne slabašne, hendikepirane i jadne u svojoj tišini. Barem ne u ovome pozitivnom filmu. Ovdje su vedri, nasmijani i na trenutke super zabavni ljudi. To je najveća vrijednost CODA. Priča o odrastanju je tek kulisa ovoga feel-good filmića.

Važno je istaći kompletni casting, jer o njima je ovisilo sve. Da li nam budu približili na pravi način obitelj Rossi. Briljiraju, naprosto su odlični Troy Kotsur kao Frank Rossi (nominiran za Emy 2021), te Marlee Matlin kao Jackie. Marlee je pomalo neizbježna u svim filmovima koji u fokusu imaju gluhonijeme osobe. Dobar je i Eugenio Derbez u sporednoj ulozi živopisnog profesora Villalobosa, ekscentričan je dovoljno da se fino uklopi u ovo zanimljivo društvo. Mada nije gluhonijem.

Još treba istaknuti da je film nastao kao suradnja francuskoga Pathe filma i Vendome Groupe. CODA je prvi film iz te suradnje, koja se bazira na remakeovima francuskih filmova za englesko govorno područje. Originalni film La famille Bélier snimljen je 2014. godine, te je postigao veliki uspjeh na French box office. Originalni autor filma Sian Heder je film adaptirao i za englesko govorno područje.

CODA - child of deaf adults, znači dijete gluhonijemih roditelja. Film je izabran za TOP 10 američkih filmova za 2021. godinu od strane Američkog filmskog instituta. Jedan je od filmova koje ste zacijelo preskočili u 2021. godini. Ništa zato, ostaje Vam cijela 2022. godina, da pogledate ovaj solidan i ugodan filmić.

Trivia: Svi znaju za ponekoga poznatoga gluhog velikana. Ovoga puta budem izdvojio troje gluhih izumitelja. Sva trojica su nam omogućili da uživamo u tekovinama tehnološke revolucije. Alexandar Graham Bell- najpoznatiji po telefonu. Thomas Alva Edison - veliki izumitelj, teško je nabrojati sve stvari koje se vežu za njega, oglušio je u 12-toj godini. Vinston Cerf - otac interneta.

  • Komentari (15)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • milebrasa
    member
    17.02.2022. 00:41
    prikani, seca li se neko naziva talijanskog filma gde lik dodje u opstinu i dok ceka birokratu kojeg mrzi da uopste dodje na posao, sedne za sto u kancelariji i polako postane 'sluzbenik'
  • milebrasa
    member
    17.02.2022. 00:35
    jel' to neka varijanta francuskog filma, porodica Bélier, vredili pogledati ili je preterano tugaljiv....
  • lale22
    member
    07.01.2022. 20:21
    Odličan film
;

{{message}}

{{item.title}}