Spasti Leningrad - Bolje od Dunkirka

Ruska kinematografija, ima već neko vreme, odlikuje se veoma zanimljivim ostvarenjima, koja, da ne govore svojim jezikom, komotno bi se mogla pripisati i - Holivudu.

Spasti Leningrad, upravo je jedan od takvih filmova, besprekorno "ispeglan", vizuelno veoma blizak samim žanrovskim postulatima. Po mom skromnom mišljenju, ovaj film, nastao skoro dve godine nakon trostrukog "Oskarovca" Dunkirk i jeste mnogo uspelija varijacija na temu ratnog filma bez mnogo upotreba "bojeve municije".

Film snimljen po motivima istinitog događaja, kada su vojnici i žitelji Lenjingrada nastojala da se prenatrpanim baržama evakuišu iz opkoljenog Lenjingrada, za vreme nemačke ofanzive u Drugom svetskom ratu. U tom strašnom vremenu dešava se paralelno i ljubavna priča između mlade devojke i momka joj vojnika, čija se veza nalazi na iskušenjima ravnim onima po kojima zarđali brod nastoji da obuzda usplahirene vode jezera Ladoga po kom se kreće, noseći ljude u bar privid mira i slobode.

Da ne otkrivam detalje, tek čini mi se da ovaj film, sasvim jasno i namerno lišen mastodonskih skupih scena masovnih ratnih razaranja, mnogo jasnije, ali i veštije, potencira strahote takvih vremena, nego, recimo već pomenuti skupi spektakli poput već pomenutog Dunkirk ili čak i ruskog Stalingrad.

Interesantno je da je i prethodni rediteljsko-scenaristički poduhvat koji je imao Aleksey Kozlov, Zapret, takođe bio ratno-ljubavne tematike, čija se radnja dešavala na jezeru Ladoga.

Pa, ko voli malo "mirnije" ratne filmove, neće se pokajati... Hajde pogledajte, pa, recite zar nije ozbiljniji od onog koji je onomad potpisao Christopher Nolan, a na sličnu je "foru" - obala, evakuacija, avioni, brodovi, rat...

  • Komentari (17)

Za komentarisanje morate biti prijavljeni!