Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

City on a Hill 2 - Koji ne može biti skriven

„ Vi ste sol na zemlji, vi ste svjetlost ovome svijetu....“ Matej 5:14, „....Grad koji stoji na gori, stoga ne može se skriti...“

Rijetko pišem o nastavcima serijala. Svi koji su to htjeli, pogledali su prvu sezonu City on a Hill. Već imaju vlastiti stav i vjerujem da je većina jedva dočekala drugu sezonu. Odlična thriller serija prožeta dramatskim i političkim trenucima, odiše autentičnošću i uvjerljivi je prikaz Bostona 90-tih godina. Tko nije pogledao prvu sezonu možda ne zna tehničke detalje o samoj seriji. Pa evo ukratko da ponovimo gradivo...

Ben Affleck i Mat Damon su udružili snage i od ostataka istraživanja za thriller - The Town napisali konture serije City on a Hill. Affleck je zainteresirao novinara istražitelja MacLeana koji je istraživao kriminalni milje Bostona devedesetih, naročito spregu kriminala, sudstva i politike. Kada se timu priključio Kevin Bacon, kao odličan izbor za korumpiranoga FBI agenta Jackie Rohra, uspjeh je bio gotovo zagarantiran. Moćna trojka, Affleck-Damon- MacLean su Bostonci, što je dodatni argument za autentičan prikaz pozadinskih radnji i podradnji u miljeu serije City on a Hill. O čemu se u prvoj sezoni serije radi?

Boston 90-tih, leglo kriminala i korupcije. Rasizam i droga, obračuni bandi, siromaštvo i moralno rasulo u politici. U takvom okruženju FBI agent Jackie Rohr - Kevin Bacon, pliva kao riba u vodi. Provlači se već godinama na staroj slavi, kao mladi agent bio je zaslužan što je spakirana prva veća mafijaška obitelj u SAD-u u zatvor, obitelj Angiulo iz Bostona. No njegovo životarenje ispunjeno lokanjem i šmrkanjem kokaina, biva prekinuto dolaskom ambicioznoga idealiste, mladoga okružnoga tužitelja Decourcy Warda - Aldis Hodge. Vispreni Jackie odmah shvati da bi mu ambicija i boja kože novoga tužitelja, naime Ward je crnac, mogli pomoći u oživljavanju karijere i ruiniranoga statusa. Uspijeva pristupiti Wardu i nagovoriti ga da preuzme veliki slučaj pljačke transportna vozila, pri čemu su ubijena tri zaštitara. Veliki slučaj za naslovnice, za Jackia izlazna karta za mirovinu i novi posao u privatnom sektoru, za Warda početak obećavajuće političke karijere i društvenoga uspona....

Druga sezona se fokusira na probleme u crnačkoj zajednici Roxbury. Aktivistkinja Grace Campbell – Pernell Walker ima probleme s vlastitom obitelji. Oba sina, Kelvin i Anton dilaju drogu, s time što je stariji nasilna glava Braxton Boysa. Guranje glave u pijesak ne pomaže. Naročito kada se Jackie Rohr – Kevin Bacon, dočepa slučaja. On slučaj namjerava iskoristiti u osobnu korist. Želi se dodvoriti šefici koja mu sprema otkaz, je se u njegovom automobilu predozirala kokainom pomoćnica državnog tužitelja– Holly Gunner. Naravno da je to samo vrh ledenog brijega grijeha visprenoga Jackie Rohra. 

Obitelj Ward je u drugoj sezoni više u fokusu kroz pokušaje Siobhan da položi kamen temeljac ka političkoj karijeri. Tu joj je uzor i pomoć Grace Campbell, do trenutka dok se ne ugrozi egzistencija sinova crnačke aktivistkinje. Spašavanje druge crnačke djece, ne sprječava Grace da riskira vlastitu reputaciju u pokušaju da spasi vlastite sinove, dilere droge. Koliko daleko je Grace spremna ići u pokušaju da spasi obitelj? Kako da zaobiđe prepreku zvanu DeCourcy Ward- Aldis Hodge i Jackie Rohr- Kevin Bacon? Hoće li Jackie Rohr sačuvati položaj agenta FBI-a mada je lov na njegovu glavu otvoren, a on više nema čvrstoga oslonca, niti saveznika kojega može iskoristiti.

Nikada druga sezone neke popularne serije ne može ponoviti uspjeh originalne prve sezone. Možda se u nekim rijetkim slučajevima druga sezona može mjeriti po kvaliteti s prvom, no ne može je nadmašiti. Takav je slučaj i s CCity on a Hill serijalom. Prva sezona je pripremana dugo godina. Likovi su zanimljivi jer još ne znamo kuda to sve vodi. U drugoj sezoni više te svježine nema. Uspjeh kod publike je kamen oko vrata ekipi koja piše nastavak. Najčešće se koristi situacija micanja fokusa, tj. radnja se fokusira na sasvim drugu stvar no što je u originalu bio slučaj. Ovdje je to posve jasno, pažnja se seli u Roxbury, crnačku zajednicu. S DeCourcya i Jackiea, centar pažnje postaju dvije jake crne žene. Aktivistkinja Grace Campbell i Siobhan Ward, prekrasna mlada supruga DeCorucya Warda. Meni ništa ne može nadomjestiti nadigravanje Jackiea Rohra, inteligentnoga ljigavoga FBI agenta i mladog ambicioznoga tužitelja DeCourcya Warda iz prve sezone. Ako gledamo drugu sezonu samu za sebe, priča je sasvim drugačija. Kvalitetna i zanimljiva serija, odličan miks thrillera i drame. Ako je promatramo kroz prizmu prve sezone, ipak je utisak nešto slabiji. Možda se u trećoj sezoni radnja opet fokusira na Jackie Rorha? To bi bilo korisno, pa možda i izvjesno.

Za kraj jedna malo duža trivia: U svojim uobičajenim barskim monolozima Rohr priča DeCourcyu "poučnu" priču o Billu Russellu. Veliki crni centar, igrač Boston Celtica, osvajač 11 naslova prvaka s Bostonom, kupio je kuću u bogatoj bijeloj četvrti. Nedugo zatim, netko mu se posrao u krevet, a ništa nije otuđeno. Poruka je jasna, a priča je istinita, te pokazuje kakve su rasni problemi s kojima su suočeni istaknuti pripadnici crnačke zajednice u Bostonu. I to je razlog, zašto se ojađeni Bill Russell nikada ne pojavljuje u Boston Gardenu. Nikada tu sramotu nije oprostio voljenom gradu i klubu s kojim je pisao povijest.

  • Komentari (7)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • alterego
    eXtreme member
    25.09.2022. 11:33
    Vrlo dobre sve tri sezone. 7.5/10
  • Freak37
    eXtreme member
    23.09.2022. 18:32
    Odgledao prvu sezonu , i sasvim ok serija , nadam se da su tako i nastavili.
  • puppet_master
    eXtreme member
    28.06.2022. 13:15
    [TUBE]19udEELlZ60[/TUBE]
;

{{message}}

{{item.title}}