Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Platform - Film koji opominje čovečanstvo

Mučan i surov španski film. Distopijski horor Netflix-a, koji opominje čovečanstvo da je totalno zabasalo u svom sebičluku i antagonizmu. Ako neki film može da sažme u sebe mudrost ovog trenutka i pruži nam putokaz kako dalje - onda je to El hoyo.

U distopijskoj budućnosti, ljudi odlazi u Rupu, vertikalni podzemni zatvor. U njega je moguće ući i dobrovoljno, a svi nose jednu stvar sa sobom. Goreng se tako javlja za odlazak u Rupu da bi ostavio pušenje. U svakoj ćeliji se nalazi po dvoje ljudi, a redosled nivoa na kojoj se one nalaze menja se na mesec dana. Hrana se dostavlja jednom dnevno putem lifta, tako da svaki nivo dobija sve manje. Svako može da uzme onoliko hrane koliko hoće, ali to znači da oni na najnižim nivoima uopšte nemaju šta da jedu. Razmak između nivoa je šest metara, tako da niko ne može da se popne. Kako preživeti?

Film obiluje scenama koje nisu za svačiji stomak. Kao da gledate neke vanvremenske filmske klasike uvijene u moderno oblandu. Ali, one najradikalnije, kao npr da ih je radio Pier Paolo Pasolini ili izmaštao neki para-krvavi Luis Buñuel. Ako je potrebno tražiti pandan u savremenim distopijskim filmovima, onda mi jedino Snowpiercer pada na pamet, kao ubojita kritika društvene situacije u kojoj smo se zatekli kao planeta Zemlja. Mnogo ubojitije nego Cube, recimo...

Reditelj Galder Gaztelu-Urrutia snimio je tek svoj tek prvi film, a već je za njega dobio i brojne nagrade. Posle jednog ovako celovitog dela, zaista se postavlja pitanje - šta i kako dalje? Na mikro i makro planu.

Šokantno...

 

  • Komentari (13)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    12.02.2021. 19:22
    Film koji je vrlo teško realno oceniti.
    Podseća me na nekog dobrovoljca Jozefa K...
    a razlog njegovog odlaska je neka "diploma" bog te pita a ne odvikavanje od pušenja...
    Scene nisu toliko strašne koliko se priča, gledljiv je... i ovo samo Španci mogu snimiti...

    Zamisao je dobra ali ima i puno rupa u filmu...
    Za ljubitelje filozofije i simbolike ovo je super film...
    Distopija kao antiteza utopiji samo mnogo puta jača...
    a kao kritika društvima koji imaju sreću ili nesreću da su razvijenija i naprednija...
    pa narod nikada niko ne pita...
    "Verticle Self-Management Center" kao alegorija društva... bogati imaju puno, siromašni nemaju ništa... kritika potrošačkog društva...
    A realno... svi smo mi kolonije moćnih pojedinaca iz velikih imperija...
    I svi kukamo kako nemamo i kako želimo još...

    IMDB: 7,0   Lično: 5,5

    Ako i preskočite ovaj film, nije neka šteta.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    31.05.2020. 10:43
    Po mom mišljenu odličan film i svakako ga treba odgledati sa pažnjom. Kanibalizam je na neki način ekvivalent hiperboli u književnosti. Slažem se sa komentarima JoxerTM osim da je film nedorečen, po mom mišljenju je baš to poruka neprolaznost i nepremostivost antiutopije i složio bih se sa komentarom MarkoK87 i dodao još po nešto ali da ne dužim. Samo me interesuje ocena 7/10 ili 5/10 šta je po tom kriterijumu 10/10 a da je tema ista, često sam postavljao to pitanje na forumu ali nisam dobio odgovor, što mi na neki način stvara predstavu ali koja nema epilog.
  • Atrahasis
    Junior translator
    26.04.2020. 01:54
    Kvalitetan film. Ozbiljnje poruke i o sistemima i o ljudskoj prirodi.


    Čovekov otac to je Dete;

    Vilijam Vordsvort
    Atrahasis2020-04-26 02:00:13
;

{{message}}

{{item.title}}