Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Gundala - Teorija haosa

Svaki novi superherojski film treba da izazove pažnju, a pogotovo ako dolazi iz neke "egzotične" kinematografije. Gundala jeste upravo takvo ostvarenje, indonežanski odgovor na rastuću potrebu za maskiranom osobom koja će spasiti svet svojom hrabrošću, časnošću i, naravno, bespogovornim znanjem borilačkih veština. E, sad, što Gundala i nije baš najpametnije realizovan projekat, stvar je poimanja filmadžijskog znanja i ambicija. Iako, verovatno, začetnik jedne "egzotične" franšize, ovaj indonežanski superheroj nikako nije neko ko bi, recimo, opravdao svoje postojanje u sledećoj inkarnaciji The Avengers.

Sancaka je dete kome je otac ubijen prilikom štrajka radnika, a majka jedne noći samo nestala. Drčan i nezaštićen, nalazi na starijeg dečaka - lutalicu, koji mu pomaže da se izbori s lokalnim huliganima. On ga i poduči osnovnim načinima opstanka na ulici, uključujući i sinhronu makljažu. Kada Sancaka ostane sam, ne uspevši da se ukrca u voz koji njegovog prijatelja odvodi u neku drugu budućnost, primoran je da se sam snalazi na ulicama velegrada. Tumarajući njima, nailazi na onu istu klinačku bandu i bežeći od njih, nabasa na skupa kola u čijoj unutrašnjosti su otmeni čovek i žena. Karta za bolju budućnost je sad i pred njim...

I, to je, otprilike prva polovina filma. Da je tu kraj, reklo bi se - simpatičan omladinski film, mešavina The Karate KidSlumdog Millionaire. Međutim, teorija haosa onda uzima svoj zamah. Bez nekom naročitog objašnjenja, Sancaka odrasta u mladića kome udarci groma daju superherojsku snagu. Slike se nižu bez nekog naročitog narativnog smisla. Tabanje tamo - tabanje vamo. Čak se i "glavni zaplet", u kome lokalni tajkun proizvodi neki otrov koji će navodno ubrizgati trudnicama putem pirinča koje pojedu (!?!) i od njihovih budućih beba stvoriti pokoljenja bez ikakvih moralnih vrednosti, doslovno rasprskava pred sijaset "podzapleta" u kojima je jako teško "pohvatati konce" šta će oni uopšte tu. Tako da Gundala na kraju ne ostane baš preterano smisleno ostvarenje, već galimatijas likova koji uopšte nisu ni bili potrebni da bi se ovaj film mogao podnošljivim i nazvati. 

Ipak, ovo ostvarenje ne treba potpuno odbaciti. Ma koliko izgledalo besmisleno sve to što vidimo, ako ništa drugo, onda zbog svoje "plemenite naivnosti" da je bolje društvo moguće. Uostalom, Gundala jeste prvi film nečega što se zove "Bumilangit Cinematic Universe", indonežanska varijanta "Marvel Cinematic Universe", pokušaja da se filmski populariše nekada izuzetno razvijeno tržište stripova u ovoj zemlji. "Bumilangit" i jeste izdavačka kuća, u čijem se portfoliju nalazi više od 500 superheroja, pa, ko zna, možda je Gundala samo prvi filmski junak tog podneblja koji mora da preleži dečje bolesti. Videćemo u budućnosti...

... Samo šteta što već sad nije bilo bar malo više "scenarističke ozbiljnosti"...

Reditelj Joko Anwar do sada je uglavnom filmofilima bio poznat po hororima tipa Pengabdi SetanModus Anomali ili Pintu Terlarang. Da je bar zadržao prizvuk tih atmosfera i sad...  

 

  • Komentari (6)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    10.11.2022. 19:09
    U velikoj meri delim slicnan utisak, i napisao bih kao spoj  Iginog i Joxerov komentara mozda nesto dodao ili oduzeo, ali da ne ponavljam, vise sam napisao ovih par reci zbog narednog filma koji ocekujem da ce biti bolji, ali videcemo. I ja sam ovo gledao kada je shiba87 uradila prevod, ali nesto nisam imao potrebu da komentarisem, ono bitno je vec istaknuto. Režiserka je sada Upi Avianto, Joko Anwar je sad koscenarista zajedno sa njom, a produkcija je prakticno ista.

    AlexDeLarge2022-11-11 08:05:18
  • JoxerTM
    eXtreme member
    25.07.2020. 18:36
    Pogledao.

    Fajtovi su fenomenalni, a dodatno me oduševilo kad sam pročitao da se nije gubilo vrijeme (pare) i da je većina kadrova snimljena samo jednom. Ludilo.

    Scenarij, odnosno priča, nije tako dobro ispričana.
    Prekida se i istrza gledatelja bezrazložno nastojeći paralelno držati konce oko nekoliko stvari, a moglo se sve to fluidnije riješiti. Još gore, neke će stvari ostati nedorečene, nećemo doznati zašto se točno majka nije vratila doma na vrijeme niti ćemo ikad doznati Awangovu sudbinu.A da nije majka zapela negdje i da mali nije potrefio na Awanga, nikad ne bi postao superheroj.
    S druge strane natprirodni elementi u filmu su egzotični i sugestivno religijski pa su samim time daleko iznad holivudskih bez temelja u povijesti superherojskih isprdaka.
    Znači što se priče tiče, malo iznad prosjeka, ali moglo je to i trebalo biti bolje.

    Glazba je dobra, interesantno je na kraju da nijedna pjesma se ne odvrti do kraja nego se iskombinira po dio iz svake.

    Film je prvi iz takozvanog BCU (BumiLangit Cinematic Universe) o indonezijskim stripovskim superherojima.
    Sljedeći se već priprema, o koki koja se pojavi na kraju Gundale: Sri Asih, a na scenariju opet radi i Joko Anwar, nadam se da neće ponavljati greške iz Gundale.

    Film je zabavan i ako tražite egzotične superheroje, pogledajte. Ne očekujte nešto spektakularno neviđeno, indonežani još moraju peglati zanat, nije ovo ni Hentai Kamen ni Inuyashiki.
    Ako vam je bilo kakvih superheroja na vrh glave, preskočite.
    A ako ste ga preskočili iz bilo kojeg razloga ili vam se jednostavno ne da, nije bitno, film nema onaj neki element koji bi ga učinio lektirom.

    Moram spomenuti da titlovi na nekoliko mjesta nisu dobro sinkronizirani, ali ako ta sitna preskakanja zanemarimo dosta su dobri pa sve pohvale Shibi.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    19.07.2020. 15:07
    [QUOTE=drakic]Upravo sam odgledao 3/4 filma i nisam mogao vise. Dovoljno je dobar da u skorije vreme ne pogledam nijedan azijski film. Ne gubite vreme.[/QUOTE]
    Ta izjava je čista bezobraština.
    Kao da netko napiše da nakon https://www.imdb.com/title/tt1273235/ neće pogledati nijedan srednjoistočni europski film.
    Ja bih se sramio.

    S druge strane pobudio si u meni inat. Nisam uopće namjeravao gledati Gundalu jer se radi o superherojima, ali sad baš hoću. Odnosno, djelomično je takav tvoj nastup ipak ispao pozitivan, takvim pisanjem uvjerio si bar jednog "forumaša" da ga ipak pogleda. Tongue
    Javim utiske kad bude, a neće tako skoro jer nabijam Death Stranding.
    JoxerTM2020-07-19 15:17:48
;

{{message}}

{{item.title}}