The Platform - Film koji opominje čovečanstvo

Mučan i surov španski film. Distopijski horor Netflix-a, koji opominje čovečanstvo da je totalno zabasalo u svom sebičluku i antagonizmu. Ako neki film može da sažme u sebe mudrost ovog trenutka i pruži nam putokaz kako dalje - onda je to El hoyo.

U distopijskoj budućnosti, ljudi odlazi u Rupu, vertikalni podzemni zatvor. U njega je moguće ući i dobrovoljno, a svi nose jednu stvar sa sobom. Goreng se tako javlja za odlazak u Rupu da bi ostavio pušenje. U svakoj ćeliji se nalazi po dvoje ljudi, a redosled nivoa na kojoj se one nalaze menja se na mesec dana. Hrana se dostavlja jednom dnevno putem lifta, tako da svaki nivo dobija sve manje. Svako može da uzme onoliko hrane koliko hoće, ali to znači da oni na najnižim nivoima uopšte nemaju šta da jedu. Razmak između nivoa je šest metara, tako da niko ne može da se popne. Kako preživeti?

Film obiluje scenama koje nisu za svačiji stomak. Kao da gledate neke vanvremenske filmske klasike uvijene u moderno oblandu. Ali, one najradikalnije, kao npr da ih je radio Pier Paolo Pasolini ili izmaštao neki para-krvavi Luis Buñuel. Ako je potrebno tražiti pandan u savremenim distopijskim filmovima, onda mi jedino Snowpiercer pada na pamet, kao ubojita kritika društvene situacije u kojoj smo se zatekli kao planeta Zemlja. Mnogo ubojitije nego Cube, recimo...

Reditelj Galder Gaztelu-Urrutia snimio je tek svoj tek prvi film, a već je za njega dobio i brojne nagrade. Posle jednog ovako celovitog dela, zaista se postavlja pitanje - šta i kako dalje? Na mikro i makro planu.

Šokantno...

 

 • Komentari (11)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Atrahasis
  Junior translator
  26.04.2020. 01:54
  Kvalitetan film. Ozbiljnje poruke i o sistemima i o ljudskoj prirodi.


  Čovekov otac to je Dete;

  Vilijam Vordsvort
  Atrahasis2020-04-26 02:00:13
 • banisa2006
  Translator
  24.04.2020. 12:07
  Meni je film odvratan..Uopste mi se ne svidja...Ipak je Cube 1 deo tata mata za tu vrstu filmova...
 • maumau96
  Active member
  24.04.2020. 08:38
  Iskreno malo smetaju one mnogobrojne scene kanibalizma podseća me na film koji sam gledao dok sam bio klinac zove se Hunger tj. Glad mislim da je iz 2009. samo je taj bio sećam se još mučniji za gledanje. Takođe malo mi je bio nejasan kraj pa sam morao da nađem neki video objašnjenja na jutjubu. Sve u svemu ovaj film na španskom je sasvim ok, solidan!
  Ocena 5/10