Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Animal Kingdom 1-4 - Štrumpfeta & sinovi...

Dan žalosti za ljubitelje opasnih momaka koji imaju više oružja od nekih omanjih pacifičkih državica jeste 9.12.2014. Naime, toga je dana završena 7. posljednja epizoda SOA, legendarnih Sons of Anarchy. Motociklistički klub se odvezao u povijest. Datuma 14.6.2016 jedna je druga ekipa mišićavih torza, prekrivenih tetovažama zauzela njihovo mjesto. Braća Cody i njihova manipulativna opaka majka Štrumpfeta. Stožer obitelji i mozak svih njihovih pothvata. A, pothvati su inteligentne i pomno isplanirane pljačke, uglavnom tehnički besprijekorno izvedene. Zbog čega im FBI nikako ne može staviti soli na rep. Usprkos želji i trudu.

Priča počinje kada Joshua „J“ Cody (Finn Cole) dolazi živjeti kod svojih ujaka i bake Janine- Štrumpfeta (Ellen Barkin). Njegova otuđena majka Julia je umrla od predoziranosti i klinac dolazi u obitelj koja po danu surfa, noću ili lumpuje ili pljačka. Na početku ga policija markira kao slabu točku, no tijekom četiri sezone J. se pomalo iskristalizira kao mozak u obitelji i legitimni Štrumpfetin nasljednik na čelu obitelji. U prvoj sezoni osim Štrumpfete koja čvrsto drži uzde u rukama upoznajemo sinove, od kojih je najvažniji onaj koji nije krv. Naime Barry „Baz“ Blackwell (Scott Speedman) je Štrumpfetin usvojeni sin i ljubimac. Također se nametnuo kao lider „na terenu“, tj. prilikom izvedbe pljački. Prve dvije sezone je Baz uz Štrumpfetu najeksponiraniji lik u seriji. No kada njegova liderska eksponiranost ugrozi Štrumpfetu, sve se preko noći mijenja. Od sinova tu je krupni, dugokosi Craig (Ben Robson), ne odveć bistri član družbe. Zatim njegov brat Deran (Jake Weary), najmlađi u obitelji koji na početku skriva da je gay. Meni je najinteresantniji lik Andrew „Pope“ Cody, Štrumpfetin prvijenac i brat blizanac pokojne narkomanke Julie. Klasični psihopata, maestralna uloga Shawna Hatoysa. Lik izgleda kao i da je u stvarnosti retardiran, čovjek bi ga zaobišao na pločniku taman skočio pred auto. Pope je opsesivno zaljubljen u Bazovu djevojku Catherine, ta patološka vezanost poslije prijeđe na njihovu kćerkicu Lenu.

To su najvažniji članovi obitelji koja zadaje toliko glavobolje FBI-u. Osim njih je cijela gomila likova, koji kao u SOA čine ljepilo koje čini koheziju ili pak razjedinjuje obitelj tijekom četiri uglavnom solidne sezone. Seriju odlikuje thriller komponenta dočim je dramski dio nešto malo slabija strana. Nije da podsjeća na nikada prežaljeni SOA samo po mišićavim istetoviranim dečkima, već je i koncept sasvim sličan. Monolitna skupina koja je toliko čvrsta prema van, a iznutra je izjedaju tajne, ambicije, autokratstvo i suparništvo. Sezone su kvalitativno dosta izjednačene, čak i ova zadnja, četvrts. sezona ima taj prijeko potreban prijelomni trenutak. Naime jedan događaj bude odredio daljnju sudbinu obitelji, kao što se u SOA desilo kada je vlast prigrabio Jax (Charlie Hunnan).

Zajednički život dugokosih istetoviranih muškaraca vuče na adrenalin? Adrenalina koliko hoćeš. Od sukoba, pljački, pucnjave, do umorstava, preokreta i izdaja. Koliko god ovo što pišem izgleda kao muški teritorij, ipak je stožerna osobnost Štrumpfeta. Sjajna Ellen Barkin. Carica, rekli bi u današnjem žargonu za njen lik. Manipulira, voli, mrzi, izdaje. Sve to ako treba u jednome danu. Ni časa ne dvoji ako treba povući najteži potez koji je uopće i moguć u jednoj obitelji. Ne želim spojlati, no tijekom četiri sezone svega je bilo, Štrumpfeta je opstala na čelu čopora vukova. Štrumpfeta odlazi kada Štrumpfeta hoće. Jak ženski lik. Ostali ženski likovi u seriji su uglavnom u službi muškaraca kao i u toliko puta spomenutim „Sons of Anarchy“. Što znači, djevojke ili povremene ljubavnice. No to ne znači da nisu interesantne, sporedne i nebitne. U četvrtoj sezoni koja je netom završila, serija dobiva jako pojačanje. Emily Deschanel (Bones) glumi Angelu, koja dolazi kod Codyevih kao stara Julijina prijateljica, tobože zainteresirana za J-a, sina svoje mrtve kolegice „po igli“. Uglavnom četvrta sezona je vrijedna gledanja mada počinje pomalo usporeno, na onaj isprani način. No tko izdrži, neće požaliti.

Dodatak: TNT serija Animal Kingdom je nastala na osnovu istoimenoga australskoga filma iz 2010. U filmu je glumio Guy Pearce, a za ulogu Štrumpfete Jacki Weaver je nominirana za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Sada slijedi ono zanimljivo: film je pak nastao na osnovu istinite priče o obitelji kriminalaca pod imenom Pettingill, koji su nastradali u puškaranju s policijom. Stvarnost je u pravilu zamršenija od filmskoga platna.

  • Komentari (29)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

  • Freak37
    eXtreme member
    13.08.2023. 17:03
    Odlična serija ... Shown Hatosy odigrao ulogu života.
  • beogradski
    eXtreme member
    24.04.2023. 18:56
    Nastala je prava ''agonija'' sto se tice prevodjenja sezone 6 i ostalo je tri epizode da se prevedu a moje licno misljenje je da ih onaj koji prevodi nece namerno prevesti
  • 18.04.2023. 21:39
    Previše pederluka kroz sve sezone
;

{{message}}

{{item.title}}