The Mule - Eastwood s obje strane kamere

Meksički zloglasni narko kartel Sinaloa, kojem je na čelu legendarni El Chapo. Godine 2011. proširio je svoju operaciju s dopremom kokaina u Detroit. S nešto preko 12 kilograma, odjednom je to skočilo na 100 kg, pa na 200 kg mjesečno. Prisluškivanje agenata DEA, nije puno otkrilo. Naime sve je manje više kodirano. Učesnici u švercanju droge očekivano su se služili nadimcima. Najvažniji čovjek u prijenosu droge  kroz američko tlo bio je Tata („Djedica“). Agenti DEA isprva su pomislili da je to običan nadimak. No, poslije se to rasprelo u najčudniju priču o Muli (osoba koja za kartel prenosi drogu, u ili diljem teritorija SAD) ikada ispričanu. Veteran Drugog svjetskoga rata i osobenjak debelo zašao u 90-te godine, Leo Sharp, službeno je najstarija Mula ikada u svijetu kartela.

Earl E.Stone, ima 90 godina. Posao sa cvijećem mu je propao, banka sjela na hipoteku i Earl je ostao bez novca. Otuđen od obitelji, svojeglavi i lakomisleni starčić odluči zaraditi velik novac prevozeći pakete i torbe za Meksikance, od grada do grada. Ratni vojni veteran, u starome pick upu, bez ikakva prekršaja u prometu, idealan je za posao Mule. Kartelu zlata vrijedi, a tko bi pomislio da 90-godišnjak prevozi robu za kartel? Earl ne pita ništa, a lova do krova u kešu kapa. No pojačan priljev kokaina u Detroitske dilerske krugove, na posljetku zainteresira DEA......

Nakon 2008 i Gran Torino, legendarni glumac i režiser Clint Eastwood nije glumio u  filmovima koje je sam režirao. No za ovaj film koji je nastao na osnovu članka "The Sinaloa Cartel's 90-Year-Old Drug Mule" Sama Dolnicka, objavljen u New York Timesu, gotovo da nije imao izbora. Naime Leo iz članka ima 90 godina. Koji bi glumac mogao bolje odglumiti Lea, od 88-godišnjega Clinta Eastwooda?

Kao i njegov kolega Robert Redford u filmu po istinitom događaju The Old Man & the Gun, Clint je za svoj možda i oproštaj od glume odabrao istinitu i čudnu priču o Leu Sharpu, lakomislenom starčiću, koji je prenio ogromnu količinu kokaina za El Chapa. Pritom se još i dobro zabavljao, tulumario, i ako je vjerovati filmskom Clintu, ševio eskort dame kao da ima 20 godina. Zaista neobična životna priča, koju je legendarni Clint Eastwood uspješno prenio na veliko platno. Ako ćemo pravo, ovo je znatno bolji film od Redfordovog. Po svemu, pa i po zaradi, 164 miliona dolara, te tako postao treći najbolji film C. Eastwooda po zaradi pri otvaranju u njegovoj glumačkoj karijeri. Prva dva su Gran Torino i Space Cowboys.

Da li bi ovaj film bio „nešto posebno“ bez velikoga Clinta Eastwooda? Ne bi sigurno. No to ne znači da ga treba preskočiti. Ne samo da je pitanje, koliko će i da li će Clint stati pred kameru, nego i film sam po sebi nije loš. Pitak je i gledljiv, a Clint je šarmantan i odličan glumac, čak i sada u poznoj dobi. Stvarno je užitak gledati ostarjeloga velikana kako dominira platnom. Moja je preporuka gledati svakako, opustiti se i uživati u neobičnoj priči i dobrom filmiću. O Clintu više i ne bih, on je naprosto Clint Eastwood, glumčina i velikan.

Zanimljivost: Pas koji u filmu biva prevaren, u stvarnosti je nanjušio 104 kg kokaina. Policajac koji je bio na licu mjesta, uspio je samo prošaptati: „Oh my God“!

 • Komentari (36)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!

 • Vilin
  eXtreme member
  11.08.2019. 22:16
  Odličan film u svom žanru i Klintovom fazonu. Matori ne prestaje da sjajno snima i još bolje glumi. Svaka čast.
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  12.04.2019. 09:34
  Uvek sa zanimanjem pogledam Eastwoodove filmove, i retko kad Clint omane, bilo kao glumac ili kao reditelj, ali ovo mi je jedno od njegovih lošijih ostvarenja.Da se razumemo, sve negde do poslednjih pola sata film dobro gura, drži pažnju, zanimljiv je, ali ...Onih poslednjih pola sata mi je najljigavija ljigavština koju sam u poslednjih puno godina pogledao iz holivudske produkcije. Katastrofa koliko jeftinih klišea i sentimentalnih razmazivanja je nabijeno u tih poslednjih pola sata. Amerikanci inače obožavaju ta sentimentalne, patetične priče u čijem fokusu je porodica, tako da je ovog puta Clint u potpunosti izašao u susret najširoj publici i tako upropastio jedan solidan film. Jasno je meni da je akcenat filma na ponovnom okupljanju porodice (reunion, kako to kažu Ameri), ali mi je poslednjih pšola sata bilo najproračunatijih pola sata Clintovog opusa.Kad se setim samo Prljavog Harija i ostalih cool likova koje je Clint tumnačio, ovaj njegov Earl iz filma mi je najjadnija ljiga od uloge. [učitaj ceo komentar]
 • 10.04.2019. 10:45
  ko zna zna , a ovaj šmeker jako dobro zna .......