"Monos" i "The Dead Don't Die" - Imaju li sličnosti?

Imaju li bilo šta zajedničko hvaljeni i nagrađivani Monos i Jarmushev The Dead Don't Die? Naravno, osim toga što će oba filma biti prikazana na ovogodišnjem FEST-u...

Iza prvog filma stoji koprodukcija čak 10 zemalja, iza drugog samo američki kultni reditelj. I dok je Monos (zapravo, u prevodu - "Majmuni"), vizuelno besprekorno urađena priča o gerilskom dečjem odredu koji negde u bespućima kolumbijske džungle ima zadatak da čuva otetu Amerikanku, Jim Jarmush nam je ponudio naizgled horor-komediografsku viziju o zombi-apokalipsi. Međutim, oba filma nose zajedničku osudu nekih od najbesmislenijih postulata savremene civlizacije - Monos snažnu anti-ratnu slikovnicu o uskraćivanju prava na detinjstvo usled "esencijalne" potrebe odraslih da svoje stavove nameću puškama, dok The Dead Don't Die očajnički želi da progovori o besperspektivnosti trke za "naoružanjem" u konzumerističkom smislu, ovaploćenom u statusnim simbolima sadašnjice, od mobilnih gedžeta do različitih šminkeraja. 

E, to je ono što je zajedničko za ova dva filma - iskrena emocija i... eventualno... nada?

Naravno, Monos jeste mnogo ubojitije delo, koje, pre svega, zrači svojom kompleksnošću u detaljima. Povremeno svojim kadrovima kao da isplovi iz Apocalypse Now, dok do savršenstva uzdiže Goldingove motive iz Lord of the Flies. Sva ta deca koja dominiraju kroz ovu uznemirujuću bajku, u kojoj "okidač" za glavnu nesreću bude ubistvo jedne krave (!), zaslužuju najveće glumačke nagrade za svoja ostvarenja, prenoseći nam otrovne strelice opomene da li smo zaista omanuli stvarajući ovaj svet mestom u kome se dečje duše eksploatišu vojničkim čizmama. Ovo je, svakako, hrabar film, drugi dugometražni igrani koji potpisuje brazilski reditelj Alejandro Landes (prvi film bio je Porfirio iz 2011. godine).

S druge strane, Jim Jarmush se u The Dead Don't Die odlučio za prilično "svedeniji" izraz, kombinujući žanrovske postulate s svojim (osuđujućim) pogledima na svet. Mnoštvo poznatih imena, od Billa Murrayja, Tilde Swinton i Dannyja Glovera, do Iggyja Popa i Toma Waitsa, podsećaju na "komšijsku žurku", ali Jarmush ne bi bio to što jeste da u celu zombi-avanturu nije jasno umešao i "tešku konjicu" u vidu kombinacije žanrovskih postulata s svojim (osuđujućim) pogledima na svet. Iako ne tako "prijemčiv" kao, recimo u žanrovski sličnom Only Lovers Left Alive, ovaj "Jarmush" nudi dovoljno iskušenja, čak iako vam se čini da su neki kadrovi baš suvišni, čak i u jednom ovakvom filmu.

Tek, Landes ili Jarmush, ovaj svet bio bi mnogo bolje mesto da su ga iskreirale filmadžije poput, recimo,  njih dvojice...

 • Komentari (4)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  28.02.2020. 14:46

  Nategnuta paralela. Ova dva filma suštinski nemaju dodirnih tačaka. Džarmušev film je, po mom sudu, njegovo do sada najlošije ostvarenje, toliko loše da nisam ostetio potrebu da se na njega uopšte osvrnem. Prosto sam bio besan nakon gledanja filma, razoćaran i u neverici da je Džarmuš TO napisao i režirao. Nedostojno jednog majstora koji lagano gubni dah i počinje da posrće.

  Monos Alehandra Landesa, brazilskog reditelja koji je više snimao u Boliviji i Kolumbiji, nego u rodnom Brazilu je sasvim druga priča. Za mene je bio pravo otkrovenje. Brutalo oštar i iskren film koji uz to nosi i sjajan humor, zapravo više ironiju i sarkazam kojim režiser iskazuje svoj antiratni i humanistički stav. 

  Nakon drugog gledanja mi se još više dopao jer, iako naoko labava, priča je zapravo veoma homogena, likovi su izvanredno portretisani, glumci su sjajni. 
  Rambo, centralna figura filma, iako i to ne postaje jasno sve do samog kraja je noseći simbol, metafora, epitom, ne znam koji je izraz precizniji. 
  Nakon Apokalipse i ovo je filmska vizija, konradovsko svedočenje iz srca tame, ljudskog hada, paklenog mesta iz kojeg se ne izbavlja lako. 

  Sjajno! 10/10
  2b0rn0t0b2020-02-29 06:09:28
 • Vilin
  eXtreme member
  21.01.2020. 08:14
  Velemajstorska režija, umetnički kadrovi. Potresna priča o sazrevanju i odrastanju dečaka i devojčica (napuštenih ili bez porodice) u bespućima kolumbijske džungle, u surovim uslovima provizornog vojnog kampa.
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  16.12.2019. 14:13

  Retko koji film ovako toplo preporučujem kao ovu kolumbijsku dramu sa elementima akcije. 

  Reč je o brutalno snažnoj drami za koju bi se najpre moglo reći da  je ratni/antiratni film. Monos je prvenstveno sugestivan i veoma moćan film o grupi od 8 (praktično) dečaka i devojčica koje negde u zabitima Kolumbije neka neimenovana Organizacija obučava za gerilsko ratovanje.

  Odavno nisam gledao vizuelno bogatiji film, sa fantastičnim kadriranjem ali i dobrom pričom. Neki od najlepših i zaista fantastičnih kadrova snimani su na preko 4.000 mnv, u jednom kolumbijskom nacionalnom parku. 

  Da je ovo nekim slučajem američki film, ili barem film napravljen američkim novcem, bio bi prisutan u medijima makar kao Tarantinovi ili Skorsezeovi novi radovi. Monos inače na španskom znači majmuni (majmun radi što majmun vidi), ali je ovde reč pre svega o odličnoj alegoriji na ljudsko društvo najšire moguće shvaćeno. Potrudite se da tokom gledanja filma proniknete u dinamiku odnosa izmedju 8 članova grupe, jer ti odnosi puno govore ne samo o ljudskoj prirodi već i o prirodi i uzrocima neprekidnih južnoameričkih gerilskih ratovanja. Kolumbija ima istoriju od 60 godina gerilskog građanskog rata koji praktično nikada nije ni okončan.

  Pretpostavljam da se film neće dopasti pvenstveno onima koji su odrasli na američkim crno-belim ratnim dramama o dobrim i lošim momcima u kojima Jenkiji, makar simbolički, obavezno pobedjuju, ali ni onima koji zbog svoje mentalne lenjosti od filma zahtevaju da im sve bude jasno je već tokom prvih 15 minuta filma. 

  E, pa u ovom filmu vam mnoge stvari do poslednjeg kadra neće biti jasne. (Uzgredbudirečeno - poslednji kadar filma i jeste snažan i sjajan i nosi jasnu poruku ...)

  Kritika je film već ocenila visokim ocenama a reference su zaista laskave - Apokalipsa sad i Idi i gledaj. Reč je o dva velika antiratna filma sa kojima ovaj kolumbijski ravnopravno može da stane rame uz rame.

  Film je izvanredan, Obavezno ga pogledajte!!!


  2b0rn0t0b2019-12-16 18:43:36