Ad Astra - Smorno...

Još jedan od onih filmova koji imaju neverovatan (plaćeni?) hype kod većine svetskih kritičara! Međutim, svaki iskreni poštovalac SF žanra mora da se zapita - "Hej, pa šta je ovde toliko epohalno???".

Teško je napisati zašto ovaj film ne valja, a ne spojlerisati. Ipak, potrudiću se da dočaram nemaštovitost autora, koji su čak i jednu prilično podnošljivu ideju prilično upropastili.

Dakle, Brad (Bred) jeste poznati astronaut koji ima još poznatijeg oca-astronauta, nestalog u davnoj misiji pronalaženja vanzemaljskih civilizacija. Naš Brad (Bred) zbog ultra-ambiciozno-sposobnog oca, nikad ga zapravo i nije imao, pošto je ovaj sve podređivao svom poslu, a na pomenutoj misije je nestao kada je naš junak još bio tinejdžer. 

Sada, međutim, Zemlju pohode strašne električne oluje iz svemira, a glavešine iz službe za istraživanje kosmosa misle da je za sve upravo kriv Bradov (Bredov) odmetnuti otac, čijeg svemirskog broda signal dopire sa ivice Sunčevog sistema. Zbog toga Brad (Bred) kreće na misiju stupanja u kontakt sa davno izgubljenim ocem, mada je zapravo prava svrha misije za koju ni on ne zna - "pronađi i uništi"!

Donekle, sve ovo bi i moglo da bude šlagvort za zanimljivu razradu, da ta razrada nije tako ofrlje urađena. Autori su se negde na pola puta pogubili, pa se ne zna šta je, zapravo Ad Astra - psihološki triler u svemiru, psiho-drama o životu astronauta, akcioni SF??? Kombinacija GravityThe Martian, uz ambiciju da se dostignu Interstellar ili čak i 2001: A Space Odyssey??? Pa, ne ide to tako...

Ima ovde i jurnjave u munroverima sa neimenovanim svemirskim piratima, vožnje svemirskih brodova na pogon nuklearne bombe, ali "pobednik dana" je spretno Bradovo (Bredovo) uskakanje u svemirsku raketu prilikom lansiranja!??? Pa još sve to filovano s introspekcijskim flešbekovima, koji, valjda, treba da nam naglase unutrašnje moralne dileme glavnog junaka??? Toliko suvišnih kadrova ne videh skoro u nekom filmu koji ima tako dobre kritike mnogih svetskih kritičara. 

Da je Tommy Lee Jones (Tomi Li Džons) u ulozi razočaranog barda astronautike samo razočarani partizan, rekao bi - "Zar smo se mi za ovo borili?".

Reditelj James Gray do sada u svojoj karijeri imao je nekoliko prosečno-zanimljivih filmova, poput The Immigrant, Two Lovers, We Own the NightThe Yards ili Little Odessa. Može se reći da mu je ovo prvi visoko-budžetni projekat, ali što se mene tiče, bolje da se držao onoga što mu leži. Svemir je, ipak, za hrabrije...

 • Komentari (7)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  24.09.2019. 21:44
  Apokalipsa mi nije ostavila neki utisak, čak naprotiv. Klasična ratna baladica o porazu u Vijetnamu. A Kejna nisam ni gledao.    Nadam se da grešim u vezi ovog filma i da je super. Ostaje da se vidi.Ps.inače nisam po profesiji filmski kritičar već običan/prosečan gledalac a i žanr SF mi je tanak (ako izuzmem mjuzikle i horore).    Od SF filmova... Pandorum (2009), Planet of the Apes (1968), Terminator 2: Judgment Day (1991), District 9 (2009), Sunshine (2007), 9 (2009), I Am Legend (2007), simpatičan K-PAX (2001), i još mnogi drugi.     ------------------------------------------------------------------------Napokon, u vezi filma....    Prvi utisak je... ebote ali su ovi slavni glumci ostarili... Donald (1935) izgleda bolje od Tomi Lija (1946) a Liv (1977) izgleda bar 10-15 godina starije. A na Bredu se vide tragovi od braka sa Anđelkom Džoli. Bitno da je preživeo kroz taj brak.Drugi utisak... koj moj su izgradili onu skalameriju od merdevina i pre svega kako? Nisam ekspert za to ali to prkosi i prirodi i zdravom razumu.Treći utisak... Moon bandits iliti Banditi sa Meseca koji imaju koji cilj... šta.Četvrti utisak... Babun u bezvazdušnom prostoru jede leš astronauta... (44.minut).Shvatio sam da je vreme da se prekine sa gledanjem ovog "filma".Ne znam šta sam izgubio od filmskog doživljaja ali se negde mora podvući crta... nisam toliki mazohista.     * Plus uštedeo sam si 1h 10 minuta i potrošio ih na pametnije stvari. Kucanje ovog posta npr.    Ps.cenim da je Iga Biva bio extremno tolerantan prema ovom filmu. Mogu platiti kritičare ali se računa glas publike.   
 • dzems0
  member
  24.09.2019. 18:22
  Inače, filmovi Gravity, The Martian i Interstellar zajedno nisu ni približno dobri kao 2001: A Space Odyssey koja je postavila kriterijume koji još nisu dosegnuti.Kakvo sviranje.Ti si verovatno od onih ljubitelja Apokalipse danas i Gradjanina Kejna? [učitaj ceo komentar]
 • osman2510
  Translator
  24.09.2019. 16:32
  film nisam još gledao, a takođe sam veliki SF fan. samo... ovde se uopšte ne radi o SF žanru. pogledajte IMDb... avantura, drama, misterija... pa, izvolite