Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Police - Intimno o pandurima

Francuski film Police, prilično "nestandardno" ostvarenje u žanru "krimića", zapravo, jeste prvenstveno drama iz policijskog života, u koprodukciji Francuske, Belgije i Kine. Oni koji traže žestoku akciju i viziju "opravdane upotrebe sile" iz "uniformisanog ugla" neće to ovde dobiti, jer je ovo ostvarenje po senzibilitetu mnogo bliže ozbiljnim, skoro pa "kamernim" porodičnim dramama, tako svojstvenim "običnim" ljudima.

Viržini, Erik i Aristid jesu policajci, koji se dobrovoljno prijavljuju da, pored svojih svakodnevnih dužnosti, obave i "dodatni" zadatak - pratnju jednog tadžihistanskog migranta kome nije dopušten azil u Francuskoj do aerodroma gde će biti ukrcan na avion i vraćen u svoju domovinu. Dobar deo filma i protiče u toj "noćnoj vožnji", tokom koje policajci saznaju da je Tadžik, zapravo, bio politički zatvorenik u dalekoj zelji, podvrgnut strašnom mučenju, po vlastitom svedočenju. Šta je istina? Da li je zaista Tadžik sada, povratkom, osuđen na smrt, ili je ono što je napisao u molbi za azil samo način da što pre dobije francusko državljanstvo, kako kaže ozbiljni policajac Erik. I, da li će Viržini, u tandemu sa Erikom, umilostiviti tvrdokornog kolegu da puste Tadžika? Pri tom, svo troje policajaca preživljavaju u tom danu i svoje intimne drame - udata Viržini je trudna sa ljubavnikom Aristidom i sprema se za abortus, Aristid, i sam senegalskog porekla, mora da se brine o svojoj porodici, rasutoj po svetu, a Erik ima problema s alkoholizmom i žena ga izbacuje iz stana...  

Rediteljka ovog filma jeste preiskusna Francuskinja Anne Fontaine (Blanche comme neigeMarvin ou la belle éducationLes innocentesGemma Bovery...), i cinici bi rekli da se i u ovom ostvarenju prepoznaje "ženski rukopis". Glavni glumci Virginie Efira (Adieu les cons), Omar Sy (Intouchables) Grégory Gadebois (J'accuse), ostvarili su veoma upečatljive uloge. Odnos "norveške lepotice" Virginie i mišićavog Senegalca Omara naročito dominira, pa gledalac voajerski biva uvučen u njihov svet željan običnosti i romantike "tako nesvojstvene onom pandurskom". 

Ozbiljan film, za one koji žele nešto drugačije. Pa, makar to bila i prava drama... Ima li rešenja za svakodnevni život?

  • Komentari (1)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • titlovi.com
    Approval team
    19.02.2021. 00:22
    Prijevod je uradio nesko77 👍
;

{{message}}

{{item.title}}