Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Train to Busan 2 - Blago razočaranje

... što nipošto ne znači da je ovo loš film, ali...

Prvo razočaranje - Bando baš i nema prevelike veze s legendarnim Busanhaeng. Tačnije, nema skoro nikakve, osim što se radnja dešava u zombijima devastiranoj Južnoj Koreji.

Drugo razočaranja - Ovo je tipičan a-la-holivudski akcioni spektakl, s brdom leševa, CGI efekata i ludim jurnjavama kolima. 

Treće razočaranje...

Dobro, novo ostvarenje koje potpisuje reditelj Sang-ho Yeon jeste napet film koji zbog svoje neprekidne akcije nije nijednog trenutka dosadan, a može se smatrati i kao južnokorejski omaž nekim zaista bitnim žanrovskim klasicima koji stižu s L.A. nalepnicom. Ovde se prilično umešno koriste motivi viđeni u širokom rasponu uzora, od Mad Max: Fury RoadEscape from New York, pa do čak Aliens i World War Z. Ali, nije to - to. Fali ona "štimung mističnost" koju je imao prvi deo. Ovaj je više priča o tome kako "moćni rendžer" dolazi u vučju jazbinu da bi tamo zaveo red i uzeo dragoceni "tovar" (Snake Plissken), nego o borbi običnog čoveka-pojedinca koga strašni virus zatiče u jednoj običnoj životnoj prilici, kao što je to, na primer, vožnja vozom iz jednog grada u drugi. 

Manje "životno", reklo bi se...

Dakle, četvoro Južnokorejaca koji su pred najezdom zombija prebegli u Hong Kong, unajmljeni su da se posle četiri godine "izganstva" vrate natrag i dovezu kamion u kom je ostalo zarobljeno 20 miliona dolara. Ne kaže se baš ni otkud te pare tamo, ni zašto ova četvorka unajmljenih, od kojih je samo naš glavni junak bivši vojnik, a ostali su neke face kojima nikad ne bi poverili leđa u tučnjavi s zombijima, od kojih je tu čak i sredovečna žena - taksistkinja. Ne kaže se ni ko je hongkonški mafiozo koji ih unajmljuje, niti zašto baš njih, a ne odred dobro plaćenih mornaričkih foka, ali, dobro...

E, kad "udarna četvorka" stigne u opustošeni lučki grad Incheon (nema ni B od Busana iz prvog filma), pored zombija sukobiće se i lokalnim preživelim ljudima polu-divljacima, koji su našli svoju svrha opstanka u postapokaliptičnom gradu (ponovo sličnost s Escape from New York) i tamo priređuju svoje sumanute zabave. A, kao pandan tim nastranim ljudskim primercima, obitava i četvoročlana porodica, koja će se ispostaviti kao karta iskupljenja i nada za povratak u normalan život...

Generalno, razlika ovog filma u odnosu na prvi mogao bi da se pronađe i u odnosu između Alien i Aliens. U slučaju kultnog SF-a, prvi film je imao i taj "psihološki horor-narativ", dok je drugi bio više "surova akcija". I ovde se otišlo u sličnu krajnost, naravno, ako imamo stalno u vidu da je kvalitet u oba "derbija" na strani onogo što su uradile filmadžije koje su u svom taboru imale Sigourney Weaver.

Ipak, Bando treba pogledati. Samo - ne očekujte neočekivano...

 

  • Komentari (25)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    03.06.2021. 21:53
    Iz ponekog ugla, možda i jeste, no meni je teško da je tako okarakterišem samim time što ne kontrolišem išta od te akcije, nisam angažovan na taj način sa filmom. Mada bih rado igrao ovako nešto. Ima šunjanja, pucačine, jurnjave kolima, sve u survival horror tonu, sjajno.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    03.06.2021. 21:47
    [QUOTE=puppet_master] Negde mi je i drago što nisam ovih dana ponovio Train to Busan, te sam ovom prišao bez ikakvog očekivanja, niti mi se poređenje sa Busanom nameće u ma kom smislu (pozaboravljah većinu toga ionako). Dakle mahom uživah.

    Sjajne lokacije, scenografija, sviđaju mi se i ti zelenkasto-sivi filteri kamere, film zbilja lepo izgleda. Akcija je prilično dinamična, fini su mi i sami zombiji... Zabavan, najkraće. [/QUOTE]

    Akcija = video igrica!!!
  • puppet_master
    eXtreme member
    03.06.2021. 21:35
    Negde mi je i drago što nisam ovih dana ponovio Train to Busan, te sam ovom prišao bez ikakvog očekivanja, niti mi se poređenje sa Busanom nameće u ma kom smislu (pozaboravljah većinu toga ionako). Dakle mahom uživah.

    Sjajne lokacije, scenografija, sviđaju mi se i ti zelenkasto-sivi filteri kamere, film zbilja lepo izgleda. Akcija je prilično dinamična, fini su mi i sami zombiji... Zabavan, najkraće.
;

{{message}}

{{item.title}}