Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Secrets We Keep - Sasvim dostojno

Neko od renomiranih filmskih kritičara napisao je da je ovaj film "na tragu Hičkoka". I, nije pogrešio. Sasvim dostojno velikog maga suspencea, mada, naravno, prilagodljivo vremenu u kome su se mnogi kriterijumi znatno olabavili u odnosu na "bolju prošlost".

The Secrets We Keep jeste drama-triler o ženi - rumunskoj Romkinji - koja u Americi, nakon 15 godina, na ulici prepozna svog krvnika iz Drugog svetskog rata. Ta žena jeste Noomi Rapace, i to jeste još jedan važan detalj u traganju za kvalitetom ovog filma. Noomi je sada udata i ima dete, baš kao što i njen krvnik ima dvoje dece. U noći kada je silovana, a njena sestra ubijena, jedino je zapamtila ubičine oči. Da li su oči dovoljne da identifikuje đavola koji je progoni? I, da li će njene sumnje i neizbežnu akciju prihvatiti njen muž, te joj se pridružiti u nastojanju da izvuče priznanje čoveka koga drže zarobljenog u podrumu?

Izraelski reditelj Yuval Adler (The OperativeBethlehem) uspeo je da prilično ograničenim finansijskim sredstvima napravi solidan film, koji se prvenstveno zasniva na jakoj emociji (koju najviše nudi Noomi). Otuda i prilično sveden mizanscen kojim se malobrojni likovi ovog filma kreću, gotovo toliko da je mogao da bude izveden i u teatarskoj varijanti. Ipak, ovo nije film bez akcije, već svojom dinamikom više asocira na "nemir duše", slično kao što su to, na primer uradili Roman PolanskiSigourney Weaver Death and the Maiden ili čak Costa GavrasJessica Lange u Music Box iz 1989. godine. 

Ono što bi se, eventualno, dalo zameriti Adleru jeste to što "trilersku notu" filma nije još malo razvio, čineći je dostupnijom oreolima A nego B produkcije, ali to je verovatno samo pitanje finansija, a ne i ambicije. Noomi zato ne treba postovetiti ni sa Sigourney, baš kao što nije ni Jessica. Ovakvih filmova, koji opominju na duhove prošlosti i našu (ne)moć da se izborimo s njima, greh je nipodaštavati. A, da ima onih svetskih kritičara kojima se The Secrets We Keep baš nešto i ne sviđa - im ih...

Srećan kraj? Može li da ga bude uopšte???

 

  • Komentari (6)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    13.10.2022. 17:43
    Odlican film. Noomi Rapace je odlicna glumica i ima dobre filmove
  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    25.01.2021. 11:25
    Loš , nisam zadovoljan , može mnogo bolje .
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    06.01.2021. 02:26
    Solidan prosečan filmić... :)
    A moglo je mnogo bolje i dublje... koliko para toliko muzike...
    Već viđena filmska priča i predvidljivo...
    IMDB: 5,5   Lična: 6,3
;

{{message}}

{{item.title}}