Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Host - Karantena horror

Film Host iz 2020 i nije neka velika vijest, sada u ljeto 2021. godine. No, pošto covid-19 stanka još uvijek ima velikoga utjecaja na snimanje filmova, nije loše prisjetiti se filmova koji su imali veliki utjecaj u ova sušna vremena. Jedan od tih draguljčića je upravo niskobudžetni-nezavisni horror Host, autora Roba Savagea. Uostalom, Host je jedan od filmova koji su mnogi nepravedno zaobišli, pa onda ovaj moj osvrt možda ljubiteljima horrora privuče pažnju. Ako ste propustili Host, vjerojatno ste kao i ja pomislili da je to još jedan u nizu „find footage“ filmova. Od The Blair Witch Project pa do Paranormal Activity, puno je snimljeno horrora na istu shemu, tobože istinite strašne snimke koje su... To ipak ne vrijedi za Host. Horror koji pomiče granice žanra i tjera vas da sudjelujete puno više nego kod uobičajenih „kamera iz ruke“ uradaka. Čitav film je na ekranu video-konferencijske Zoom seanse. Aplikacija koja je za vrijeme covid-19 krize obarala rekorde u video-pozivima, jer omogućuje druženja i razgovore čak do sto osoba u istom trenutku. Ako ste u karanteni, ili vam naprosto situacija u vašem okruženju ne pruža mogućnost druženja, Zoom je savršeno rješenje za ubiti vrijeme.

Upravo je karantena natjerala šestoro prijatelja, na neuobičajenu Zoom zabavu. Kreatorica polu-djevojačke večeri (među petero cura ušuljao se i jedan momak, Teddy) Haley – Haley Bishop, je angažirala medija, gđu Seylan, za neku vrstu digitalnoga Ouija partyja. Prizivanje duhova kao idealan način razbijanja monotonije karantene i neizlazaka u noćni život. No svi znamo kako prizivanje duhova najčešće pođe po zlu. Petero prijateljica i Teddy, tijekom seanse nehotice dobiju nešto puno žešće od namjeravane zabave. Pitanje je kako se izvući iz situacije, kada ste sami u sobi ispred ekrana PC-a...Ili ne tako sami...

Režiser i kreator filma Host, Rob Savage, je tijekom karantene iz zabave isprepadao prijatelje na Zoomu, kada je odglumio da kod njega na tavanu nešto pravi čudne zvukove. Frendovi su mu povjerovali u tolikoj mjeri da mu je to dalo ideju da snimi kratki horror Host i ponudi ga američkoj VOD kompaniji Shudder. Pošto je filmić postao viralan hit na Mreži, odlučeno je da Host bude dugometražni horror. To i nije baš ostvareno u punoj mjeri, pošto je vrijeme trajanja filma 58 minuta. Poput neke epizode horror serije. No, na kraju je to ispalo i jako dobro, jer pogađate, gotovo da nema sporog hoda. Nakon početnog ulaska u priču, poslije gotovo da nemate vremena otići po grickalice u kuhinju. Vrlo brz tempo, i vjerujte mi, podosta uspješno skinuta atmosfera zla i prisuća. Nije se išlo samo na zvukove, niti samo na sjenke i nagovještaje. Ljubitelji horrora koji se odluče pogledati Host, dobit će kompletan tretman strave. Host je punokrvni horror, podebljan s novom digitalnom realnošću. Čitav se film vrti tijekom video Zoom seanse, tako da ste vi praktički sedmi sudionik. Jako dobro odrađeno s tehničke strane, jer imate osjećaj da se stvari dešavaju u stvarnom vremenu. To je ta doza autentičnosti koju nijedan „find footage“ nema. Nije zato film ni izbliza dosadan kao The Blair Witch Project, s onim šatro strašnim lutkicama od granja. Budete se povremeno osvrtali po sobi kada krene rusvaj na ekranu, toliko je dobro napravljeno.

Što je najbolje, snimanje je trajalo dva tjedna. Od prijedloga Shudderu, do gotovog filma. Rob Savage je radi autentičnosti čak zadržao imena svih sudionika u filmu. Tako je Radina - Radina, a Emma je Emma. Jedino je Teddy, koji je pitaj boga kako upao na djevojačku večer, nešto drugo. Glumac koji igra Teddya je Edward Linard. Nemojte da vas obeshrabri ovo s imenima. Film je profesionalno napravljen, nimalo ne miriše amaterski, kako se da pomisliti, s obzirom na način koji je rađen. Mislim na grupa prijatelja snima filmić shemu. Ovo je puno bolje od toga, te je The Blair Witch Project  na listi filmova koji ste vjerojatno propustili, a niste trebali u 2020 godini.

Za kraj osim preporuke za ljubitelje horrora nekoliko zanimljivosti. Film je u cijelosti sniman tijekom Lockdowna zbog covid-19 krize. Tehnički ni nije bilo puno brige zbog distance, jer je snimljen kroz Zoom aplikaciju. Glumci tijekom snimanja nisu znali baš sve što se dešava, jer su neke stvari u priči promijene bez njihova znanja. Neke scene su upale u montaži, koje su spontano snimljene, kao scena kada Haley neplanirano kihne, a svih pet cura odskoče od ekrana. Izgleda da je bilo napeto snimanje.

Jedna od trivia je i vrijeme filma. Film je snimljen tijekom free Zoom seanse, koja traje ciglih 40 minuta, a film traje 58 minuta. Malo su prekoračili Zoom vrijeme. A ujedno je to i moja zadnja preporuka za ovaj film. 58 minuta valjda možete odvojiti? Ne stigne vam dosaditi, mada mnogi budu rekli da su to već vidjeli sto puta. Nisu, bar ne u ovom Zoom obliku.

  • Komentari (6)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • HiDe
    Translator
    30.06.2021. 14:10
    Koliko sam upoznat Host znači domaćin a ne gost.
  • puppet_master
    eXtreme member
    03.05.2021. 20:56
    Btw, probaj, ako već nisi i ako to uopšte želiš, "Noroi : The curse (2005)", možda te iznenadi 🙂
  • puppet_master
    eXtreme member
    03.05.2021. 20:53
    Meni je bilo superzabavno da iz dana u dan odgledam bez preterivanja 100ak ff-a, još i pisah o svakom na matičnom forumu. Imao sam te akcije...pa shark movies ciklus 😄 Toliko je đubreta, da se čovek obraduje kada pogleda nešto jedva podnošljivo. Svojevrsni klistir 😄 veliki post, ne budem posle bliži nebu (šta ću tamo kog đavola ionako) ali me zbilja posle svega toga raduju male (filmske) stvari, više cenim one dobre koje bih možda zbog pukog (ne)raspoloženja olako otpisao. Najkraće. Verovatno zvuči bizarno, no meni čini dobro 😄 Nije FF sam po sebi loš izraz, autori su tek lenji, netalentovani, mahom i ne osete šta imaju u rukama. Sve mislim da bi FF recimo Hičkoka radovao.

    Stoji i da svako ima svoj odnos prema filmu, meni često ne smeta kojekakvo smeće. 😄
;

{{message}}

{{item.title}}