Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

French Exit - Zadnja postaja Paris

U moru horrora, thrillera, akcijskih filmova i filmića, ponekad se provuče jedan mali filmofilski biser. Ako vam povremeno dosadi silno prolijevanje krvi, komadanje tijela ili rješavanje zamršenih slučajeva umorstava - pogledajte French Exit. Film spada u kategoriju crnohumornih drama, netko bi rekao sofisticirana crna komedija. Ja bih kao preporuku pak rekao Michelle Pfeiffer. Uloga za Oscara, Golden Globe, a ne samo za nominacije na festivalima. No što je tu je, ionako nagrade nisu nikada meritum stvari. Bitno da nam se Michelle vratila u punom sjaju, a uloga kao da je napisana za nju. A nije. Potrefilo se naprosto. Prvo je Kanađanin Patrick deWitt napisao knjigu 2018. godine, a tek godinu dana poslije scenarij za film French Exit. Film je režirao Azazel JacobsThe Lovers, a glavne role su vraški dobro odradili Michelle Pfeiffer i Lucas Hedges. Priča prati životni rasplet Frances Price, pripadnice manhattanskog visokog društva...

Nakon smrti muža Franka Pricea, investitora i financijaša, dekadentna bogatašica Frances živi sa sinom Malcolmom, udobnim životom New York jet seta. No obiteljski knjigovođa Bacon koji je sedam godina upozorava na moguće novčane neprilike, donosi lošu vijest- bankrot! Frances i Malcolm rasprodaju sve što im je preostalo od imovine, te bježe od tračeva i glasina u Paris. U malenome stanu Francesine frendice Joan, žive kao da se ništa nije dogodilo. Frances još uvijek plaća šalicu kave novčanicama od 100 eura, a klošarima ostavlja „cigle“ novca po parkovima u kvartu gdje živi. Ionako nema plan B, nema ni plan C. Na pitanje kako je mislila živjeti nakon što bogatstvo ispari, lakonski odgovora da je mislila da dotle bude već umrla. No to sa smrti ne ide uvijek po planu. Novac se topi a maleni stan u Parisu uskoro bude pun kao čep. Navečer se spava po foteljama. Tu je najbolja pariška novopečena prijateljica Gđa. Reynard - sjajna Valerie Mahaffey, Malcolmova zaručnica Susan – Imogen Poots, Julius – Isaach De Bankole, čudni privatni istražitelj čiji je zadatak pronaći medij Madeleine – Danielle Macdonald. To s medijem je malo zamršena priča. Kada se gomila eura na polici u ormaru istopi u rekordnom vremenu Frances mora donijeti neke odluke, ili ih izbjeći kao obično...

Frances Price u maestralnoj izvedbi Michelle Pfeiffer je lako voljeti. A teško je mrziti, iako je ponekad ekscentrična, gruba i razmažena. Sve joj opraštate, jer nikada Michelle Pfeiffer ne dozvoljava da se osobenjakinja Frances pretvori u krajnje zločestu spodobu. Mada je tu i tamo zaista blizu, pleše po tankoj crti reklo bi se. Uglavnom je zanimljiva, duhovita i razmažena. Pošto je cijeli svoj život provela u raskoši i bogatstvu, nekako nalazimo razumijevanje za povremene kapriciozne postupke ili ponižavanja običnih smrtnika oko nje. Scena kada lamentira nad dildom koji gđa. Reynard krije u hladnjaku, urnebesna je, jer Michelle Pfeiffer o tome priča iskreno hladna kao špricer. Kao i o svemu drugom. Općenito Frances u izvedbi Michelle Pfeiffer je osoba koja nikada ne pada u neurotični trans. Ona hladno, s visoka komentira te ponekad s tim urođenim bogataškim nadmenim prijezirom dominira nad osobama oko sebe. Scena u restoranu kada snagom volje rasturi bezobraznog francuskog konobara je fenomenalna.

Sve što Frances radi, radi s lakoćom žene koja je uvijek lebdjela iznad tla, na jastuku od para i moći. No pitamo se kakva je ona u stvari  duboko u sebi. Na trenutke kada je preplavi trunčica iskrene nježnosti, pomislimo da je ona meka srca u tvrdom oklopu. No već nas u slijedećoj sceni demantira nekom sitnom zloćom.

Raspisao sam se o Frances jer sam fasciniran ulogom Michelle Pfeiffer. No ona je samo sjajna pjevačica dobro uštimanog orkestra. Svi ti zanimljivi likovi oko nje zaslužili su svoje mini role. Toliko čudnih, smiješnih, divnih karaktera ispunilo bi bar dva – tri filma. Madeleine, medij koji ima dar vidjeti kada tko bude umro, u mački Priceovih vidi duha pokojnog Franka. Što je najbolje, to i je istina, zato Frances vuče mačketinu sa sobom, preko oceana, u Paris. Zajedljivi Frank i nakon smrti prilikom seanse i dalje ne voli Malcolma. I mrtav je usrani otac, još gori suprug. I to ne krije. Galerija čudaka u filmu je neiscrpna. Kada se pojavi grubi nasilnik Tom, bivši zaručnik Malcolmove Susan, on nam izgleda normalan. U usporedbi s ostatkom društva u pariškom stanu. Eto, to govori kolika količina zanimljive ekscentričnosti kola ovim feel- good filmićem.

Za kraj umjesto uobičajene trivije jedna sasvim subjektivna poruka. Ja sam zaljubio u ovaj simpa filmić. Nerado tako javno pišem o osobnom utisku. Znam da ću voljeti ovaj film još dugo nakon gledanja, kada ga se sjetim, bit će to sa smiješkom na usnama. Nadam se da će ovo moje priznanje nekoga privoljeti da pogleda ovaj simpa, feel- good filmić, pa ako se desi da ga i on zavoli, super. Ako se ne desi klik, opet dobro, bar filmova i serija ima napretek. Ukusi su ipak različiti.

  • Komentari (5)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    21.08.2021. 19:15
    Film je baš loš , likovi ok , gluma dobra ali ne preporučujem za gledanje .
  • srborus
    member
    11.08.2021. 17:19
    u mojih 49 god.najgluplje i uzalud potrošeno vreme iako volim filmove slične tematike....
  • robin12345
    Senior translator
    08.08.2021. 11:08
    Kao što sam obećao uz osvrt ide i prijevod, tako da tko ima volje...
;

{{message}}

{{item.title}}