The Painted Bird - Mučna opomena

Film koji opominje. Mogli bismo ga nazvati i remek-delom, ali svakako onim koje nije za svačiji želudac. Film o strahotama rata, kroz viziju napuštenog jevrejskog dečaka. Šokantan ogoljenim realizmom, po konstituciji na tragu dela koje je svojevremeno potpisivao Tarkovski. Dobitnik brojnih nagrada na svetskim filmskim festivalima, ali i film s čijih se projekcija izlazilo pre završetka.

The Painted Bird je nastao adaptacijom romana iz 1965. godine čiji je autor Jerzy Kosinski, a za koji se smatra da je i neka vrsta autobiografskog štiva. Film traje 169 minuta, snimljen je u crno-beloj tehnici, a sastavljen od naizgled nepovezanih poglavlja koje pokazuju dečakovo lutanje kroz češke predele, nakon što su ga roditelji sklonili kod tetke na selo da bi izbegao deportaciju u logor. Surovim naturalizmom prožete scene dečakovog tragičnog odrastanja i provlačenja kroz ratna stradanja rezultiraće oporim iskustvom svakog onog ko izdrži gledanje filma do kraja. Ali, ovo jeste film čija je jedina svrha da progovori o patnjama koje rat donosi, ujedno i čineći nemoćnost obične jedinke da bez ličnih mentalnih žrtvovanje preživi svu tu strahotu u kojoj se zadesio. To "progovaranje" lišeno je bilo kakvih "estetičkih intervencija", slike nelagode same se nižu pred gledaocima, a ceo film upadljivo je opčinjen devastirajućim manjkom zvučnih interferenci među protagonistima, čime se još više potencira jezivost teme o kojoj govori.

Reditelj Václav Marhoul snimio je tek svoj treći film, nakon pauze od 11 godine. Prethodni je bio Tobruk iz 2008. godine, takođe s ratnom tematikom, dok mu je prvi film Mazaný Filip bio kriminalistički iz 2003. godine u kome je glavni lik bio poznati detektiv Phil Marlowe koga je u američkoj literaturi stvorio pisac Raymond Chandler. Za sve svoje filmove Marhoul je bio nagrađivan.  

Što se tiče ovoga poslednjeg, Marhoul je napravio zaveštanje... Samo, treba imati "stomak"...

Ako ovo nije anti-ratni film, onda ne znam ima li svrhe više uopšte snimati filmove...

 • Komentari (4)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • dzindzin16
  Active member
  09.06.2020. 21:11
  Aaaaauuuuuu, zatecen sam.Od ovog filma nisam ocekivao OVO.Mislio ja, neka ratna tragedija nekog decaka, medjutim film to i jeste aaaaliiiii uz isto tokom filma, pratimo surovo krvave, na momente zalosne scene, nafilovane ekstremnim seksualnim perverzijama, koje ostavljaju jak utisak na posmatraca.Film nije za svacije oci.Sto se tice mene, VRH.
 • JoxerTM
  eXtreme member
  10.05.2020. 23:03
  Tek sad vidim da je konačno izašao br prije nekoliko dana jer je danas objavljena recenzija:

  Nek mi neko izvoli objasniti zašto je točno za oskara nominirana dječja slikovnica 1917, a ovo njet.
 • aleksayu
  eXtreme member
  20.04.2020. 14:35
  Bravo kerestur za ovu filmsku ezoteriju. Ovo nije film za svakoga, pripremite se za razne neprijatne scene. Radjen je po romanu Jirzija Kosinskog koji je autobiografskog karaktera, jer glavni lik decaka predstavlja samog Kosinskog kao decaka , koje je preziveo strahote rata....